Nem tudtam elmenni Gurus elemzés nélkül emellett a League One mérkőzés mellett. Bevallom az angol harmadosztályt annyira nem követem, mégis böngészve a mai meccsek között feltűnt nekem, hogy mennyire cudarul áll még ebben a ligában is a nemrég még Championshipben található Burton együttese.

A sárga-fekete klub jelenleg sereghajtó a bajnokságban hét lejátszott meccset követően 0-1-6-os mérleggel, 8:20-as gólkülönbséggel. Még lesújtóbb a klub helyzete, ha csak a hazai párharcokat vesszük alapul. Itt három csörte után egyetlen pontot sem tudtak otthon tartani a Pirelli stadionban, továbbá gólt sem tudtak lőni, ellenben hetet kaptak (0:7).

Nem csoda, hogy szeptember elején betelt a pohár Jimmy-Floyd Hasselbainknél. Az egykori Chelsea-csatár már második alkalommal volt az együttes trénere, ám egy héttel ezelőtt elszakadt a cérna a hollandnál, s kezdeményezte szerződése felbontását a klubnál. A csapat hivatalos honlapján megjelent interjúban azzal magyarázta felmondását, hogy úgy érzi a klub jelenlegi erőforrásai mellett ő már nem tud többet kihozni ebből a keretből, s úgy véli, lehet egyfajta edzői vérfrissítés jót tehet a gárdának. Helyére Dino Maamriát nevezték ki, aki két év után talált magának ismét csapatot. Korábban, 2019-2020-as szezonban a Oldham Athletic menedzsere volt, de a tunéziai tréner világéletében alsóbb osztálybeli angol klubot edzett.

Természetesen a klub vezetősége igyekezett javítani a válságban lévő csapat erősségén, s két szabadon igazolható játékosra is lecsaptak. Az egyik érkező Sam Winnall lett, akivel a szezon végéig kötöttek kontraktust, míg a másik player szintén a támadó szekcióba érkezett Mustapha Carayol személyében.

Az, hogy az új tréner, valamint a fentebb említett két támadó-felfogású játékos milyen gyorsan képes változtatni az óriási gödörben található csapat eredményességén, az bizony nagy kérdés. Már csak azért is, mert kedd este a liga egyik legjobb formában lévő egyesülete, a Portsmouth érkezik hozzájuk vendégségbe. Danny Cowley legénysége jelenleg második a tabellán 5-2-0-lás mérleggel. Idegenben három alkalommal szerepeltek, kétszer nyertek, illetve a szintén felsőházas Sheffield Wednesdayjel ikszeltek. Védelmük hellyel közzel jól muzsikál, offenzív szekciójuk pedig a legeredményesebb a ligában 15 szerzett dugójukkal, ami meghaladja a meccsenként kettes gólátlagot. Mindez nagyon nem jó hír a Burton szempontjából. Külön a Pompey szimpatizánsok számára, hogy a csatársorban több játékos is beköszönt már a szezonban. Közülük a legeredményesebb eddig három találatával Dane Scarlett, ám a pillanatnyi házi gólkirályt a középpálya adja Colby Bishop személyében, aki 7/4-es mutatóval rendelkezik.

Összességében adott tehát egy borzasztó nagy hullámvölgyben lévő hazai együttes, akiknél a vezetőség szeptember elején benyomta vészcsengőt, melynek határása új edző, illetve új playerek érkeztek elsősorban a támadó szekcióba. Velük néz szembe most egy lendületben, s kiváló formában lévő vendég Portsmouth, akik viszonylag stabil védelemmel, s jelenleg a liga legpotensebb offenzív szekciójával rendelkeznek. Ennek okán kissé meglepő, hogy a vendégek sikerére majdhogynem duplázós szorzót adnak nekünk a bukik. Úgy érzem, ezt érdemes lehet bepróbálni, mivel a Pompey sikerének valószínűségét többnek érzem perpill, mint 50%.

Tipp: 1:2-re nyer a Portsmouth

Burton Albion - Portsmouth: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp