Az olasz élvonal aktuális játéknapja jó kis párosítással zárul hétfőn este.

A 20:45-től kezdődő derbin a szezon első felében gyatrán teljesítő Fiorentina, az ősszel még menetelő Atalantát látja vendégül az Artemio Franchi stadionban.

Mára nagyot fordult a világ a két együttes háza táján. A firenzeiek február eleje óta begyújtották a rakétákat, s mind a Serie A-ban, mind pedig a Konferencia Ligában brutális menetelésbe kezdtek.

Ezzel szemben a bergamóiaknál pont ellentétes a forma görbéje. Gianpiero Gasperini legénysége igen gyenge tavaszt fut. A problémák már a novemberi VB előtt jelentkeztek, amikor hirtelen elkezdett egyre több blamát benyelni az Atalanta. S bár az év elején úgy tűnt, hogy a téli szünet jót tett Mario Pasalicéknak, februárban ismét homokszem került a gépezetbe.

Pár hete úgy tűnt, hogy ebből is képes kilábalni az Atalanta, amikor egymás után legyűrték az Empoli-Cremonese duót, ám a Bologna múlt héten visszarángatta őket a valóság talajára, amikor hazai pályán 0:2-re verték Gasperiniéket.

Kérdés, vajon az Atalanta javuló formáját mennyire törte meg a hazai fiaskó? Az biztos, hogy most idegenben a Serie A egyik legjobb periódusát futó együttese ellen kellene extrát villantaniuk a bergamóiaknak.

Vincenzo Italiano gárdája bő két hónapja veretlen a bajnokságban. Bár múlt héten a Spezia otthonában meglepetésre csak 1:1-es döntetlenre futotta erejükből, a Lech Poznannal szemben aratott idegbeli 1:4-es győzelem mutatta, hogy továbbra is megvan a lendület a firenzeieknél.

A tavaszi feltámadás eredményeképpen a Fiorentinának reális esélye nyílt, hogy a tabellán elérje a nemzetközi kupaindulást érő helyeket, ezért is kiváltképp fontos számukra, hogy az Atalantát, mint az egyik közvetlen riválist két vállra tudják fektetni.

Az pedig kizárt, hogy Italiano pihentetni fogja a Lilákat, hiszen a Konferencia Liga Poznan elleni visszavágója hazai pályán már csak formalitásnak tűnik.

Sérültek terén szintén a Fiorentina áll jobban, hiszen Sirigut leszámítva elvileg mindenki bevethető lesz a hétfő esti mérkőzésen. Ezzel szemben az Atalantánál kérdéses lehet Koopmeiners játéka, mellette pedig még Lookman hadrafoghatósága szintén bizonytalan.

Mindent összevetve adott két hasonló játékerőt képviselő együttes, akik célja egyaránt a nemzetközi kupaporondon való szereplés. Formát tekintve egyértelműen a Fiorentina tűnik a párharc favoritjának, mindazonáltal számomra teljesen háromesélyes ez az ütközet.

Bár a legutóbbi két egymás elleni csörtéjük gólszegényre sikeredett, úgy érzem a mostani párharc hozhatja a találatokat. A jó passzban lévő firenzeiek a közelmúltban verni tudták az Inter-Milan duót is, bizonyára újabb élcsapat skalpjára fáj a foguk, míg az Atalanta tudatában lehet annak, hogy itt bizony a döntetlen eléréséhez is könnyen lehet, hogy gólokra lesz szükségük.

Tippem: 2:1-re nyer a Fiorentina

Fiorentina - Atalanta: Gólok száma - Felett/alatt tipp