Könnyű overt fognék, az osztrák Bundesliga második fordulójában. A tavalyi második az örökös bajnokká váló Salzburgot fogadja Grazban. Alapban sok gól esik egymás elleni mérkőzéseiken, s most felsorakoztatok néhány indokot az over mellett.

Nehéz hét vár a hazaiakra, mert a jövő szerdán a Dinamo Kijev ellen BL-selejtező párharcot kezdenek. Az odavágónak a lengyel Lodz ad otthont. Nem sikerült túl jól a bajnoki rajtja a Sturmnak, hiszen a Wolfsberg elleni idegenbeli 1:1 alkalmával belső védőjét veszítette Affengruber személyében Izer mester csapata. A még csak 21 esztendős játékos tavaly 30 meccsen játszott és fontos láncszem volt a BL-indulás kiharcolásakor. Úgy gondolom, hogy a graziaknak nagyon rossz a sorsolásuk, hiszen egy pihent, heti egy meccsre fókuszáló bajnokot kaptak a bajnokság legelején. Megfigyelhető, hogy a szezon indulásakor rendre sokgólos meccset játszik egymással a két csapat, tavaly például a nyitófordulóban ugyanez a párosítás 3:1-es RB sikert hozott.

Elárulják a számok a valóságot: a vendégek kerete 220 misi, míg a hazaiaké 33, a transfermarkt adatai szerint. Így az a helyzet, hogy a salzburgiak megnyerik ismét a ligát, míg mögöttük majd a második pozícióért megy a harc. Úgymond kényelmes Matthias Jassie helyzete, aki a második szezonját kezdi a csapatnál. Van minimum három pengés támadója: Okafor – aki az új Haaland lehet; Sesko, aki a Lieferingtől jött fel, s alig 19 évesen győztes gólt szerzett a Liverpool ellen; Fernandes, aki a Sahtartól a háborús helyzet miatt került az RB-hez. Mindegyikük betalált a szezon nyitányán (Austria 3:0), s rajtuk kívül a cserepad sem akármilyen: a még mindig csak 22 esztendős Koita tavaly szinte egész szezonban sérült volt, azonban a 2020/21-es idényben 17 meccsen 14 alkalommal talált be; Junior Amadu már 2021/22-es bajnokságban is 30-szor pályára lépett, és hét gólt is szerzett.

Megfigyelhető törvényszerűség, hogy az osztrák második, a következő évben rendre kipukkad, nem bírja a sorozatterhelést. Mindennek még az elején van csak a Sturm, azonban a Salzburg brutális támadógépezetét szerintem nem fogják tudni megtartani. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy szoros lenne ez a meccs, a vendégek szerintem egyedül megcsinálják a 2,5 overt, már csak az erődemonstráció kedvéért is.

Sturm Graz - Red Bull Salzburg: Gólok száma - Felett/alatt tipp