A címben említett mondás magyarázata után felmerül a kérdés, hogyan kapcsolódik ez a Serie A idei szezonjának beharangozójához? Úgy, hogy idén egy olyan csapat edzője lehet bajnok, aki lélekben "gazdag", azaz kissé öntelt, de vajon kiről lehet szó?

Érdemesebb lett volna edzőt cserélni?

Massimiliano Allegri, Gian Piero Gasperini, Simone Inzaghi, Stefano Pioli, Maurizio Sarri és Luciano Spalletti. Olyan edzők, akik világszerte ismertek, akik letettek valamit az asztalra, de az is érezhető, hogy megvannak a korlátaik. Olyan szakvezetők, akikkel szinte biztosan nem nyersz Bajnokok Ligáját. Ők irányítják Olaszország elit klubjait. Sajnálatos, de ez kissé beárazza a Serie A küzdelmeit is. 

Kétségtelen, hogy az edzők labdarúgáshoz való viszonya különböző, vannak, akik a labdabirtoklást, vannak, akik a kontrákat, de akadnak olyanok is, akik a masszív védekezést helyezik előtérbe. Sokszínű az olasz liga, de egyben kissé egyszínű is: szürke. Ezek a klubok ugyanis nem fognak kiemelkedni a nemzetközi kupaporondon, nem tudnánk mondani egyetlen olyan csapatot sem, akik végső esélyesek akár a BL-ben, akár az EL-ben. 

Szupersztárok nélkül

Igen, tudjuk, hogy Zlatan Ibrahimovic még mindig az olasz bajnokságban játszik, de ne egy lassan 41 éves támadó legyen már az egyedüli szupersztár! Elkeserítő, hogy elsősorban olyan játékosok érkeznek az olasz ligába, akik máshol nem állják meg a helyüket, esetleg fiatalok és ugródeszkának használják a pontvadászatot. Ha nagyon rá akarnánk húzni, akkor talán Rafael Leao lehetne majd a következő szupersztár, de valószínűleg ő sem az olasz ligában fog megöregedni. 

Az is sokat elmond a Serie A helyzetéről, hogy Matthijs de Ligt lelépett a Bundesligába. Mitől jobb egy német bajnokság az olasznál? Mivel tud többet kínálni? A Juventus szemszögéből lehet ez elkeserítő, ahogyan az is, hogy egykor óriási reményekkel Angliában igazoló Paul Pogbát ugyan hazacsábították, de első edzéseken megsérült, több hónap kihagyás vár rá, valószínűleg a szezonjának annyi. Mi lesz így az Öreg hölggyel?

A 34 éves Ángel Di Maríától várják a megváltást? Az Internél visszahozták Romelu Lukakut, akinek megint nem sikerült bizonyítania Angliában. Valószínűleg a biztos olasz bajnoki cím reményében érkezett, de Simone Inzaghi olyan, mintha egy átok ülne rajta, ahová megy, az a csapat biztosan nem nyer bajnoki címet. Egy év alatt leépítette a Conte által bajnoki címig vezetett Intert, most képes végre behúzni első aranyérmét? 

Nem hinnénk, ahogyan azt sem, hogy a Milan elbírja a kettős terhelés okozta fáradalmakat. Próbáltak erősíteni a kereten, de ez még mindig nem alkalmas a többfrontos harcra. Ibrahimovic műtétből lábadozik, míg a vezetőség azon fáradozik, hogy megtartsa az említett Rafael Leaót. Egyedül, aki új igazolás és tényleg sokat várhatnak tőle, az a belga Charles De Ketelaere. Az új Kakáként emlegetik, nagy tehetség, de először szoknia kell, hogy komolyabb ligában játszik, mint a belga. 

Lazio, Napoli és Atalanta? Az elmúlt években sajnos bizonyították, hogy kevesek egy bajnoki címhez, de sok esetben még egy dobogóhoz is. Keretük sem erősödött látványosan, esetleg a Napoli Osimhennel lehetne versenyben a top3-ért, de Spallettiről tudjuk, csak "féléves" edző, utána a csapata elfárad. Gasperini és Atalanta pedig hiába szimpatikus, ha a kezdeti meglepetés ereje elfogyott, elmúlt időszakban pedig már kiszámíthatóak lettek. 

A semmiből a dobogóra?

Ha gonoszak akarunk lenni, akkor az önteltség megfelelője José Mourinho. A 2021/22-es szezon előtt volt egy mélyebb elemzésünk a Romához való igazolásának valódi okairól, amik nagyobb része megállta a helyét. Abból az olyan mondatokat emelnénk át, amik most lesznek igazán aktuálisak: "José Mourinho esetében egy dolgot biztosan megtanulhattunk az elmúlt két évtizedben: szinte mindig a második szezonja ütős az adott csapatnál. Az első év az építkezésről szólhat, annál is inkább, mert az Európa-bajnokságon remeklő Leonardo Spinazzolára nem számíthat Mourinho, védelmet szinte teljesen a nulláról kell összerakni."

Tényleg így történt, hiszen mindent meg kellett terveznie, építkezés éve volt a 2021 és a 2022 is, de már tavaszra látszott, összeállt a csapat. Ez egy Konferencia Liga győzelemben mutatkozott meg, amivel Mourinho a második olyan edzővé vált, aki három nagy európai kupasorozatot is megnyert. Erre mi is gondoltunk, ahogyan a cikkből is kiderül:

"Nincs nyomás a portugál szakemberen, ha okosan keveri a paklit, akkor még egy kupagyőzelem is összejöhet: megnyerheti a most debütáló Konferencia Ligát."

Az alapok lerakva, bónuszként jött egy kupagyőzelem, most jöhet az ütős szezon. Mi itt nem feltétlenül egy EL-győzelemben gondolkodunk, hanem abban, hogy a Serie A-ban odaérhet a legjobbak közé. A Romának erre óriási szüksége lenne, megváltóként várták Paulo Dybalát is nyáron. Voltak távozók, de a keret véleményünk szerint erősödött, ez már olyan gárda, amivel realitás a top4 és a BL-szereplés. 

Wijnaldum, Matic és Dybala rutinos rókák, akikben még ott lehet a motiváció egy nagyobb dobásra. Pellegriniéken meg érződik, elhitték, hogy a Konferencia Liga győzelemmel bármire képesek lehetnek. Erre szükség is lesz, mert az utóbbi négy évben nem járt dobogón a csapat. Mourinhónak - ahogyan említettük - mindig a második szezonja az erősebb, akkor rendre dobogós helyezéseket, bajnoki címeket szállít, egyedüli kivétel a Tottenham volt. 

A lehetőség most adott, mert a riválisok nem erősödtek, míg ők nem gyengültek. A rivális edzők többségével szemben jó a mérlege, egyedüli problémát Simone Inzaghi és az Inter jelenthetné - velük tavaly sem bírt -, viszont nekünk nem is a célunk, hogy 10.00-es szorzóval levadásszuk a Roma bajnoki sikerét. Megelégednénk egy top4-es eredménnyel is, ugyanis az 1.95-ös szorzó nagyon baráti. 

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez és máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Jose Mourinho (Fotó: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock.com)