Barcelonába látogat a tavalyi Euroliga győztese, a török Anadolu Efes. Érdekesség, hogy a címvédő túl az alapszakasz felén nincs benne a top 8-ban, míg a múlt évi betli után a katalánok második helyen állnak a tabellán. Nyilvánvaló, hogy a Barca simán benne lesz a rájátszásban, míg a vendégek szorult helyzetbe kerülhetnek: trófea után play-off se….

Adatgyűjtéseim, elemzéseim, és a függvényeim, képletem értelmezése egyértelműen arra mutat, hogy overes meccset mérkőzést láthatunk majd a Palau Braugana csarnokban. Alapvetés, hogy egyik csapat sincs nagy formában, sorminta szerint kapnak ki és győznek. Különleges a most zajló hét is, mivel dupla fordulót játszanak az Euroligában. A Barca szerdán Lyonban nyert, míg ellenfele Valenciában szenvedett tíz pontos vereséget (81:71). Jellemző kosárlabdában, hogy a sűrű program elsősorban a csapatok védekezését szedálja le, most is erre számítok. Ez utóbbi infó, és az együttesek egymás elleni ütközetei egyértelműen a sok pont felé mutatnak. Azonban van itt még más is, jöjjenek azok az adatok, amelyeket sehol máshol nem lelek meg, csak a saját általam szanaszét függvényezett, exel táblázataimban.

Jellemző a felekre a viszonylag pontszegény kezdés. Az Efes meccsein az első negyedben 37,2 a másodikban 38,5 a pontátlag. látni kell azonban, hogy a mérkőzéseinek 66,6%-ban 39 pontnál kevesebb születik az első negyedben, és a másodikban is hasonló 60%-os arányt kapunk. Lassan indulnak a katalánok találkozói is, ezért benne van a pakliban, hogy a szokásos gyenge kezdés azt eredményezi, hogy vezetnek majd a törökök a szünetben. A forgatókönyv a fejemben az, hogy egyik csapat sem lépi majd át a 40-en pontot az első félidőben. A Barca a második negyedben csak 38,6-ot átlagol, és meccsein több, mint 50 %-ban 39 under van a 2. negyedben.

Mondhatni „szokásos” forgatókönyv szerint, fanatikusai által felhergelve, beleáll a triplazuhatagba a második félidőben a hazai csapat és fordít. Az Euroligában, hogy a 3-4. negyedek több, mint 50 %-ban 39 pont felett esik le a Barcelona meccsein. Az Efesre is a „gólerősebb” második félidő jellemző. A címvédő mérkőzésein a 3. negyedben 40,2, a negyedikben 41,4-et átlagol, azaz az idő előre haladtával egyre több a kosár.

Említettem volt a forgatókönyvet. Számításaim 158,5-re rakták a szorzófordulót, és ezt produkálja a két vezető iroda is (Unibet, Bet365): az over és az under is 158,5-nél 1,91! Amennyiben 68-74 pont között leesik az első játékrészben és vezet az Efes, akkor szerintem meglesz a feldobott 153,5 over simán, mert az adatok (negyed átlagok, különösen a percenként megszülető pontok átlaga) alapján bőven 80 feletti egységgel számíthatunk a második félidőben. Az adat alapú fogadást, tesztjeim alapján jó szívvel ajánlom, az emocionális helyett. Amennyiben teljesül a mérkőzés első és második negyedében a számok által megmutatott eseménysor, úgy élőben könnyen 148 körüli overt köthetünk majd, akár a szünetben!

FC Barcelona - Anadolu Efes: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp