Japán lecke Fair playből

Gyerko Szabolcs
2018 szept 10. 12:43
Szólj hozzá!

Tenisz Naomi Osaka US Open fair play sportszerű

Nem hiába mondják, hogy győzni és veszíteni is tudni kell. Naomi Osaka megmutatta hogyan kell győztesnek lenni egy olyan közönség előtt aki bizonyára nem tudott veszíteni.

Az egész sportvilág példaképként kellene használja Naomi Osaka magatartását és legmagasabb szintű sportszerű viselkedését egy olyan este, amikor Grand Slam-bajnokká vált, teljesült az álma szinte forgatókönyv szerint, majd a new yorki közönség sajnálatos módon nem tudta őt az illő és kijáró tiszteletben részesíteni. Ebben a pillanatban nem a Serena ellen döntőben hozott bírói döntések taglalása feltétlenül a lényeges (amelyek a közösségi médiában és máshol amúgy is már minden szempontból elemezve voltak), hanem az, hogy egy győztesnek csak örömkönnyek pereghetnek arcán és semmiképp sem az elkeseredés kellene legyen a jutalma.

Semmilyen fajta részrehajlás, szurkolás sem hatalmaz fel valakit, hogy úgy viselkedjen mint ahogyan azt a lelátókon tették. Bizonyára Arthur Ashet a szégyen emésztette volna a nevét viselő világ legnagyobb teniszarénájában történtekért. Naomi mindvégig elismerő volt Serenával és az általa jogosan szerzett hírnevével. Nem is titkolta, hogy példaképének tartja már gyerekkora óta és még a díjátadás sajnálatos körülményei között is megköszönte Serenának, hogy játszhatott vele (nem ellene !). A történtek után sajtótájékoztatóján is mintha szégyellte volna magát, hogy nyert és hogy megakadályozta Serena rekordegyenlítő 24. Grand Slam-győzelmét.

Egy kívülállónak, aki nem tudta az eredményt úgy tűnhetett, hogy Naomi volt az aki veszített. Az ilyesmi nemcsak sajnálatos, hanem felháborító is és nem szabad helye lennie egy olyan sportvilágban, ahol a fair play a legfontosabb szó. Mindenesetre, a sportkedvelők csak azt remélhetik, hogy nem árnyékolódott be egy 20 éves játékos hatalmas sikerének élménye! Azért győzött mert jobb volt (nem a bíró döntései miatt) és annál büszkébb kellene, hogy legyen mivel ezt irtózatosan nehéz körülmények között tette.

Naomi Osaka (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Amúgy egy másik japán teniszező, Kei Nishikori dicséretes gesztusát is érdemes megemlíteni. Nishikori az épp vendéglői fogyasztását fizetni készülő Jelena Djokovicnak fizette ki számláját mielőtt annak férje a negyeddöntőben legyőzvén John Millmant az ő ellenfele lett az elődöntőben. Tanuljon hát annak akinek tanulni kell, mert az ellenfél nem ellenség.


Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Borítókép: Naomi Osaka (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Szerezz 5€-os gyűjtőfogadást focira, dartsra fogadva

Fogadj minden csütörtökön a Betfair Exchange részlegén a kijelölt darts mérkőzésre, és téted értékének felét érő, ingyenes foci gyűjtőfogadásban részesülhetsz maximum 5€-ig. 

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

július

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Szerezz 5€-os gyűjtőfogadást focira, dartsra fogadva

  • Fogadj minden csütörtökön a Betfair Exchange részlegén a kijelölt darts mérkőzésre, és téted értékének felét érő, ingyenes foci gyűjtőfogadásban részesülhetsz maximum 5€-ig. 

betfair útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kapcsolódó cikkek