Alig kezdődött meg a 2018-as tenisz idény, máris a nyakunkon az év első Grand Slam tornája, az Ausztrál Open.

Érdemes időben, kényelmesen, akár egy meleg tea mellett elgondolkodni az esélyeken, mert a teniszre fogadóknak alkalmuk van, hogy a helyzet jó megfontolásával, helyes előrevetítéssel és persze kis szerencsével, szép nyereményekben részesüljenek. Általában a "Happy Slam" a meglepetések versenye, de azért ritkán születik olyan bajnok, akiből egyáltalán nem nézi ki az ember. A 2000-es évektől nézve ilyen alkalmak: Thomas Johansson 2002-es sikere, Stan "The Man" Wawrinka 2014-es (mert akkor nagy port kavart), és az éppen más szintre lépő Angelique Kerber 2016-os győzelmei voltak. Tehát, ha a főtábla néha megviccelhet is, de a győztesek nem teljesen kiszámíthatatlanok.

Roger Federer 083

Roger Federer (Fotó: PROMA1 / Shutterstock.com)

Férfi egyéni ág: az öregek a tinédzserek ellen

Senkit sem lep már meg, hogy a két legesélyesebbnek tartott játékos Roger Federer és Rafael Nadal. Az emlékezetes 2017-es döntőjük után is képesek voltak tartani parádés formájukat és sikerült egy igazi "vintage" idényt produkálniuk. Federer, mint címét védő játékos, teljes bizalommal fog ausztrál földre lépni és sokan arra gondolhatnak, hogy egy újabb esetleges győzelem olyan természetes lenne mint a Melbourne-i forró nyár.
Azért Rogernek az útja nincs annyira símára kövezve. Nehéz lesz olyan felszabadultan játszania majd, mint a tavaly. 2017-ben a nyomás nélküli és talán az elvárásoktól mentes visszatérése féléves sérülés után káprázatos volt. De ezek az őt hihetetlenül magas játékszintre emelő szárnyai jövőre már súlyosabbak lehetnek. Az idény második felében ez egy kicsit mintha már látszott is volna. Minden tavalyi jel szerint örök riválisa, Rafa sem akar lassítani. Nadal jól szokott játszani Ausztráliában, és attól függetlenül, hogy csak egyszer diadalmaskodott Rod Laver hazájában és arénájában, nem kell elfeledni, hogy játszott egy pár emlékezetes döntőt. Szereplésének szintjét jelen pillanatban megkérdőjelezi a tavalyi szezon végén elszenvedett térdsérülése, ami rányomta bélyegét Nadal utolsó versenyeire. A felépülésre volt idő, de nem igazán tiszta még a rajongók számára, hogy mennyire volt súlyos a baj és mennyire bosszantja még Rafat.

Az esélyesek listáján következik a felépülőben lévő Novak Djokovic. A szerb tizenkétszeres Grand Slam bajnok talán második otthona Melbourne, már hatszor emelt itt trófeát, úgyhogy, ha erejének teljében lesz a startvonalnál (ami még mindig kérdéses), akkor lesz beleszólása a bonyodalomban. A 2005-ös bajnok, Marat Safin nyilatkozata szerint, nem igazán fog az elvárások szintjére emelkedni Nole. Az orosz ex-játékos talán Novak mostani mentális harcképességét találja hiányosnak. Az tény, hogy miután megnyerte 2016-ban a Roland Garrost és ezzel megszerezte a "Career Grand Slam"-et, nagyon ellágyult. Időközben hosszút szünetelt, de nem tartom mégsem kizártnak, hogy nagy motivációval térjen vissza. A hivatalos meccsek hiányának azért elég kellemetlen hatásai lehetnek úgy Djokovic, mint egy másik felépülőben levő, de szintén esélyes, Melbourne-i volt bajnok, Stan Wawrinka esetében is. Hasonlít kissé szituációjuk a Roger és Rafa tavalyi helyzetéhez, de őszintén nem hiszem, hogy hasonló bravúrt tudnának teljesíteni. A nagy tapasztalattal rendelkező játékosok szorzói közül kiemelném Juan Martin Del Potro 16.00-as szorzóját. A fiatalabb generáció esélyei viszont szerintem csekélyebbek még akkor is, ha a szorzók nem ezt mutatják. Aki mégis azt gondolja, hogy valaki ezek közül a nagy színpadon tör be, annak figyelmébe ajánlom Alexander Zverev 9.00-es, illetve Grigor Dimitrov ugyancsak 9.00-es szorzóját. Beérni kezd mindkettőjük játéka, de abban még kételkedek, hogy tudják annyi ideig hozni és tartani a magas színvonalú játékot, amennyire ez szükséges egy ilyen szintű torna megnyeréséhez. Akikre viszont kevesen számítanak, de nagy hírnevet szerezhetnek maguknak, Nick Kyrgios és David Goffin, mindketten 16.00-os szorzóval. Nem tagadható, hogy Nick játéka hatalmas, szinte pályáról seprő, már nyert is az idén Brisbaneben. Ha a torna ideje alatt igazán a teniszezésre fog koncentrálni és nem a kosárlabda vagy más dolgok kötik le figyelmét, akkor kiüt majd pár játékost. Goffin viszont az alaposság embere és kimondottan jól játszott a tavalyi év végén. Türelmes, nem hibázik, de gyors amikor kell és megtanulta, hogy mikor húzza meg a ravaszt és üssön nyerőt.

Játékos Győzelem szorzó
Roger Federer 2.75
Novak Djokovic 6.50
Rafael Nadal 6.50
Grigor Dimitrov 9.00

Női egyéni ág: Halep első Grand Slam tornáját nyerné

A világelső Simona Haleptől még mindig várják az első Grand Slam sikerét, de nehéz neki az ausztrál körülményekben. Az energiáját nem kímélő stílusa több játékidőt igényel a pályán és ez a Melbourne-i hőségben akár rövid, akár hosszú távon nagyon megerőltető lehet számára. Ha elfárad és fizikai teljesítőképessége csökken, akkor a végső győzelem is valószínű, hogy elmarad. Kétségkívül, Simona a WTA egyik legambiciózusabb és legkitartóbb játékosa, nem jellemzi igazán a hideg vér, de ezen a téren is fejlődött. A játékában fellépő hullámvölgyekhez is javult a hozzáállása. Az erős és támadó játékosokkal szemben inoghat meg, de a páratlan mobilitása és pályán való helyezkedése javára billenthetik a mérkőzéseket. Alacsonyabb alkata ellenére az első szervája egyre jobb, és egyre gyakrabban bünteti ellenfeleit váratlanul nyerő ütésekkel. Látszik, hogy próbálja folyamatosan építeni játékát és ez végül nyerő lehet. Bár lehet, hogy egy kicsit erőltetett az összehasonlítás, de 2016-os bajnok lány Kerber játéka bizonyos szempontokból hasonló a Halepével, de kimondható, hogy Halep ütései technikailag csiszoltabbak. Ha a német lánynak sikerült, miért ne sikerülne Simonának is? Már a szezon kezdete előtt a World Tennis Thailand Championshipen legyőzte Johanna Kontát és Karolina Pliskovát, és a jó játékforma tornagyőzelemhez vezette Shenzhenben úgy egyéniben, mint duplában.

Simona Halep 017

Simona Halep (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

Simona Halep után Garbine Muguruza neve kerül említésre, de a kétszeres Grand Slam győztes spanyol lány nagyobb sikerei után általában elég sokat keresi önmagát. Igaz, hogy a wimbledoni győzelme óta már elég sok idő eltelt, és ideje lenne újra meggyőzően alakítania, de nem tudom, ha megérett rá a pillanat. Nagyon nehezen kiszámítható játékos. Amikor a siker ihlette játékát hozza, szinte legyőzhetetlen és még ha nem is túlságosan gyakran ilyen meggyőző, az nagyon fontos, hogy ha elkapja a fonalat, akkor képes azt tartani a verseny végéig. Ennek ellenpéldája is előfordult párszor, amikor a helyzet örvényként ejtette rabul és nem változtatott ezen semmit. Sokat függ játéka a kifogott pillanattól és ez lehet jó is és rossz is. Karolina Pliskova is keresni fogja az eddig elmaradt Grand Slam győzelemhez vezető utat. Ezen a kemény de nem a leggyorsabb játékfelületen is élesek a fegyverei, de az olyan ellenfelekkel vigyáznia kell, akiket nem tud erőjátékával a pontok elején sarokba szorítani.
Elina Svitolina is helyett kapott az első négy esélyes között és nem véletlenül került ilyen helyzetbe. Indítványozást kereső stabil játéka már az idén is meghozta gyümölcsét Brisbaneben, ahol győzelmet aratott. Kitűnő játékával Karolina Pliskovát is búcsúztatta az elődöntőben. Dicséretére mondható, hogy lendülete nem esik a végletek csapdájába, minden labdához alaposan áll hozzá.
Az esélyesek között még megemlíteném az örök esélyes Maria Sharapovát, az újjászületett Caroline Wozniackit és újjászületni látszó Angelique Kerbert. Mindhárom játékos szorzója a végső győzelemre 11.00.

Játékos Győzelem szorzó
 Simona Halep
 7.00
 Garbine Muguruza 7.50
 Karolina Pliskova  8.00
 Elina Svitolina
 9.00

A mérkőzést élőben követheted, illetve fogadhatsz rá az Unibet irodánál. Az esemény követése ingyenes, mindössze pénzzel kell rendelkezned a számládon. Amennyiben számlád üres, de az utóbbi 24 órában volt egy érvényes fogadásod, akkor is elindíthatod az élő közvetítést. Az élő közvetítés működéséhez szükség van a JavaScript engedélyeztetésére.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org