Férfi kézi-vb: bemutatkozik a D-csoport

Január 11-én a házigazda franciák és a brazilok mérkőzésével veszi kezdetét a férfi kézilabda-világbajnokság, amelynek a magyar válogatott is résztvevője. A D-csoportban az olimpiai bajnok dánok mellett a világbajnoki ezüstérmes Katar, az argentinok, az egyiptomiak, a svédek és a bahreiniek kaptak még besorolást.

Dánia

A nyáron olimpiát nyerő dán válogatott története első világbajnoki aranyát szerezné meg Franciaországban. Erre minden esélye megvan a Gudmundur Gudmundsson által irányított gárdának, az izlandi trénernek ez lesz az utolsó világversenye a dánokkal. A már-már hagyományosan gyengébb jobbátlövő pozíciót leszámítva csak klasszisaik vannak az északiaknak. A legnagyobb sztár természetesen Mikkel Hansen, aki ha kell egyedül is megnyeri a meccseket, de rendre az élen végez a gólpasszok osztásában is. Hansen mellett a fantasztikus beállók, Toft Hansenék és Nöddesbo okozhat sok gondot az ellenfeleknek. A szélsőiket nemcsak gyorsindítás során alkalmazzák, az Eggert örökébe lépő Mortensen és Svan lesz a két elsőszámú opció. Irányítóban Rasmus Lauege sérülése miatt Morten Olsen lesz a karmester. A Hannover gólerős játékosa kiváló játékintelligenciával rendelkezik. A védekezést sokszor nem veszik komolyan, hiszen túldobják az ellenfeleket, de éles meccseken áthatolhatatlan falat is tudnak képzeni. René Toft Hansen és a Henrik Mölgaard a két pillér, mögöttük pedig jelenkorunk egyik, ha nem a legjobb kapusa, Niklas Landin kergetheti őrületbe az ellenfeleket.

Niklas Landin dán kézi 002

Niklas Landin. Fotó: Wenflou/Wikipédia

Ebben a csoportban garantált a gólzápor a dánok találkozóin, hiszen félgőzzel is verniük kell ezen csapatokat, ezáltal a dinamikus támadójáték lesz előtérben. A torna későbbi szakaszán a franciák ellen vívhatnak majd az aranyért, a többiek ellen mindenképpen favoritnak számítanak majd.

Svédország

Nyolc év után már nem az Ola Lindgren, Staffan Olsson duó irányítja a svédeket. Az új szakvezető Kristján Andrésson lett, akinek le kell vezényelnie a generációváltást az északiaknál. Olyan klasszisok vonultak vissza a nemzeti csapattól, mint a Flensburg kapusa, Mattias Andersson, a szintén itt játszó Tobias Karlsson, aki nélkül elképzelhetetlen volt eddig a svédek védelme. Szintén visszavonult Kim Andersson, egyéb okok miatt pedig Jonas Källman és Ekdahl du Rietz is kihagyja a vb-t. Az új generáció ifjú titánjai közül a kieli Lukas Nilsson, valamint a svéd bajnoknál játszó Jerry Tollbring a világklasszis szinthez érhet pár éven belül. Őket jól kiegészítik, olyan rutinosabb játékosok, mint Niclas Ekberg, Johan Jakobsson, vagy a veszprémi Andreas Nilsson, aki támadásban szinte képtelenség tartani, ha labdát kap. A kapuban a Löwen duója, Appelgren és Palicka osztozik a játékperceken, míg az újjáalakuló védelem tengelyében a PSG-t erősítő Jesper Nielsen és Max Darj állhatják útját a támadásoknak. Kulcskérdés lesz, hogy mennyire lesz feszes az új fal, ha ez összeáll, akkor rengeteg könnyű gólt szerezhetnek majd villámgyors szélsőik által. A felkészülés során biztatóan játszottak, kétszer is verve a norvégokat. Ebben a csoportban egyértelműen a második hely fő várományosai, ami után a legjobb 8 sem elképzelhetetlen.

Katar

A legutóbbi hazai rendezésű világbajnokságon ezüstéremmel gazdagodó katariak most nem éremesélyekkel vágnak neki a tornának. Hiányzik majd egyik legnagyobb sztárjuk, Zarko Markovic, akinek meccsenként 5-10 gólja elképesztően fog hiányozni. A korábban Veszprémben is megfordult jobbátlövőnek nincs igazán jó helyettese, így féloldalas lehet a Valero Rivera által edzett katari gárda. A másik lövő poszton Rafael Capote lesz a húzóember, mezőnyben neki kell a hátára vennie a csapatot támadásban. A spanyol származású Borja Fernández mellett a klasszis kapus, Goran Stojanovic sem lesz ott a névsorban. A 2015-ös együttes mindössze 8 ponton maradt állandó, így lényegében új csapatot kellett építeniük. Capote mellett Danijel Saric védésein múlik majd az „olajország” jó szereplése. Ha a két klasszis hozza magát, akkor lehet esélyük a svédek ellen is, ha nem, akkor a továbbjutásuk sem biztos.

Rafael Capote katar kézi 001

Rafael Capote (labdával). Fotó: Wenflou/Wikipédia

Argentína

A Simonet-testvérek által fémjelzett argentinok csak a harmadik helyen végeztek a legutóbb Pánamerikai Bajnokságban. Kezd megkopni egy jobb generációjuk, de azért képesek lehetnek egy-egy meglepetésre. Az északiak ellen egyébként is jól megy nekik, a svédeket verték a 2011-es vb-n, 2015-ben pedig a dánokkal remiztek. A mozgékony, falból sokat kilépős védelemmel operáló argentinok megcélozhatják a továbbjutást is. Egyiptom és Katar ellen ki-ki mérkőzést játszanak majd, ha pedig Diego Simonet varázsol, akkor meg is lehet az áhított győzelem. Kataral egyébként egy felkészülési tornán szerepeltek a vb előtt, ott ötgólos vereséget szenvedtek az ázsiaiaktól.

Egyiptom

A „Fáraók” nagyon agresszív, nyitott védekezésükkel borsot törhetnek a svédek és a katariak orra alá is a csoportban, egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a harmadik helyen lépnének tovább. A gárda legnagyobb ásza, Ahmed Elahmar, a Flensburgban is megforduló rutinos átlövő brilliáns megoldásokra képes, de ha nem megy a csapatnak, akkor képes látványosan szenvedni is. A spanyol La Rioja szélsője, Mohamed Sanad szállíthatja még a gólokat. Afrika bajnoka nem lesz tehát egyszerű ellenfél, a tartalékos Katart verhetik is, de a svédek ellen sem elképzelhetetlen a pontszerzésük.

Bahrein

Az Ázsia-bajnokság második helyezettje érdekes módon csak jobbkezes játékossal állhat fel a kezdőben. Ez általában jókora hátrányt jelent számukra. Husain Alsayyad akinek mindenképp le kell írni a nevét, a bahreiniek akciói rajta mennek keresztül, a rendkívül technikás irányító 60 perceket tölt a pályán. Ha őt ki tudják kapcsolni az ellenfelek, akkor megállhat a tudományuk támadójátékban.

Tipp: Legtöbb gólt szerző a csapatban - Mikkel Hansen (Dánia) @ 1.36 Bet365 helyes

Tipp: Legtöbb gólt szerző a csapatban - Rafael Capote (Katar) @ 1.28 Bet365 helyes

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősen!


Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások, legyél te az első!

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!