Beleállt egy nagy „turnéba” a Hertha BSC, aki az ismert okok miatt most pótolja elmaradt mérkőzéseit. Cél a bennmaradás, bármi áron, s az első mainzi pontszerzés lendületet adhat Dárdai csapatának. A Freiburgnak tulajdonképp tökéletesen mindegy, miképp alakul a szezon hajrája: se föl, se le. Legyünk őszinték az, hogy egy csapat 9. vagy 11. a Bundesligában édes mindegy.

Erős három hét után játszott bajnoki találkozót a fővárosi csapat, aki jelenleg 3 pont hátrányban és két mérkőzés „előnyben van a Bielefeldel szemben. S bizony a két mérkőzés valóban nagy előny lehet, mert a Freiburg után a sereghajtó, pofozógép Schalke következik, így akár a tervezett négy helyett hat pont is összejöhet. Azért két győzelemmel egészen más lenne a leányzó fekvése a Hertha számára. Hétfőn a Mainz ellen, heroikus küzdelemben szereztek pontot a kék-fehérek. Nem nekik állt a mérkőzés, de ki tudtak hozni belőle egy döntetlent. Dárdai elégedettségének adott hangot a visszatérés után, maga is elismerte, hogy egy vereség lélektanilag nagyon visszavetette volna a csapatot a „sorsdöntő” menetelés első meccsén. A rutinos Jarstein továbbra is beteg, így az a Schwolow áll majd a hazai kapuban, aki éveket lehúzott Freiburgban, és kitűnt teljesítményével. A 28 esztendős hálóőr maga is elmondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, hogy korábbi csapatával és csapattársaival több, mint baráti a kapcsolat, de most kell az a három pont. Sokat elárul, ha Dárdai mosolyog, ne adj isten viccelődik egy összecsapás előtt. Ha jó kedélyű, bizakodó a pécsi szakember, akkor annak oka van. A találkozó előtti felvezető nyilatkozatán készült fotók szinte mindegyikén fülig ért a szája és jött a poén is: „Reggelinél eldöntjük azokat a kérdéseket, amelyek nyitottak”. A létfontosságú csata előtt, a „kapitány” víg kedélyű.

Gyakorta megfigyelhető a top bajnokságok középcsapatainál, hogy az utolsó 1-2 hónap nyűgös. Általában idegenben sosem pörögnek fel rendesen ezek a keretek, a hazai meccseiken még a maximumot nyújtják. Jellemző jel a Freiburg legutóbbi három idegenbeli találkozója: Bielefeld, Gladbach, Mainz elleni vereség. Azért versenyhelyzetben Sallaiék ebből a sorozatból szerintem minimum négy pontot ki tudtak volna venni. A bajnokság jelenlegi szakaszában viszont nincs meg az a motiváció, ami ősszel, még alap volt. Streicht egy harapós hazai csapatra számít, mert nagyon kellenek a berlinieknek a pontok. Ígéri a vendég szakvezető, hogy éles csapatot küld a pályára..most számomra ez nem annyira hiteles.

Láttam pár freiburgi meccset a szezonban. Titkuk a labdaszerzéseik utáni fellőtt passzokban, kártyanyelven a rekontrákban rejlik. Emlékeimben erősen él, hogy a szögletek, pontrúgások is jól mennek Sallaiéknak, s különösen az ugrik be, hogy egy-egy pontrúgás után, a második szándékú felívelésekben nagyon jó az a csapat. Nyilván Dárdaiék készülnek erre: terület szűkítés; a kipattanók gyors lereagálása; a labdavesztések helyének optimalizálása. Kellenek a pontok a hazaiaknak, s most nem tudom elképzelni azt, hogy a vendégek „kirabolják” Berlint, és nehéz helyzetbe hozzák a fővárosiakat. Leesik az 1x!

Hertha BSC - SC Freiburg: Dupla esély - Dupla esély tipp