A szombati nap számomra legérdekesebb mérkőzését a Premier League szolgáltatja. A délután kezdődő Aston Villa - Brighton összecsapáson debütál a birminghami csapat kispadján a korábbi liverpooli legenda, Steven Gerrard!

Tavaly a Rangersnél alkalmazásban álló "pályakezdő" edző óriási fölénnyel, veretlenül nyerte meg a skót bajnokságot, megtörve ezzel a Celtic kilenc éven át tartó hegemóniáját!

Ilyen ajánlólevél mellett nem csoda, hogy a Villa vezetősége lecsapott rá, s a válogatott szünet alatt edzőváltást hajtott végre. Gerrard azt a Dean Smitht váltja a kispadon, akinek távozásával nem minden szimpatinzáns értett egyet, ám úgy tűnik, nagyon kell az új lendület a birminghami csapat háza táján, hiszen sorozatban öt vereséget szenvedtek, amire a 2015-2016-os szezon óta nem volt példa náluk! Ennek folyományaképpen pedig a 16. helyig csúsztak vissza a tabellán, s mindössze két egységnyire találhatóak a képzeletbeli piros vonal felett.

Nem csoda tehát, ha fokozott az érdeklődés Anglia-szerte, hogy vajon Gerrard képes lesz-e megállítani a lejtőn lefelé száguldó Villát? Mindenesetre nincs egyszerű dolga a debütáló mérkőzését illetően, hiszen a statisztikák szerint az őt megelőző 12 tréner közül mindössze kettő - John Gregory és Gerard Houllier - tudta első tétmérkőzését megnyerni az Aston Villa új edzőjeként! Ráadásul egy tiszteletreméltó kiscsapat látogat ezúttal a Villa Parkba, egy igen tehetséges, szintén fiatal tréner vezetésével!

A Brightonról és Graham Potterről van szó! Az angol tréner karrierje során már több megsüvegelendő eredményt is felvillantott: példának okáért ő faragott pár éve a svéd kisváros ötödosztályú klubjából az EL kieséses szakaszáig menetelő gárdát! Arról az Östersundsról van szó, mely távozása óta olyannyira lejtmenetbe került, hogy idén kiesett az Allsvenkanból!

Visszatérve a Brightonra, Potter itt is jól muzsikál, hiszen jelenleg felsőházas a csapat. 7. pozíciójuk megsüvegelendő, pláne úgy, hogy mindössze öt pontra vannak a BL-indulást érő 4. helytől! Jó ajánlólevél, hogy csak a Chelsea és a Liverpool kapott ki náluk kevesebbszer a szezonban, illetve egyedül a Manchester City kapott kevesebb gólt náluk! Tehát a Brighton védelme egész szépen muzsikál!

Más kérdés viszont, hogy mégsem lehetnek teljes mértékben elégedettek, hiszen akármennyire is meglepő, ők még a Villánál is régebben nyerték utolsó tétmeccsüket! Legutóbb a Leicester sikerült legyőzniük még szeptember 19-én! Ami viszont jelentős különbség az Aston Villa pocsék mérlegéhez képest, hogy Potterék iksz-cunamit hoztak össze vereségek helyett, ami azért jelentősen megfékezte a lecsúszást. Illetve azért egy Liverpool, valamint Arsenal elleni remik sem olyan rossz eredmények.

Az érdekfeszítő meccs előtt érdemes megjegyezni, hogy mindkét csapatban akadhatnak hiányzók, több kulcsjátékos bevehethetősége is kérdéses. Hazai oldalon Danny Ings játékára lenne égető szükség, de kérdéses még Leon Bailey, Dougles Luiz, valamint Marvelous Nakamba játéka is.

A Brightonnál talán Robert Sanchez kapus hiánya lesz a legfájóbb, aki eltiltása miatt nem lett ott a pályán, míg Steven Alzate, és Danny Welbeck sérült, illetve Enock Mwepunál kérdéses a bevethetőség.

Mindent összevetve adott két, mostanság rossz formában lévő csapat, ahol picit meglepő módon az eddig sokkal jobb szezont futó Brightont tartják a bukik az underdognak. Ebben az odds-kiosztásban jelentős szerepe van valószínűleg Gerrard érkezésének, akitől új lendületet várnak Birminghamben. Kérdéses, hogy edzői karrierje során a PL-ben első ízben debütáló tréner vajon alkalmazni fogja a Rangersnél megszokott 4-3-3-as offenzív focit, avagy az új csapattal változtat-e a stílusán? Én mindenesetre jó meccset várok, ahol számolok legalább két góllal!

Tippem: 1:1-es döntetlen

Aston Villa - Brighton & Hove Albion: Gólok száma - Ázsiai - Asian Over/Under tipp