Pénteken rajtol a 2017-es női kosár-Eb Csehországban. A tornán ezúttal 20 csapat helyett már csak 16 vesz részt, így még inkább megsüvegelendő, hogy a magyar csapat nem rendezőként vívta ki a részvétel jogát, hanem kvalifikáción keresztül.

Lebonyolítás

A 16 csapatot 4 kalapba dobták, az elsőben a legerősebbek, a negyedikben a papíron leggyengébbek kaptak helyet. Természetesen egy csoportban mindenki játszik mindenkivel, ahol a csoportok győztesei egyből a negyeddöntőbe kerülnek. A csoportok 2. és 3. helyezett válogatottjai pedig keresztbe játszanak egy mérkőzést a negyeddöntőbe kerülésért. Ez a lebonyolítás annyiból jó, hogy a favoritok vélhetően mindhárom meccsüket komolyan veszik majd a csoportban.

A csoport

Spanyolország, Csehország, Ukrajna, Magyarország

A négyes favoritja a spanyol válogatott. Sőt a tornának is a legnagyobb esélyese, most is erős kerettel érkezett a tornára. Sancho Lyttle is ismét a válogatott tagja, palánk alatt nem kicsit lesznek erősek, Nichols és ő uralni fogja a festéket. Alba Torrens valószínűleg az egyik legjobb európai játékos, ha nem a legjobb. Ha neki van kedve játszani, nem nagyon lehet tartani, kintről és betörések után egyaránt veszélyes. Gyors, jól dobó kreatív hátvédek is rendelkezésre állnak, hasznos kiegészítő spílerek, szóval az sem véletlen, hogy ellenünk a nyitómeccsen mindössze 1.03-as odds az, amit a spanyol sikerre kínálnak a bukik. Csehország házigazdaként automatikus résztvevő. Hazai pályán vélhetően picike segítséget is kap majd, amire szükség lesz. Nem tűnik acélosnak a cseh együttes, nincs már Vesela és Viteckova, Elhotova szülés után tér vissza, szóval extrém esetben akár a továbbjutás is veszélybe kerülhet.

Spanyol-csapat-noi-kosarlabda-001

A spanyol válogatott. Fotó: CeeGee/Wikipédia

Többek közt azért kerülhet veszélybe, mert Ukrajna szokatlanul erős. Beértek az ukrán fiatalok, és mindenképp számolni kell a Iagupova vezette keleti szomszédunkkal. Ez az ukrán csapat felkészülési meccseken is vert erősebb riválisokat, és a selejtezőben pl. oda-vissza elverte a címvédő Szerbiát. Ami pedig Magyarországot illeti, nehéz okosnak és objektívnek lenni. A kvalifikáció során 5-1-es mérleggel zárt a csapat, de a riválisok (Izland, Portugália, Szlovákia) nem képviseltek igazi minőséget. A felkészülésen a jobbaktól kikaptunk, a gyengébb ellenfeleket vertük. Spanyolország ellen nagyjából annyi esélyünk van, mint Andorrának volt Dzsuzsiék ellen. Ukrajna nálam sötét ló, de verhető, és ha jó napot fog ki a magyar csapat, Csehországot is el tudja verni. Ehhez persze mindennek össze kell állni, és szükséges hozzá három majom, akik nem fújják a hazai pályát.

B csoport

Fehéroroszország, Törökország, Szlovákia, Olaszország

Halálcsoport, de nem abban az értelemben. Halálian pontszegény meccsek, kosárínség jellemző majd ezen csoport mérkőzésire. A fehérorosz együttes még javult is az évek során, ami a pontok mennyiségét illeti, de azért tőlük sem várhatunk majd 80 dobott pontos mérkőzéseket. Már csak azért sem, mert Leuchanka és Veremeenka sincs már a keretben. Palánk alatt gyengült a csapat, de picit gyorsabb lett, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy több pontot is szerez. A törökök kerete erős, elnézve mondjuk Albent játszhatnának gyorsan is, de a törökökre sem a ponteső jellemző. Yilmaz már nem tagja a válogatottnak, eljárt felette az idő. Sanders nincs, a másik honosított Hollingsworth lesz helyette, ez sem minőségi csere nálam. Szlovákiával azonos csoportban voltunk a selejtezőben, átlagban 60-at dobtak és 50-et kaptak, igazi fakezű társaság. Ha van bamba csapat, az a szlovák, ráadásul az egység sem tényező náluk. Zirkova ugyan ott van a keretben, de egy fecske nem csinál nyarat. A csaj még tőlem is öregebb, 1980-as születésű. Kétszer már minimum visszavonult a válogatottságtól, de lehet volt az három is. Még mindig ő az alfa és az omega, és ez valahol gáz. Az olaszok pedig olaszok, a védekezésre építenek. A selejtezőben pl. képesek voltak meccset nyerni Montenegró ellen 57 dobott ponttal, ami sokat elárul arról a felfogásról, ami a talján csajokat jellemzi. A 4-es és 5-ös posztokon a rotáció szűkös, szintén olyan csapat, amely nem feltétlenül játszik magas frekvencián. Nyugtató, vagy valamilyen tudatmódosító nélkül megnézni ezen csoport meccseit nagy bátorságra vall.

*Érdekesség, hogy a 2015-ös Eb-n is egy csoportban volt a Fehéroroszország, Törökország és Olaszország (plusz a görögök és a lengyelek). Az akkor 5 fős csoportok miatt 10 mérkőzést rendeztek a csoportban, és ha kivesszük a hosszabbításos olasz-fehérorosz meccset, mindössze egy találkozó volt a 10-ből, amikor legalább egy csapat elérte a 70 dobott pontot.

C csoport

Szerbia, Szlovénia, Franciaország, Görögország

Na, az igazi halálcsoport ez! Itt van az előző Eb két döntőse, a francia és a szerb válogatott. Szlovénia csípős együttes, ezt pl. mi is tapasztaltuk a felkészülési fázisban, a kvalifikáción a letteket és a litvánokat is maguk mögé utasították. Görögország pedig a veterán Maltsival szintén képes még a bravúrra, a patrasi felkészülési tornán pl. három meccsből hármat nyertek, még az oroszokat is legyőzték. A szerbek és a franciák továbbjutása nem lehet kérdés, kettejük meccse a csoportban már csak a két évvel ez előtti finálé miatt is pikáns lesz. A szerbeknél sérülés miatt nem lesz ott Milica Dabovic, Page és Butulija, érzékeny veszteség mindhárom lány. Három magyar bajnokságban edződő lány, Skoric, Mandic és Tina Jovanoivic pótolja majd őket. Az Eb-győzelem után Rióban bronzot szerzett a szerb együttes, ha meglesz az egység -ami a szerbeknél egy pillanat alatt tud szétesni-, akkor még a hiányzók nélkül is a legjobb négybe kerülhetnek. Egyébként a szerbeknél sok kinézetre is jó csaj van a keretben, ha másért nem, ezért is érdemes megnézni egy-két meccsüket. A szlovén és a görög együttes közül picivel a szlovén erősebb, többen kikoptak a görög csapatból az elmúlt években, és Maltsi sem lesz fiatalabb, ő a csúcson Európa top3 játékosa között volt, de azok az idők elmúltak. Ettől függetlenül, ha őszinte akarok lenni, fogalmam sincs kire tennék a szlovén-görög meccsen.

Miyem-Ndongue-Tchatchouang-noi-kosarlabda-001

Miyem, Ndongue és Tchatchouang (Franciaország). Fotó: Pierre-Yves Beaudouin/Wikipédia

D csoport

Oroszország, Montenegró, Lettország, Belgium

Stepanova nélkül nekem az orosz csapat nem ugyanaz, mint korábban volt. Klub szinten nem kicsit erős az orosz kosárlabda, de ez főleg a légiósoknak köszönhető. Picit olyan, mint nálunk a kézilabda. Montenegró Perovanovic és Skerovic vezérletével továbbjutásra esélyes, legalábbis meglepő lenne, ha ebből a négyesből ne menne tovább. Lettország Basko és Jakobsene vezérletével vág neki a tornának, vélhetően a Belgium elleni meccs lesz az, amely a továbbjutásról dönt. Belgium a bukiknál -velünk együtt- a végsőgyőzelemre legesélytelenebb csapat. Viszont a belgák nem balgák, akár meglepetést is okozhatnak. A kvalifikáción pl. a hazai lengyelek elleni meccsen 100 pontot dobtak, ami női meccsen nem sűrűn fordul elő. Ráadásul a lengyel csapat azért jegyzett ellenfél, szóval nem egy Albánia vagy Luxemburg. A kezdő ötös a belgáknál szerintem simán felveszi majd a versenyt ebből a kvartettből mindenkivel, a kérdés az lesz, mennyit tudnak a legjobbak pályán tölteni.

Mit tartogat az első kör pénteken?

A fogadóirodáknál a Belgium-Montenegró meccsen utóbbi a favorit, de csak szűken. Nem kizárt a meglepetés, de a belga-siker csak 2.25-ös szorzóval fogadható, szóval a bukik is sejtik, hogy itt bármi előfordulhat. Győztesre nem is tippelnék, viszont a 127.5 pont felett (1.85) opción érdemes elgondolkodni. Simán 70 pont környékére várom a két együttes, ami talán picikét az over ellen szól, hogy frankón 12:30-kor kezdenek, az meg elég gagyi időpont. E találkozóval azonos időpontban kezdik az olasz-fehérorosz találkozót. Az összpontszámra a bet365-nél 131 pont a line, egyértelmű under (1.85).

Az oroszokra 1.13-as oddsot kínál a bet365 a lettek ellen, ami elég picike, hogy ne vegyük komolyan. Már csak azért sem, mert két éve Lettország elkente az oroszok száját. Amit viszont komolyan kell venni, az a török-szlovák találkozó és az under. A bet365-nél valamilyen fura módon 128.5 pontból adják a találkozót, márpedig elnézve ezt a két csapatot, itt 105-115 pont az, amit kb el fognak érni. A 2015-ös Eb csoportkörében a török együttes négy meccset játszott, és a dobott pontok száma így nézett ki: 57, 52, 61 és 50. Szóval a török női csapat nem a Golden State Warriors...

A szerb-görög találkozón 1.18-al fizet a szerb győzelem, női meccsen nem opció. Pontokat tekintve is kb jó a line, így bármennyire szeretnénk, nem nagyon lehet mit kezdeni a meccsel. Szintén 18 órás kezdettel lép pályára a házigazda Csehország, ez ellenfél pedig Ukrajna lesz. A csehek sikere 1.55-el szoroz, az ukránoké 2.50-el. Nem tudnék dönteni, viszont az fix, hogy itt csakis a hazai pálya miatt esélyesebb Csehország. Nem zárom ki az ukrán sikert, de nem is fogadok rá.

Este 20:30-tól összecsap a magyar és a spanyol együttes. A végső győzelemre legesélytelenebb és legesélyesebb csapat találkozóján a spanyol győzelem akkor sem lesz veszélyben, ha a hispánok női és férfi szinten is képesek gyengén kezdeni egy tornát. A 130 pontos line is nagyjából rendben van, mert Dominguezék sem akarnak megalázni, mi pedig maximum egy átlag 15 pontra vagyunk jók negyedenként. Két éve hazai pályán 69-46 arányban vertek minket a spanyolok, az sem nézett ki jól, és valószínűleg ez sem fog. A Franciaország-Szlovénia mérkőzésen minden elképzelhetetlen, ami nem francia-győzelem. Ami viszont kérdéses, hogy N'Dongue, Yacobou és Gruda nélkül mit mutat majd a festékben a gall csapat. Dumerc nagy varázsló, de én látni akarom az említett három hölgy nélküli francia csapatot, mielőtt tippelésre adom a fejem.

Tenisz gyűjtő bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Belgium-Montenegró (127.5 pont felett)
    1.85 Bet365
  • Olaszország - Fehéroroszország (131 pont alatt)
    1.85 Bet365
  • Törökország-Szlovákia (128.5 pont alatt)
    1.85 Bet365