Miközben a másik ágon ereszd el a hajamat és a szenvedély tombolt, addig a mediterrán válogatottak csatájában a taktika fog dominálni. Spanyolország a sikertelen világbajnokság után egy teljesen új csapatot épít, míg az olaszok kitartottak tűzön-vízen keresztül Mancini mellett, nem tagadom, nekik adok nagyobb esélyt a döntőre, a bukmékerekkel szemben, akik számomra érthetetlenül a hispánok felé tolták a szorzókat! Azonban a hév mégsem visz el egy x2 irányába sem, hanem megyek inkább a logika felé, ami taktikai küzdelem esetén az undert „javasolja”.

Vizsgáljuk meg a tényeket és az adatokat, dobjuk be az alapelveket először a spanyolok kapcsán. Színtelen-szagtalan volt Katarban a Luis Enrique együttese, különösen a támadásépítés volt idegesítően impotens. Ment is a levesbe ő is és az alapcsapat is! A Norvégok Eb-selejetezős legyőzésekor még négy játékos került be a kezdőbe, a Marokkó ellen kieső csapatból: Olmo, Rodri, Laporte és Gavi. A skótok elleni égésre (2:0), csak Rodri maradt a kezdőben, a teljes együttest gyakorlatilag kicserélte de la Fuente, aki alapban egy utánpótlás edző, s 61 éves kora ellenére szövetségi kapitányként „debütált” a felnőtt fociban. Sajátossága a spanyol focinak, hogy előjöhet a kereten belül a katalán, baszk, spanyol öntudat, ha nincs egy erőskezű szaktekintély, s akkor széthúzhat a társaság. Tudatosítanunk kell, hogy bizony ez a csapat nyomaiban sem hasonlít se összetételében, se szervezettségében arra a gárdára, aki megnyerte a Nemzetek Ligája csoportját.

Mancini elbukta a vb-részvételt Európa-bajnok együttesével, s rutinból húzta be ellenünk a mindent eldöntő meccset. A magyar sajtó hetekig cikkezett az olaszoktól megszerzett mérkőzéstervről, amelyben több száz oldalon készítette fel az azzurrit az edzői team. Most a hírek szerint a legjobbjaival tör újabb trófeára Italia, s ne feledjük, hogy bennük nincs most a november-december időszakából visszamaradt másfél hónapos összezártság. A fárasztó szezon ellenére egy éhes csapatra számítok, kellő rutinnal és azzal a ténnyel, hogy minden európai kupadöntőben volt olasz klub, tehát a mag játékban maradt a hollandiai torna előtt. Nagy előnye Mancininek, hogy neki nem kell versenyhelyzetben új válogatottat építenie, azaz a játékautomatizmusokat nem kell kialakítania, csak elő kell vennie és fel kell frissítenie. Adottak az erőforrásai, így játszhatnak egy tipikus „olaszos” meccset: előnyt szereznek és simán levédekezik, megölik az ellenfelük játékát. Legyünk őszinték: az alakulófélben lévő spanyol csapattal szemben, nem is lesz annyira nehéz ez a feladat!

Azért tart előrébb Itália, mert Mancini nem tavasszal kezdte kiépíteni a rendszerét. Azt nagyon jól ismerjük, hogy taktikában, szervezettségben top válogatott az olasz, s ha nincsenek ellenfelüknél világklasszis játékosok, akik kirobbanó formában vannak, akkor megeszik reggelire azt, aki eléjük kerül. Azt várom a meccstől, hogy az azzurri teljesen tönkreteszi majd a spanyolok támadójátékát, s ebből építkezik majd. Semleges nézők számára egy haláli unalmas összecsapáson előre borítékolható az under…szerintem.

Spanyolország - Olaszország: Gólok száma - Felett/alatt tipp