Anno 2016-ban Rióban egy elődöntős meccsük volt, egy 158 pontos találkozó, ehhez képest húzok most 181 overt.

Persze más viszonyok, más csapatok. USA pl. szinte totál kicserélődött, Durant és Green maradt hírmondónak. A spanyolok is változtak, páran kikoptak az évek alatt, meg Gasolék se lettek fiatalabbak. Az a csapat anno azon az elődöntőn USA részéről összesen 26 triplát kísérelt meg, itt Tokióban a Team USA összesen 100-at dobott rá, meccsenként átlagban 33-at. Ráadásul a százalék is javulóban, ahogy akklimatizálódtak, hogy megszokták a csarnokot, a körülményeket, egyre inkább komfortos az érzés Duranték számára, és ontják a triplákat, csak Adebayo és Javale nem emelt rá triplát, de pl. Tatum 10-et is :D

Az NBA-ben rászoktak ezek a srácok, hogy alapvonali bedobás után felcammognak, aztán püff, megy rá a tripla. Ha esik jó, ha nem esik be, akkor meg kevés idő ment el, jön az ellenfél, bumm, megy rá a tripla, és hány és hány NBA meccset látunk, ahol kb tripladobó versenyt nézünk...

Mivel a Team USA magasságban azért nem erős most, McGee még csak magas is, csak nincs agya, Adebayo és Green meg alapvetően nem hórihorgas játékos, így centerben annyira nem erősek. Az ún. alley up játékok is hiányoznak, nem is igen emlékszem egynél több ilyen zsákolásra a Team USA-től, pedig McGee-nek lehetne löbbölni.

Lillard, Durant, Tatum, Levine, Holiday, Middleton és Booker, igazi tripla specialisták. talán egyedül Holiday nem volt tripladobó versenyen valamelyik all star gálán, de a többiek tuti. Viszont a Bucks-szal szerzett bajnoki cím miatt Holiday önbizalma is rendben, sőt kb. sokszor vezére a csapatnak, amit nem hittem volna. Nem hiszem, hogy összesz@rják magukat a Team USA tagjai, a legutóbbi vb-n szerzett hetedik helynél rosszabb nem jöhet.

A spanyolok pedig ebben a formában, ezzel a kerettel talán az utolsó dobásra készülnek. Viszont ezek a 'vének' Gasolék, Rudy, Llull vagy Sergio Rodriguez szerintem erre a meccsre felszívják magukat. Szeretnének még mutatni valamit az ún. kosárlabdából a Team USA-nek. Szerintem más-más szegmens az, amiben jók, pl. én a Gasol tesóktól feltámadást várok, még Hernangomeznek is lesznek talán meghatározó pillanatai. Játékban, játékosságban a spanyol csapat azért mutat majd ezt-azt, kérdés itt leginkább az, hogy az USA triplái ezúttal is ülnek-e. Az utsó két meccs, és főleg a csehek elleni extra volt. Szerintem az önbizalommal nem lesz baj, és a felsorolt triplavetők közül úgy 2-3 spíler csak elkapja a fonalat, itt bármelyikük képes akár egy negyed alatt 4-5 triplát bevágni.

Spanyolország - USA: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp