A hétvégi Köln-Mainz meccs kapcsán jutott eszembe picit - tényleg nem nagyon - utánanézni, megéri-e egy Köln szintű csapatnak az Európa Liga, vagy sem. Fogadásoknál hajlamosak vagyunk az utolsó fordulókban nézegetni, hogy melyik együtteseknek van esélye a BL-indulást érő helyekre odaérni, és ugyanígy vagyunk a kisebb európai sorozattal is. Viszont amíg a Bajnokok Ligájában rengeteg pénz van, nem mellesleg nem akármilyen presztízsű sorozat, addig az EL csak az EL marad(t).

Európa-Liga-Logo-001

Európa Liga. Fotó: Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

Európa Liga, a BL mostoha kistesója

Ne higgyük, hogy például a Köln számára az Európa Liga annyira vonzó. Amíg az UEFA a BL-ben 1.3 billió eurót oszt szét, addig az EL-re (csak) 400 millió euró marad. Tegyük fel, főtáblás lesz a Köln az EL-ben, nyer két meccset, egyszer ikszel, háromszor kikap és kiesik. A 2.6 millió euró garantált lóvé mellé, kap mondjuk + még 1 milliót a győzelmekért és döntetlenekért, egy kis aprót a gólokért. Mondjuk összesen 4 millió euró, ami hát valljuk be, azon a szinten nem kifejezetten nagy pénz. Na jó, nem is kevés, de nem sok. Megnéztem, az idén 6 meccsen pályára lépő 0 gólt lövő csatár, Guarassy ér ennyit a Köln keretéből, vagy mondjuk a már agyonhasznált Rudnevs és Kessler így csomagban. Persze van bevétel ezen felül is, de (legyünk optimisták) a Köln-Kispest meccsre azért aligha mennének ki 30 ezren egy csütörtök este. Ott a kockázat, hogy túl sok figyelmet von el, túl sok energia megy el az EL-re, és a bajnokikon nem jönnek az eredmények. Lásd idén a Schalkét. De bajnokikon a BL-es Leverkusen és Gladbach duó is szenvedett idén, az más kérdés, hogy azért ott van olyan keret, hogy kellett volna bírni a kettős terhelést.

Kis kitérő, de egy Manchester United szintű csapat, ahol a padon 40-50 millió eurót érő spílerek vannak, sem bírta igazán kettős (hármas-négyes) terhelést. Ha az Ajax ellen nem nyer EL-t, jövőre sem lesz BL-indulás, ami viszont óriási pénzkiesés.

A bajnokik láthatják kárát az EL-szereplésnek

Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az Európa Liga egy Köln szintű csapatnak nem biztos, hogy megéri. Azért, ha a tabellára nézünk, és látjuk, hogy egy Leverkusennek és egy Schalkénak is komolyan kellett számolni a kiesés lehetőségével, akkor a Kölnnek mekkora kockázat ez? Ráadásul épp a Köln az, amely a múltban többször is megfürdött a Bundes II-ben, igazi liftező csapatnak számít hosszabb távon. Példa a 2013/14-es idény, amikor is az EL-ben német csapatok közül a Freiburg és a Frankfurt is érdekelt volt, mindkettőnek voltak kiesési gondjai. Végül mindkettő megúszta, de erősen rezgett a léc, csak az utolsó forduló(k)ban vált biztossá a bennmaradás. Vagy ott a 2015/16-os idény, amikor is az Augsburg próbálta ki az EL-t, és majdnem ráfaragott. A nemzetközi szereplés elvonta a figyelmet a Bundesligáról. Ennek "eredménye", hogy az FCA abban az idényben a 15. fordulóban totál utolsó volt, a 18 csapatos bajnokság 18. helyén állt. Még a 28. fordulóban is csak osztályozós helyen posztolt. Persze akad ellenpélda is, pl. a Wolfinak és a Gladbachnak is volt idénye, amikor az EL-ben indult, és közben a bajnokságban dobogón zárt, de akkor a Wolfinak és a Gladbachnak a keretét nem lehetett összehasonlítani sem mélységben, sem mennyiségben a mostani Köln kerettel.

Kevés pénzt hoz az EL-szereplés

Hectort és Modeste-et kivéve nincs is igazi értéke a csapatnak, eleve keskeny az a játékoslista. EL-meccsek mellett eleve nagyobb az esély, hogy valaki lesérül. Mezeladásban (de akár merchanndisingot tekintve, ajándéktárgyak, sálak, minden bizbasz) nem brillírozik a Köln, lehet nem jól emlékszem, de tán két Bundes II-es csapat (Stuttgart és Hannover) is előtte zárt idén mezeladásban, Bundes I-ben is ilyen Darmstadtot meg Ingolstadtot sikerült megelőzni. Ok, Modeste még csak-csak veri a gólokat, de Hector hiába világbajnok, azért nem állnak sorba Hector-mezekért Kölnön kívül, de talán Kölnben sem. Egy EL-meccset biztosítani is kell, ezer-féle UEFA előírás, személyzetet, biztonságiakat fizetni.

Persze mi innen aligha mondjuk meg, megéri-e vagy sem az EL-indulás. Viszont a Köln, ha a mostani 7. helyről feljebb lép egyet, simán keres vele annyit, mint mondjuk hat EL-meccsel. Persze, ha feljebb lép, akkor ezzel együtt jár az EL-főtábla, és hat garantált meccs. Ott pedig már Stögeren (ha marad) múlik, hogy kik játszanak, és mennyi energiát fecsérel az EL-re. Okosok kiszámolták, hogy most, ha a Manchester United nyeri az EL-t, kb. 25 milliót keres vele, ha az Ajax nyer, én egy 17 millió eurót saccolnék, mert az angol, német, spanyol és olasz csapatok ilyen téren is kiemeltek. Visszatérve konkrétan a Kölnre, az utolsó fordulóban egy győzelem klub szinten minimum +12 millió eurót, de inkább többet jelentene (előkelőbb bajnoki helyezés + EL-főtábla). Nem akarok valótlant írni, utána keresni meg lusta vagyok, de talán a csóri spanyoloknál az utolsó előtti helyezett 1 millió euróval kap többet, mint az utolsó (közben mégis megnéztem, és így igaz). Maradva picit a LaLigánál 4 millió euróval kap többet a 16. mint a 17. helyezett. Hasonló a helyzet a Bundesben is, és ha nincs jövőre EL, egyértelműen nagyobb a sansz egy jobb bajnoki szereplésre (jelen esetben a LaLigás Leganes csak azzal, hogy egy pozícióval előzi a Deport, 4 millió euróval keres többet). Ha a Köln jövőre mégsem játszik az EL-főtáblán, jóval nagyobb esélye lesz jobb bajnoki szereplésre, hosszabb távon anyagilag jobban jár.

Európa-Liga-Logo-002

Fotó: Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

Nagyobb az esély a kiesésre

Mondjuk a Köln jövőre indul az EL-ben, de kiesik a Bundesből, akkor sokkal többet veszít, mint a 12 millió euró, amit most rövid távon nyer. Jövőre a Hannover és a Stuttgart megerősödve tér vissza a Bundes I-be, és nem lesz Darmstadt meg Ingolstadt, melyekre jó eséllyel rá lehetett bökni 8-10 hónappal ez előtt, mint fix kiesők.

Valószínűleg ezért érezzük úgy az olaszoknál, hogy nem minden klub tesz meg feltétlenül mindent azért, hogy odaverekedje magát az EL-ben indulók közé. Ha a Köln jövőre EL-es a csapat, de közben kiesik az élvonalból, az anyagilag óriási mínusz. Egyértelműen össze sem lehet hasonlítani a TV-s jogdíjakból befolyó zsetont élvonal és Bundesliga 2 között. Azért egy Köln-Bayern, vagy Köln-Leverkusen nézettségben nem ugyanaz, mint a Köln-Sandhausen, ráadásul a jegyekért sem lehet ugyanannyit elkérni egy osztállyal lejjebb. Aztán, ha netán kiesik a Köln, amire a kettős terhelés mellett nagyobb az esély, nincs rá garancia, hogy a Stuttgart-Hannover duó példájára egyből visszajut. Modeste és Hector egyből lelépne, és mint említettük, rajtuk kívül igazán értékes játékosa ennek a Kölnnek nincs. Egyébként ahhoz képest, hogy Hector világbajnok, több poszton bevethető megbízható, kevésbé sérülékeny játékos, a transfermarktos 18 millió eurós érték nekem túlságosan is kevésnek tűnik.

Ha nyár (ha ősz, tél, tavasz), akkor irány Ázsia

Ha már pénz, akkor sokkal inkább megéri egy ázsiai hakni. Ugye hány és hány alkalommal látjuk, hogy akár már egy héttel a bajnokság zárása után egy csapat Kínában, Szingapúrban, Thaiföldön meg ki tudja melyik ázsiai országban bohóckodik hírverő meccseken. Egy ilyen turné alatt mondjuk játszik két hét alatt akár 3-4 meccset is egy csapat, amiért igen jó pénzt kap. Két hét alatt többet, mint keresne az EL-ben. Még egy olyan semmilyen marketingértékű csapat is, mint a Köln, és akkor nem beszélünk nevesebb spanyol, angol vagy olasz csapatokról, ahol igazi klasszisok, világsztárok játszanak. Pár éve a Hannover ment Ázsiába, Huszti meg azt mondta, hogy ő inkább pihen, és saját magát elküldte szabadságra. Be is rágtak rá a klubvezetők, hisz a csapata Ásziában bohóckodott hírverő meccseken, Huszti meg szart rá nagy ívben, és elment szabira. Haha, Huszti Szabira (más kérdés, hogy aztán épp Kínában kötött ki). Ezekkel a himi-humi ázsiai, vagy akár arab országokban játszott bemutató-meccsekkel sokkal jobban lehet keresni, mint pl. az EL-lel. Óvatosnak kell lenni a fogadásoknál, mert amíg mi innen azt hisszük, hogy a kisebb európai kupa motiváló tényező, addig könnyen lehet, hogy egyik-másik klubnál nem feltétlenül éri meg foglalkozni vele.

Rövidebb nyaralás, na ne má'

Nem beszélve arról, ha egy csapat csak selejtezőben indul, akkor bizony saját nyaralását rövidíti meg a labdarúgó, hisz korábban kezdődik a felkészülési fázis. Egyébként pedig Ázsia nem csak az offszezonban cél. A Premiershipben régóta van meccs ebédidőben, aztán pár éve a LaLigában is bevezették a számunkra korai időpontban rendezett találkozókat. Az olaszoknál egy Inter-AC Milan derbit az ázsiai vonal miatt 12:30-tól rendeztek idén, ami nonszensz, de anyagilag mégis megérte. A Bundesliga eddig tartotta magát, de a következő szezonban már lesz módosítás a meccsek időpontját illetően, lesznek majd hétfőn is kísérleti jelleggel Bundes I-es meccsek, és nem tartom kizártnak, hogy belátható időn belül látunk majd Bundesliga-mérkőzést ebédidőben is (ahogy a kínaiaknak igényük van a minőségi focira, úgy nekünk is igényünk van minőségi NBA-NHL meccsekre, számunkra még normális időpontban). Ha az angoloknak, spanyoloknak és olaszoknak megéri, akkor talán megérné a németeknek is. Viszont a Bundesbe valahogy kevesebb pénz áramlik Kínából (szerintem), stabil anyagi háttere van minden csapatnak (mellékzönge, de a Volkswagen-botrány, ami az Audit is érintette, nem jött épp jól például az Ingolstadtnak és a Wolfinak. Az Ingolstadt ki is esett már, a Wolfi pedig épp hétvégén játszik a Hamburggal, ahol ha kikap, osztályozóra kényszerül).

Vegyük a spanyol csapatokat, Valenciát, legutóbb a Granadát, Ázsiából jönnek a megmentők. Az más kérdés, hogy a Valencia a Lim-érában vergődik. Lehet anyagilag stabil lett a csapat, csak focit ritkán látunk a srácoktól. A Granada meg úgy esett ki, hogy öröm volt nézni. Kíváncsi leszek, az AC Milan csapatánál bejön-e a kínai vonal. Nem akarok itt poénkodni, de igazából az utóbbi évek vergődése után rosszabb nem igazán jöhet.

Mestalla-Valencia-004

Valenciában van pénz, foci nem mindig. Fotó: Yuri Turkov/Shutterstock.com

Nem ez EL-ben van a pénz!

Szóval a BL-nek komoly presztízse van, és komoly pénz van benne. Az EL-t pedig mi sem tudjuk komolyan venni, persze nem véletlen, hisz a csapatok sem veszik komolyan. Picit úgy tűnik egyébként, hogy csak azért van ez a sorozat, hogy a keddi és szerdai pöpec BL-meccsek, és a hétvégi bajnokik között is tudjunk focit nézni. Más kérdés, hogy nem nézzük. Persze mi magyarok talán picit másképp tekintenénk az EL-re, ha 1-2 évente egy-egy csapatunk főtáblás lenne, mert pl. egy Slavia-Qarabag meccs nem igazán érdekes számunkra.

Tavaly a Real BL-győzelme 94 millió eurót ért (az Atleti sem járt rosszul a 84 millájával), a Sevilla EL-sikere 16.4 millió eurót hozott. Ez a 16.4 millió euró egyébként kb. így is duplája, amit a Sevilla a 2015-ös EL-győzelmével keresett, de még ez a kb. 16 milla is eltörpül a BL-ben kiosztott pénzek mellett. Idén a BL-ben a csoportkörbe bejutott csapat mindegyike (azaz 32 együttes) kapott fejenként 12.7 millió eurót. Ezt akkor is megkapta, ha hat meccset veszített, és gólt sem lőtt. Ehhez jöttek a bónuszok, például egy győzelem 1.5 millió euró, de az iksz is 500 ezer eurót ért. 

Egyébként, ha a Real megnyeri a LaLigát, 150 millió eurót kap érte (közel ennyit ér a Barca 2. helye is). Megnyeri a BL-t, az megint nagyjából 80 millió euró fix, de sokkal inkább lesz az 100-110 millió euró. Nyerhet Szuperkupát (Ajax vagy Manchester United ellen nem lenne bravúr), és ugye megint mehetne a klub vb-re, ami igazából a Madridnak két kevésbé komoly meccset jelente, ehhez képest 6-7 millió eurót ott is kapna a győzelemért.

Az UEFA jó húzása volt, hogy az EL-győztes indulhat a BL-ben, ezért veszi komolyan egy Manchester United idén a sorozatot. Ha a győzelem nem érne BL-indulást, a United réges-rég kiesett volna (anno a Bilbao ellen meg is tette...). Viszont a Köln esetében az EL-győzelemnek realitása nincs. Nagy mákkal, nagy erőfeszítés árán mondjuk odaérhetne a top 16-ba, akár top8-ba maximum, ám, ha közben nem figyel a bajnokikra, simán sokkal több pénzt bukik a klub, és nem is kell feltétlenül kiesésről beszélni. Szóval ezért látjuk mi azt, hogy a nagyobb bajnokságokban nem feltétlenül törik össze magukat a csapatok, amelyek a BL-re már nem érhetnek oda... Egy-egy jó bajnoki szereplés hozadéka az is, hogy a játékosok értéke növekszik, erre jó példa a Hertha Berlin szereplése a Dárdai-érában.

Gyakorlatilag ezt a pár cikázó gondolatot összefoglalva a lényeg egy mondatban: A nagy pénz nem az Európa Ligában van! A nagyobb bajnokságokat tekintve persze, mert egy Vasas az idén csoportkörben garantált 2.6 millió euróra nemigen mondana nemet.

Borítókép: Európa Liga. Fotó: Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

Szerezz 5€-os gyűjtőfogadást focira, dartsra fogadva

Fogadj minden csütörtökön a Betfair Exchange részlegén a kijelölt darts mérkőzésre, és téted értékének felét érő, ingyenes foci gyűjtőfogadásban részesülhetsz maximum 5€-ig. 

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org