Évek óta ott topog a Bundesliga I kapujában a Holstein Kiel. Ebben a szezonban csak az utolsó fordulóban bukták el a bajnoki második helyet a Darmstadt elleni vereséggel, most viszont a kölni győzelem élvonalat érhet.

Tartományi szintű döntést hozott az elbukott utolsó fordulós meccs miatt Kiel városa. Akkor egy győzelem kellett volna az egyenesági feljutáshoz (2:3), de nem engedtek be szurkolókat a meccsre. Most kizárólag a Kecskék ellen jöhet közel 2500 néző, akik utoljára 2020 októberében voltak a Holstein – Stadionban. Hangsúlyozzák a város vezetői: ez egy egyszeri alkalom! A cél egyértelmű: megtartani az egy gólos előnyt, ha kell szurkolói támogatással, kilenc védővel! Roppant elszántak a hazai játékosok, és egyöntetűen fogalmazzák meg, hogy semmi sem dőlt még el. Érdemes szemezgetni. Van den Bergh a Kiel szélső védője: „Hátul mindent bevetettünk, így nyertük meg az első meccset. Fontos a nyugalom”. Lorenz az első meccs egyetlen góljának szerzője: „Nincs okunk az eufóriára. Fegyelmezettek voltunk és jól tartottuk magunkat, csak az első lépést tettük meg.” Üwe Stöver, ügyvezető: „Szenvedélyesen játszottunk és erősen védekeztünk, a második meccset még le kell játszanunk!” Lényeges, hogy ebből a pár gondolatból is sugárzik a csapategység, és a védekezésre épülő filozófia. Szerintem lesz annyira szervezett a Kiel, hogy ne kapjon ki hazai pályán a vesszőfutását élő Kölntől.

Funkel nagy bukásairól lehetne lassan könyvet is írni. Most nagyon rossz passzban van csapata, jellemző, ahogy megkínlódtak a Schalke ellen (1:0). A sereghajtó elleni három pont csak az osztályozóra volt elég. Magam a berlini kínlódásukat láttam, s megkockáztatom, hogy Dárdaiék védekezése nem volt annyira megszervezve, mint a jelenlegi ellenfeléé. Az élvonalban is nagyon kevés gólt szerzett a Köln: 34 találat 34 meccsen kerek egyes átlag. Mindez idegenben még rosszabb képet mutat. 17 meccs, 14 gól, abból három az Augsburg elleni egy meccsen. Nincs igazán felépített támadójátéka a Kecskéknek, s így nehezen fognak bennmaradni északon.

Félig Bundes I-es csapattá vált a hazai gárda. A DFB-kupában sikerült kiütniük a Bayern Münchent, így felfigyelt rájuk a nemzetközi szaksajtó is. Végül a Dortmund az elődöntőben állította meg a kieli együttest, mégis azt gondolom, hogy nagy lökést adott a csapatnak a kupamenetelés. Az ilyen ki-ki meccshez hozzászokott a hazai csapat, míg a kölniek hónapok óta agonizálnak. Szerintem lesz annyi Holstein a Kielben, hogy lebekkelje a találkozót. Tippem az 1x és feljutás az élvonalba.

Holstein Kiel - 1. FC Köln: Dupla esély - Dupla esély tipp