Nem a véletlen műve a kiemelés az NCAA-ben, ugyanis eléggé ritka, hogy régiós első vagy második kiemelt nélkül rendezzék a March Madnesst, idén viszont erre is sor kerül. Ki nyerheti az idei egyetemi őrületet?

Különleges March Madness

Bevallom, vissza kellett keresnem, hogy mikor volt utoljára olyan, hogy sem első, sem második kiemeltje nem volt a Final Fournak egy-egy régióból, mert idén bármennyire is furcsa, de a sztárcsapatok hamar elvéreztek. Utoljára tehát 2011-ben volt, szóval nem túl gyakori esemény, ezért is lehet különleges az idei March Madness. Az április első hétvégéjén rendezett négyesdöntőbe ugyanis a San Diego (5. és 17.), Florida (9. és 33.), Miami (5. és 20.), UConn (4. és 13.) került be, jól látható, hogy a saját régiójukban sem tudtak top3-ba jutni. Az is meglepő, hogy nincsen országos listát figyelembe véve top10-es csapat. 

Kiemelkedő draft, de nem az NCAA-ből

Az elmúlt időszakban már felhívtuk rá a figyelmet, hogy vannak csapatok az NBA-ben, akik bizony külön a 2023-as draftra készülnek, ezért pofátlanul tankolnak, hogy végül behúzzák a legújabb szupersztárt. Minden szem Victor Wembanyamára szegeződik, aki viszont Európából érkezik. A második választott sem NCAA-játékos, mint ahogyan sokan érkeznek majd a top10-be az OTE-ről, alig akad olyan fiatal tehetség, aki az egyetemi kosárlabdából kerülne be az NBA-be az első tíz között. Ez azért kicsit fricska az NCAA-nek is, hiszen az első kiemelt Alabama csapatától, illetve legnagyobb sztárjuktól, Brandon Millertől sokat vártak, de már a régiós fináléba se tudtak bekerülni. 

Az UConn a favorit

A Connecticut Huskies (vagy ismertebb nevén UConn Huskes) az idei Final Four legnagyobb esélyese. Kemény volt a sorsolásuk a Kansas - Gonzaga - UCLA trióval, mégis a Kansas a címvédő, a Gonzaga az elmúlt években kétszer is döntőzött, míg az UCLA legendás nagycsapat. Kettőt kiszórták az UConn elől, gyakorlatilag egy fáradt Arkansast, illetve a döntőben egy még náluk is fáradtabb Gonzagát kellett legyőzniük. 

Azonban nem szabad kisebbíteni az érdemeiket, hiszen kiválóan működött a szezon során a Sanogo - Hawkins duó, mindkét játékos jelentkezett a 2023-as draftra, valószínűleg Hawkins a top15-ben kelhet el, míg Sanogo megjósolhatatlan, sokan második kör végét mondják, de egy jó Final Fourral még a top20-ban is végezhet. Sanogo játéka ugyanis sokat fejlődött, igazi energiabomba a UConn magasembere, viszont erre az évre megtanult büntetőt és triplát is dobni, sokkal jobb játékos lett, mint volt. 

San Diego meglepheti a mezőnyt?

Brian Dutcher irányítása alatt folyamatosan fejlődött a San Diego State Aztecs játéka. Dutchernek ez a hatodik szezonja vezetőedzőként (de korábban ő segédkezett a legendás Fab Five kiválasztásában), egy olyan taktikát választott, ahol két páros csinálja az elzárás és leválás manővereket, magyarul ketten mennek zárni (két magasember), míg az alacsonyabb játékosok folyamatosan mozognak. Ehhez nagyon komoly kondíció kell, hogy bírják a folyamatosan nagy tempót. 

Nincsen kiemelkedő dobójuk, viszont bárki képes 10 pontos meccsre a keretből. Ez egy olyan taktika, ami nagy figyelmet igényel, folyamatos koncentrációt, illetve összeszokott játékot. Ha minden flottul megy, akkor ez egy rendkívül hatékony játékrendszer, amihez jó védekezés is párosul. Nem véletlen az, hogy Dutcher csapatának tagjai többségében másod- vagy harmadévesek. Ebből a keretből senki sem lesz szupersztár (de még NBA-játékos se), ellenben nyerhetnek egy NCAA-trófeát, mert tényleg csapatként játszanak. 

Ha nagy szorzót szeretnél

A Florida Atlantic úgy került be a legjobb négybe, hogy már az is csoda volt, hogy régiós szinten ott voltak a legjobbak között. Nem igazán számolt velük senki, tipikusan az a gárda, akik jókor voltak jó helyen, éltek a lehetőséggel, szoros mérkőzéseket tudtak nyerni, de óriási meglepetés lenne, ha ők lennének az idei egyetemi bajnokok. A Miami Hurricanes már egy másik eset, ott van egy jó periméter Jordan Miller és Isaiah Wong révén, viszont óriási meglepetés lenne, ha ők ketten képesek lennének legyőzni az UConnt. Ezek alapján mi az esélyeket úgy ítéljük meg, hogy UConn - San Diego döntő várható, ott pedig inkább már nem tippelnénk. 

A cikkben közölt oddsok a(z) bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 március 27. 17:59 UTC.

  • NCAA tipp

    NCAA March Madness döntő két csapata: San Diego és Connecticut

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés