A spanyol bajnokság aktuális fordulójának pénteki nyitómeccsén a négy mérkőzés óta nyeretlen Athletic Bilbao a Valladolid otthonába látogat.

A hazai együttes a legutóbbi játéknapon idegenben a sereghajtó Elchével kényszerült pontosztozkodásra (1:1), míg a baszkok a listavezető Barcelonától szenvedtek vereséget a San Mamésban (0:1).

A Valladolid jelenleg a 14. pozíciót foglalja el a LaLiga tabelláján, s mindössze két egységnyi távolságban vannak a kiesőzónától. Rendkívül nagy tehát a tömörülés a mezőny alsó felében. Pacheta legénysége azonban hazai pályán az elmúlt fordulókban szépen gyűjtögeti a bennmaradáshoz szükséges pontokat. Legutóbb 2:1-re az Espanyolt verték a José Zorilla stadionban, de mostanság egységeket hullajtott itt az Osasuna (0:0), illetve a Valencia is (1:0). Most pedig a gödörben lévő Bilbao ellen minden sanszuk megvan rá, hogy legalább az egyik pontot ismét otthon tartsák.

Bízom benne egyébként, hogy a legutóbbi Elche elleni bajnoki döntetlen nem torpantja meg a Valladolid lendületét. Mentálisan lehet megviselte őket, hogy a sereghajtó 96. percben mentette ikszre a mérkőzést, két pontot lopva ezáltal a vendégektől.

Az Ernesto Valverde vezette Bilbaonak talán a legjobbkor jön a Valladolid elleni párharc, hiszen a tabella alsó felében található hazaiakkal kapcsolatban jó emlékei lehetnek a baszkoknak. Tavaly novemberben ugyanis Guruzeta vezérletével simán 3:0-ra lelépték a mostani riválist. Mindez kellő önbizalmat adhat ahhoz, hogy akár megtörjék egyre hosszabbodó nyeretlenségi szériájukat.

Ráadásul a Király Kupában sem igazán jönnek a sikerek az együttes számára, hiszen a sorozat elődöntőjének első meccsén 1:0-lás vereséget szenvedtek az Osasunától is.

Ugyan Inaki Williamsék 9. helyükkel még mindig a tabella felső házához tartoznak, de az őszi remek szereplés kezd a múlt homályába veszni, s ezáltal a nemzetközi kupaporond is egyre inkább elérhetetlenné válik a Bilbao számára.

Az biztos, hogy keretügyileg némiképp a Valladolidnál akadnak problémák. Eleve a középpályáról ketten biztosan hiányozni fognak piros lapos eltiltás miatt Mesa és Hongla személyében. Előbbi számít inkább alapembernek Pachetánál. Ezen felül Luis Perez, Amallah, Masip, Kenedy és Anuar erőnléte kérdéses, ami miatt nem biztos, hogy vállalni tudják a 90 percet.

A vendégeknél egyes hírek szerint Inigo Lekue, Jon Morcillo, és a kapus Unai Simon játékára nem számíthat péntek este Valverde.

Összességében nem csoda, hogy az irodák a Bilbao sikerét prognosztizálják, hiszen a Valladolid keretét komoly mértékben szűkítik az eltiltások, illetve a sérüléshullám. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy a hazaiak oddsa a realitásnál jóval magasabb egy formánkívüli Bilbaoval szemben. Otthoni környezetben mostanában megyeget a szekér a Valladolidnál, így nem olyan biztos, hogy mindhárom pontot zsebre teszik a baszkok. Eléggé döntetlenszagú ez a meccs, viszont a Valladolid magas kimeneteles szorzója miatt nekem biztosításképp még a +1.0-lás hendikep határ is megéri az ázsiai piacon.

Tippem: 1:1-es döntetlen

Valladolid - Athletic Bilbao: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp