Szünnap volt pénteken az európai világbajnoki selejtező sorozatban. Az E-csoportban a nagyarányú győzelmet arató Csehország vezeti a kvintettet, a Walest legyőző belgák előtt. Az előzetes erőviszonyok alapján az egyenes ági katari helyre Lukakuéknak van a legnagyobb esélyük, ehhez viszont a mai prágai meccset be kell húzniuk.

Kezdjük a matematikával. Az észt és a fehérorosz válogatott nem fog pontokat szerezni szerintem a cseh, walesi és a belga együttesek ellen. Márpedig, ha ez az alapállás akkor a másik három csapat kizárólag egymás elleni meccsein realizálódik az első két hely sorsa. Martinez gárdája a világ egyik legerősebb keretével rendelkezik, nemzetközi eredményeinek a sora bizonyítja, hogy bizony Belgium hosszú távon top 10-es válogatott. Legutóbb a Nemzetek Ligája csoportját nyerte meg öt pontos fölénnyel, így négyes döntőt játszhat. Adott a 3-4-3-as rendszer, Courtois előtt Vertongenék két szélsővel Hazard-al és Meunier-el megtámogatva. Elől Mertens, Lukaku, De Bruyne, be se fér Benteke, Batshuayi vagy Januzaj. Úgy vélem, hogy Csehországban ez a csapat nem kaphat ki!

Nagyot ment Észtországban Jaroslav Silhavy együttese. A demonstratív 6:2 jelezte, hogy a 2. pozícióhoz kell az erős gólarány is, így Wales rettegjen, sőt Belgium is jobb, ha összeszedi magát. Jó kis csapat egyébként a cseh, hiszen feljutott ősszel az „A” ligába, s keretében is fantáziadús támadó felfogású játékosok vannak: Schick (Leverkusen), Barak (Hellas), Jankto (Samp), Soucek (West Ham). Formálódik most Csehország nemzeti csapatából egy jó deffenzív felfogású társaság, s számukra nagy erőfelmérő lesz a belgák elleni összecsapás.

Szerintem nem fognak beállni védekezni ezen a sorsdöntő meccsen a felek. Egymás ellen kell megszerezniük a pontokat a vb-részvétel kivívásához. A vendégek szempontjából ez egy kötelező feladat, hiszen pontvesztés ebben a lebonyolításban nem igazán fér bele. Hazai oldalról viszont megállapítható, hogy nincs veszítenivaló, fel kell venni a kesztyűt és megpróbálni világraszóló meglepetést okozni. Több gólos meccsre számítok, szerintem a 2,5 over szorzóját indokolatlanul magasra lőtték be a bukmékerek.

Csehország - Belgium: Gólok száma - Felett/alatt tipp