Mindenhol az orosz felé billentik a mérleget, de ki érvelne a másik oldalra, ha nem én? Egy Grand Slam döntőben sokszor teljesen mások ugyanis a körülmények és nagyon sokszor nem azt látjuk, amit az odáig vezető meccseken.

21. Grand Slam trófeájáért megy Nadal, amivel minden idők legeredményesebb teniszezője lehetne. Ezzel a győzelemmel beléphetne a minden GS-t legalább kétszer megnyerők klubjába is, bár kétlem hogy ez érdekelné most Rafat. Karácsonykor még a vírussal küzdött a spanyol a lábsérüléséből felépülve, egy hónappal később pedig az év első nagy tornáján várja a döntőt. Nem kis teljesítmény ez Nadaltól, főleg kemény pályán, ami köztudottan nem a legerősebb borítása. 2009-ben nyerte meg az Ausztrál Opent utoljára, volt azóta néhány nagy csatája, többek között a 2017-es Federer ellen elveszített 5 szettes döntő. Elmúlt két meccsén azért már megizzadt Rafa, Shapovalovot visszaengedte 2-0 szettről azért, hogy a döntőben nagyon simán lenyomja. Berrettini ellen az első két szettben iskolajátékot tolt Nadal, a harmadikban kicsit kiengedett ugyan, de a negyedikben megragadta egyetlen lehetőségét és végig tartva az adogatását, ezzel az egyetlen breakkel behúzta a meccset.

Medvedev egyértelműen a legesélyesebb játékosként vágott neki a tornának Djoko kiesésével és ennek megfelelően be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Auger-Aliassime ellen rezgett ugyan a léc, de 0-2 szettről visszajött az orosz és azóta nem volt kérdés, hogy ő az egész torna esélyese. Tsitsipasnak igazából esélyt sem adott az elődöntőben, nyert egy szettet ugyan a görög, de a harmadik és negyedik szettben egy percig nem volt kérdés a végkimenetel.

A három évvel ezelőtti US Open döntőjének visszavágójának is tekinthetjük a mostani döntőt, ott ugyanis 5 szettes meccsen húzta be Rafa a meccset. Ezenkívül 3x találkoztak eddig és 3:1 arányban Nadal vezet. Kemény pályán egyértelműen Medvedev játéka lehet dominánsabb, főleg az adogatásokat tekintve, viszont Rafa rutinja és játékintelligenciája bőven kiválthatja a jelenlegi orosz fölényt és simán felülkerekedhet fiatalabb ellenfelén.

Nadal, Rafael - Medvedev, Daniil: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp