Egy hónapos szünetre tér a svájci labdarúgó bajnokság. Nehezen indult a szezon az FC Basel szempontjából: új edző, kiesés az Európa Ligából, döcögős bajnoki rajt. Viszont ha a tabellára pillantunk látható, hogy újra a Young Boys, Basel, St. Gallen trió hasít elől, csakúgy, mint az előző bajnokságban.

Ciriaco Sforza első idényét tölti a RotBlau kispadján. Elődje a nyáron menesztett Koller nem tudta felvenni a versenyt a berni sárga fiúkkal, így hosszú időszak után váltott a baseli klub. Maradt a szokásos 4-5-1, de valamivel stabilabbá vált a játék. Ritkán szalad bele sokgólos meccsekbe a Rajna-parti együttes, tavalyi bajnoki meccseiken 3,1, idén 2,53 az átlag. Sforza alatt hatékonyabbá, zártabbá vált a védekezés, de ez az előrejáték hátrányára is ment. Két rangadó után csupán egy pontot szerzett a Basel: elbukott a Young Boys-al szemben (0:2), míg a St. Gallen ellen 0:0-ra végzett. Utóbbi meccsen megsérült Petretta, így a baloldali védő szerepét kell megoldani, továbbá két kulcsember Stocker, és Xhaka nem bevethető. Sforza mégis derűs az idényzárón: „A pillanatnyi napi forma fog dönteni, az év utolsó meccsén mindent megteszünk”. Szervezettségben, játékerőben (Arthur, Frei, van Wolfswinkel, Kasami) erősebb a vendégcsapat, a keretük értéke is több, mint a duplája aktuális ellenfelüknél. Győzelemmel menne a szünetre a RotBlau, két nehéz meccs után, s Sforza még veretlen a Luzern ellen.

Elsőre azt hittem, hogy hideg havas időjárás lesz a mérkőzésen, de nem! A napi előrejelzés 11 fokot mond a délutáni órákra, havat, havasesőt, csak az ünnepek alatt kap majd Luzern. A pályával nem lesz tehát gond, de annál inkább lehet a hazai csapattal. Otthon eddig mindössze egyetlen alkalommal tudott győzni Celestini mester alakulata, s a top4 csapatai közül a Zürich, a Young Boys és a St Gallen is pontosan távozott a Swissporarena gyepéről. Legutóbb az újonc Lausanne ellen kapott ki a Luzern, aki most a bajnokság második helyezettje ellen szeretné győzelemmel búcsúztatni 2020-at.

Versenyfutásban van a Basel, s két nehéz meccs után egy verhető ellenfélhez látogat. Jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy alsóházi csapat lesz idén a Luzern, aki hazai pályán gyengén teljesít. Nem várok nagy színvonalú meccset, úgy gondolom, hogy szezon végi szenvedős taktikai csatát látunk majd, melyen egy gól dönthet a vendégek javára. A szervezetség, és a játékos egyéniségek a RotBlau javára billentik a nálam az esélyeket, a biztonság kedvéért tartom magam az x2-höz.

Luzern - Bázel: Dupla esély - Dupla esély tipp