Általában az Euroliga alapszakaszának végén sokkal könnyebb under kimenetet fogni, mint overt, most mégis az adatok alapján könnyű overt sejtek. Gyakori eset, hogy azokon a heteken, amikor dupla forduló van a második meccseken (csütörtöki/pénteki játéknap), háttérbe szorul a védekezés. A Real turnén van és toronymagasan vezeti a ligát, míg a belgrádi pokolban a Partizan a play-offért teper.

Apropó Real és turné! A liga sereghajtója ellen egy roppant szoros meccset tolt Berlinben a spanyol csapat kedden (79:86). Aki látta tudja, hogy az utolsó két percben fordítottak a madridiak, akik elég könnyedén álltak a találkozóhoz. Nincs mit csodálkozni ezen, elég rápillantani a tabellára, és minden világos: négy fordulóval a vége előtt néggyel több győzelmük van a második Barcelonánál, azaz fix, hogy meglesz az alapszakasz elsőség. Érdekesebb infót rejtenek a számok számomra. Legutóbbi egymás elleni összecsapásuk 166 pontos csörte volt, és milyen véletlen, hogy pont ide lőtték be a bukmékerek a fordulót (az over és az under is 1,91). Emlékezetes a tavalyi öt meccses negyed-döntőjük, ahol mindig 161,5 felett voltak a felek. A Real meccsein a pontátlag 169,67, míg a Partizán oldalán ugyanez 167,73, az átlag határ nagyvonalúan 168 pont. Érdemes ilyenkor főként over esetén lefelé kerekített negyedenkénti átlagolást is végezni erre írom az eset specifikus példát: Partizan eddigi 30 Euroliga meccsén 41.77 volt a pontátlag az első negyedben, míg a Real esetében ez 44,00 – lefelé kerekítve ez nálam 42-őt ad. Azért kerekítem lefelé, mert overre megyek, azaz pesszimistán számolok. Így negyedekre bontva 42,42,38,41 ponttal számolok, ez összesen 163. Ha ezt az értéket még átlagolom a csapatok pontátlagaival (168), akkor lefelé kerekítve adja magát a 165 pont.

Aki az agymenést eddig tudta követni, azokat szembesítem az előfordulási gyakoriság adataival. Mind a hazaik, mind a vendégek részéről megegyeznek az adatok! Az egyaránt 30/30 meccsükből egyaránt 9 alkalommal fordult elő az, hogy kevesebb kosár esett, mint 161, ami kerek 30 %-os arány. Magyarra fordítva a 161,5 over valószínűsége 70 %!

Érdemes elgondolkodni a mérkőzés kimenetelén is. Belgrádban győzelmi kényszerben vannak a hazaiak, míg a Real felszabadultan kosárlabdázhat. Vendégoldalon talán a legfontosabb cél, hogy a liga legkeményebb közönsége előtt senki se sérüljön meg. Porter vezetésével így a Partizan talán langyosabb védekezésre számíthat, mint kedden, amikor a Baskonia vendégeskedett Szerbiában. Akkor egy szűk (87:83) győzelemmel csak leesett 170 pont, s azt gondolom, hogy a mámoros hangulat kitart majd most is a Real ellen. Reális szerintem a hazai győzelem, és ha abban gondolkodunk, akkor újra elő lehet jönni az előfordulási gyakoriság kérdésével. A Partizan eddigi 14 győzelme alkalmával, négy esetben fordult elő, hogy 161,5 pont alatt volt a kimenetel, ez 28,57 %-os átlag, azaz győzelmük esetén a tipp valószínűsége több, mint 71%. Real vereség esetén (eddig 6 alkalommal volt a szezonban), kétszer fordult elő hogy 161 pont alatt megált a meccs ez 33,33%.

Összességében elmondható (bár grafikonokkal jobban látatható), hogy a fenti adatok alapján a 161,5 over realitás, itt verhetők a bukmékerek a 31. forduló csütörtöki játéknapjának zárómeccsén.

Partizan Belgrád - Real Madrid Baloncesto: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp