Wimbledon: A bukik szerint pengeélen a Fedal XL

Tenisz Rafael Nadal Grand Slam Roger Federer Wimbledon

11 évre az Évszázad meccsének emlegetett 2008-as összecsapásuktól, Roger Federer (ATP 3.) és Rafael Nadal (ATP 2.) ismét a világ talán leghíresebb pályáján, a londoni Centre Court-on fogják összemérni erejüket. Ez alkalommal viszont nem Wimbledon döntőjében, hanem a füves Grand Slam elődöntőjében fognak megvívni egymással.

július 12., péntek

Egy kis visszapillantás

2005-től 2008-ig a két játékos útjai úgy a Roland Garroson, mint a Wimbledonon is találkoztak, és a 2008-as éven kívül (amikor a spanyol mindkét tornát nyerte), Rafa a párizsi tornát nyerte, Roger pedig a londonit. Bár 2009-ben nem játszottak egymás ellen az említett két Grand Slam-tornán, mégis mindketten bajnokok lettek ki-ki a saját "otthonában". Így nem is csoda, hogy Nadal a "King of Clay", Federer pedig a "King of Grass" nevet kapták. Mintha visszaforgatta volna az időt a két játékos, mert a régi szokás szerint, idén a Roland Garroson is játszottak és a Wimbledonon is fognak. Annak ellenére, hogy ugyanazt a neveket viselik a játékosok, egyik sem ugyanaz, aki a 2008-as összecsapáson volt. Mindketten fejlődtek és élvonalon maradtak sőt, mondható, hogy Novak Djokovic-al együtt jobban dominálják a teniszvilágot hármasban mint valaha.

A spanyol bombaerős játékformában, de Roger van otthon

A nyolcszoros bajnok, Federer 10. tornagyőzelmét ünnepelte Halleban, miután a Roland Garros elődöntőjében Rafa búcsúztatta. Ha Párizsban nem is volt teljesen elemében, most mondani lehet, hogy hazaérkezett. Ez az a hely, ahol a svájci azt kívánhatja, hogy bár minden összecsapásuk itt zajlott volna az idők során.

Roger Federer (Fotó: action sports / Shutterstock.com)

Ez a borítás kedvez a gyors támadásainak és ez a borítás vesz el Nadal egyik legnagyobb fegyveréből, éspedig a pörgetéseinek hatékonyságából, mivel a labda sokkal alacsonyabban pattan mint salakon. Ettől függetlenül, a pillanatnyi játékforma és a magabiztosság inkább a spanyolnál acélosabb, mivel úgy látszik, hogy a legkisebb hibát ki tudja használni ezen a játékfelületen is. Talán az volt mindig az eredményesség szempontjából Roger hátránya Nadallal szemben, hogy ő a kreatívabb, de egyúttal rizikósabb játékot űz. Nadalnak nem kell annyit kockáztatnia mint a svájcinak, hogy eredményes legyen. Talán ez volt mindig a spanyol legnagyobb erénye, legalábbis az én szemszögemből. Az, aki többet kockáztat, az többet is téved általában és a tenisz a folytonosság sportja. Mint ahogyan mondani szokták, a tenisz nem műkorcsolya és nem pontozzák a megoldások technikai értékét (sajnos). Talán ezzel is magyarázható a 24-15-ös spanyol vezetés az egymás elleni mérkőzéseken. Ilyen meglátásból, annál jelesebb, hogy a svájci 20-szoros Grand Slam-bajnok, a spanyol pedig még 18.

Tenisz gyűjtő bónusz


Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Nadal a római Masters-győzelme után hatalmas önbizalomra tett szert, és minden hivatalos meccsét nyerte az olasz verseny kezdete óta. Nem is akárhogyan, mivel szinte gépszerűen szalad át ellenfelein, akik alig nyernek gémeket ellene. Bár az idei sorshúzás brutálisnak tűnhetett szemszögéből, hiszen több hatalmas szervával és támadó játékkal rendelkező ellenféllel kellett megmérkőznie, ami elméletileg nem ígérkezett könnyű feladatnak. Mégis, a praktika azt bizonyította, hogy a kétszeres spanyol bajnok könnyűszerrel ártalmatlanítani tudta őket. Például, hat alkalommal sikerült elvennie annak a Sam Querreynek a bombaszerváját, aki a spanyol elleni meccséig csak egy alkalommal veszítette el adogatását. De ha ez nem lenne elég ok az elgondolkodásra, akkor az a tény, hogy 43 nyerőt ütött és csak 12 ki nem kényszerített hibája volt három szett alatt, az biztos annak számít.

Rafael Nadal (Fotó: Alison Young / Shutterstock.com)

Federer a négyszettes negyeddöntőjén Kei Nishikori ellen 55 nyerőt ütött és 32-szer hibázott. Összehasonlítva, ebből a szempontból kettőjük jelenlegi játékát, Nadal fölényesebb. Rafa mutatói tisztán mutatják, hogy ő is támadóbb játékot fog játszani. Az kétségtelen, hogy Federer még fel tud mutatni olyan játékot, amivel nyerhet Nadal ellen, de az kérdéses, hogy azt elég folytonosan is tudja majd produkálni. Amennyiben inspiráltabban kapja a megfelelő szögeket, mint Párizsban tette Nadal ellen, és önbizalma is a helyzet magaslatán lesz, nehéz helyzetbe hozhatja ellenfelét. Mint mindig, és szerintem ez sosem fog változni, a meccs bármelyik félre dőlhet, de meglepne ha az angol gyepszőnyegen elég lesz csak három játszma a továbbjutó eldöntésére. Emiatt, a Játékok száma 40.5 Feletti kimenetelre ajánlott 1.84-es nyereményszorzó elég biztonságosnak tűnik.

Néhány szorzó a mérkőzésre:

Fogadj itt a Fedalra!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.07.11. (09:58).

Borítókép: Roger Federer és Rafael Nadal (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Unibet Bingó: Ingyen pörgetések a Book of Dead nyerőgépre

Gyűjts a hétvégén soronkénti bingó pontokat és nyerj ingyen pörgetéseketBook of Dead nyerőgépre.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org