Közel kéthetes pihenő után tér vissza a biatlon világkupa sorozat. Ezúttal a csehországi Nove Mesto szolgál helyszínül, ahol összesen hat versenyszámot bonyolítanak le a szervezők, péntektől vasárnapig, minden nap kettőt.

Új versenyszám debütálása

Puskarcikova-Eva-biatlon-002

Eva Puskarcikova. Fotó: Iurii Osadchi/Shutterstock.com

Az első versenynapon a váltóké volt a főszerep. A legelső versenyszám egy új formátum volt, egy olyan vegyesváltó, ahol a csapatban a megszokott két férfi-két nő felállástől eltérve csak egy férfi és egy nő szerepelt. Természetesen a nagyobb nevek ebben a számban nem is indultak, de így is akadtak bőven olyan jól csengő nevek, mint például Eva Puskarcikova vagy Jean Guillaume Beatrix. A versenyt az orosz váltó nyerte (Romanova-Volkov), a dobogóra pedig még a norvég (Olsbu-L’abee Lund) és az ukrán váltó (Dzhyma-Tyshchenko) állhatott fel, bár az hozzátartozik, hogy ha a német Erik Lesser az egyik állólövészetében nem hibázik hat (!) alkalommal, akkor német aranyat ünnepelhettünk volna. Az verseny után felemás szájízünk lehetett, mert végülis volt egy futam, de nagyon átláthatatlan volt. Puskarcikova szerint, kaotikus volt és inkább olyan, mintha verseny helyett egy edzés lenne. Többek között a norvég edző, Stian Eckhoff is hasonló véleményen osztozott, aki szerint inkább egy lövőverseny volt, mintsem biathlon. Két dolog viszont világossá vált: a jó körülmények adottak, a pálya minősége egészen kivételes és az időjárás is kegyes a versenyzőkhöz. A másik dolog a közönség. Minden jegy elkelt a 17 000 fő befogadására alkalmas stadionba, míg a stadionon kívüli további 13 000 hely jó része is gazdára talált. Nem csak létszámban, de szurkolásban is példát mutatnak a csehek, a hazai versenyzőket olyan ováció fogadja, amilyet biathlonban nagyon ritkán látni.

A hagyományos vegyesváltón történtek

A nap második versenyszámában volt is miért szurkolni, hiszen a négytagú vegyesváltóban a hazaiak számítottak a legnagyobb esélyesnek a fogadóirodák szerint. A hazaiak (Vitkova-Soukalova-Slesingr-Moravec) végig kiegyensúlyozottan küzdöttek, egyszer sem váltottak tíz másodpercnél nagyobb hátránnyal, de ez csak a második helyre volt elég. Őket azok a norvégok előzték meg, akiknél az első ember, Fanny Horn összeszedett negyven másodperc hátrányt, utána viszont mind Tiril Eckhoff, mind a Boe testvérek klasszis teljesítményt nyújtottak, megnyervén ezzel a futamot. A harmadik helyre az ukránok jöttek be, akiknél az utolsó ember, Sergey Semenov ellőtte magát a szebben csillogó érem lehetőségétől a fekvő sorozatban (négy lövőhiba, egy büntetőkör). A további nagy nemzetek közül mindekinél akadt egy gyenge láncszem, így az oroszok a negyedik (Ekaterina Glazyrina - 6 lövőhiba, 1 büntetőkör és vele egyszerre pályán lévők közül csak a 16. legjobb futás), a franciák az ötödik (Simon Fourcade - egészen döbbenetes 8 lövőhiba, 2 büntetőkör, rémgyenge futással fűszerezve), míg a németek a hatodik helyet szerezték meg (Franziska Hildebrand, ismét hozta a már szokásává vált rossz állólövészetet illetve Vanessa Hinz sem versenyzett jól). Ezen a héten az itt említett rossz teljesítményt nyújtó versenyzőkre való fogadást nem ajánlom senkinek.

Makarainen-Kaisa-biatlon-003

Kaisa Mäkäräinen. Fotó: Valeri Potapova/Shutterstock.com

Folytatódik Makarainen és Domracheva párharca

A világkupa előrehaladtával lassacskán matematikai esélye sem marad behozni Kaisa Makarainen és Darya Domracheva előnyét a pontversenyben a többieknek. A finn sílövő főként a szezon elején összegyűjtött előnyéből gazdálkodik, ami egyre inkább fogy. Nem véletlenül tartják esélyesebbnek a fehérorosz versenyzőt, sikerére 2.4 oddsot, míg Makarainenére 2.7 oddsot ad a bet365. Egy futamon minden megtörténhet, de meglepetés lenne ha nem közülük kerülne ki a győztes. Rajtuk kívül Dorin Habert lehet az, akire érdemes odafigyelni. A vegyesváltó során nagyon stabil teljesítményt nyújtott, nagyon otthonosan érezte magát a pályán. A két sorozat folyamán nem követett el lövőhibát és lábon is erős volt (Vitkova és Varvynets mögött a legjobb). Párosításban Laura Dahlmeierrel került össze, akinél az odds jelentősen megugrott az antholzi sprint harmadik helye miatt. 1.50 szorzót kínál párharcukban Dorin Habert-re a Bet365, ez nekem a napi biztos. A cseheken érdemes a szemünk rajta tartani, hiszen a nem akármilyen hazai közönség előtt sokkal jobban szerepelhetnek. Főleg a sprintszámot kedvelő Vitkova érhet oda az első helyre, míg Soukalova számára a dobogó tűnik elérhetőnek. Párosításban Vitkova azzal az Eckhoffal van együtt a fogadóirodáknál, akivel szintén érdemes számolni. Rajtuk kívül nem gondolom, hogy esélyes lehet más az első helyre. A párosításokban még egy jó párharc van, az egyre magabiztosabban versenyző Skardino az inkább közepes teljesítményt nyújtó Gerekovával talált itt egymásra. Skardino biztos helyet bérelt ki magának a váltóban is, Domracheván kívül a második számú fehérorosznak számít. Annak köszönheti ezt, hogy megbízható és nem szokása szétfaragni a táblát mellélőtt töltényekkel, illetve a futása is egész jó. A pénteki nap folyamán jól mozgott, így én 1.61 szorzóért  áldásom adom rá a szlovák lánnyal szemben.

Többesélyes versenyre van kilátás

A férfiak tíz kilométeres sprintjében már közel sem olyen egyszerű a helyzet, mint a nőknél. Remek lehetőség ez mindenki számára, hiszen a Fourcade-Schempp-Shipulin értékes pontokat rabolhat egymás elől, illetve a Fak-Svendsen páros felzárkózása sem elképzelhetetlen a hátralévő versenyeken. Érzésem szerint ez az állomás, ami döntő jelentőségű és épp annyian bukhatnak, mint amennyien nyerhetnek. Természetesen a futam legnagyobb esélyesének a világkupa éllovasa, Martin Fourcade számít. Elmondható, hogy pontosan lő, lábon is ugyanolyan erős és mégsem érzem azt, hogy ezzel érdemileg hozzátettem volna az íráshoz. Fourcade, a Boe testvérek, Svendsen, Shipulin, Schempp vagy Fak közül bárki győzelme nem lenne számomra meglepetés, a dobogóra pedig jó eséllyel pályázik a két hazai sílövő, Slesingr és Moravec. Egy nagyon jó versenyt láthatunk majd egy épp ugyanolyan jó pályán. Párosítás szempontjából sincs könnyű helyzetben az, aki erre a futamra fogadna, éppen emiatt érdemesebb inkább a vasárnapi üldözéses versenyre hagyni.

Dahlmeier történelmi sikere sprintben, üldözésesben Makarainen és Domracheva dönthet

Dahlmeier-Laura-biatlon-002

Laura Dahlmeier. Fotó: Iurii Osadchi/Shutterstock.com

A junior világbajnok Laura Dahlmeier azután, hogy a világkupa előző állomásán, Antholzban először állt dobogón, most megszerezte karrierének első sikerét a felnőttek között. Aki győzni akart annak a jó futás mellett lövőhiba nem férhetett bele. Dahlmeieren kívül egyedül honfitársa, Franziska Hildebrand tudta ezt végrehajtani. Az utolsó ellenőrzőpontnál még egyértelműen neki állt a zászló, de az utolsó kilométerre nagyon elfáradt és itt egy másodperccel megelőzte őt Dahlmeier. A verseny utáni nyilatkozatában Hildebrand elmondta, hogy a pénteki váltóverseny után fáradt volt és most az utolsó körben is nehézségei voltak az erőnlétével. Ezúttal a legnagyobb gyengeségét, az állólövészetet sikerrel zárta, de nem biztos hogy holnap is így lesz. Éppen emiatt 1.40 szorzóért a Hildebrand nem végez dobogós helyen fogadás jónak mondható. A hibátlan lövészet mellett szinte azonos ideje volt lábon a két németnek, ami az ötödik, illetve hatodik legjobb volt a mezőnyben. Ez annyit tesz, hogy az e tekintetben két legjobbtól 45 (Makarainen), illetve 30 (Domracheva) másodpercet kaptak. Ők a lövészeten szálltak el, Domracheva két lövőhibát, míg Makarainen hármat vétett. A végül negyedik helyet megkaparintó fehérorosz lány 23, míg a finn versenyző 31 másodperces hátrányból indul a két némethez képest. Köztük várható az első helyért való harc. A hosszabb táv (az üldözéses 10 km, míg a sprint 7,5) is nekik kedvez.

A lista nem lenne teljes Vitkova, Semerenko és Dorin Habert nélkül, nekik lehet még reális esélyük odaérni. A hazai közönség támogatását élvező Vitkova minden tekintetben közel azonos teljesítményt nyújtott mint a két német, egy különbséggel: volt egy lövőhibája. Ennek köszönhetően a harmadik helyre szorult, de a 14 másodperces hátránya nem számottevő. Dorin Habert-t potenciális esélyesnek tartottam a szombati sprint előtt és meg is mutatta, hogy jó formában van. Nagyon jól futott (harmadik legjobb), viszont az állólövészet elvitte a versenyét, ahol két hibát is elkövetett. Ehhez képest is csak 27 másodpercet szedett össze, ami Domracheva tempójával egyenlő. Valj Semerenkora mindig érdemes odafigyelni. A sprintet egy lövőhibával zárta, ellenben futásban kapott jócskán, így 29 másodperccel kezdi meg a vasárnapi futamot. Ha a futása jobb lesz akkor minimum a dobogóra minden esélye meglehet.

Fak dominált sprintben és vasárnap is esélyes

Fourcade-Martin-biatlon-007

Martin Fourcade. Fotó: Valeri Potapova/Shutterstock.com

A férfiak sprintjét a remek teljesítményt nyújtó Jakov Fak nyerte. Az erősebb nem versenyszámában már jóval több hibátlan lövészet volt, így erős futásra volt szükség annak, aki elől akart végezni. Fak ebben verhetetlen volt, ráadásul célbaéréskor nem tűnt úgy, hogy mindent kiadott volna magából. A második körét olyan tempóban teljesítette, ami elismerő szavakat váltott ki a második helyezett Schemppből is. A német elmondta, hogy egyáltalán nem érezte magát fáradtnak és szeretett volna a szlovén után eredni, de egyszerűen túl jó volt az ellenfele. 13 másodperc hátrányból indul, ami – hacsak nem hengerel ismét Fak – könnyen ledolgozható. A harmadik helyen Beatrix ért célba, aki rendkívül pozitív csalódást okozott a hibátlan lövészetével, ráadásul nagyon kevés idő alatt szedte le a korongokat. Ez volt az idei első hibátlan lövészete. Futásban már nem volt ennyire stabil, így 26 másodpercet kellene behoznia ha nyerni akar. Őt párosításban a hazaiak kedvencével, Slesingrel hozták össze a fogadóirodák. Slesingr az ötödik helyen zárt, viszont mindössze egyetlen másodperc választja el Beatrixtól. Kétlem, hogy még egyszer meg tud oldani egy ennyire zseniális lövészetet a francia fiú, így 1.66 oddsért jó ajánlat a cseh sikere.

 Az esélyesek listájára még a világkupa három éllovasa közül kettő, Martin Fourcade és Shipulin iratkozott fel. Fourcade az egyetlen aki egy lövőhiba mellett képes volt az élmezőnyben végezni, ami a Fak idejét megközelítő futóteljesítményének köszönhető. Jó formában van és minden esélye megvan a győzelemre, kezdésként 26 másodpercre rúg a hátránya. Anton Shipulin kevés időt ott töltve, hibák nélkül hagyta el a lőteret, azért hogy fusson utána egy gyengét. Míg Faknál a lendületet éreztem a teljesítményben addig Shipulinnál inkább görcsösséget.

Borítókép: Gabriela Soukalova. Fotó: VOJTa Herout/Shutterstock.com

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • Sprint párosítás: Dorin Habert - Dahlmeier (Dorin Habert)
  1.50 Bet365
 • Sprint párosítás: Skardino - Gerekova (Skardino)
  1.61 Bet365
 • Üldözéses:Hildebrand dobogós helyen végez (nem)
  1.40 Bet365
 • Üldözéses párosítás: Beatrix - Slesingr (Slesingr)
  1.66 Bet365