Két támadó felfogásban gondolkodó szakvezető és csapat feszül egymásnak a Bajnokok Ligájának D-csoportjában Lisszabonban. Első forduló, teljesen nyitott minden kérdés, nincs mit veszítenie egyik félnek sem, miért ne esne sok gól egy olyan párosításban, ahol mindkét félnek reális esélye van, akár a legjobb 16-ba kerülésre is.

Nagyon jók az adatok a hazai és vendégoldalon is, kezdem rögtön egy közös jellemzővel! A futó szezonban leszámítva a 2:0-s sima győzelmeket rendre megvolt a három gól a csapatok bajnoki meccsein. Miért is fontos ez. Tipikus meccsforgatókönyv, hogy az esélyesebb csapat megszerzi a vezetést, aztán rárúgja a másodikat és megáll a mérkőzés. Az esélyes gárda kétgólos előnyben nem akar többet kiadni magából, a gyengébb hátrányban lévő nem tud és máris ott a tipizálható „2:0”. Nos, ilyenből játszott a Salzburg hármat, a Benfica egyet. A portugálok épp a hétvégén is lehoztak egyet, hiszen a 39. percben már megvolt a Vizela ellen a „végeredmény”, de aztán egy 11-esből csak szépített az aktuális ellenfél. A tehetetlenség elképzelhetetlen, mind a salzburgi, mind a lisszaboni részről, hiszen számtalanszor bizonyították ezek a csapatok, hogy a legnagyobbak ellen is felveszik a kesztyűt, nem ám egy egymás elleni első fordulós csörtén!

Nézzük az adatokat, hiszen ezek alapján dobta ki felépített rendszerem a fix over lehetőségét. A Benfica az előző szezonban a portugál bajnokságban az egyik „legoveresebb” csapat volt. Mérkőzéseinek 73,53%-ban (azaz közel háromnegyedében!) volt legalább 1 gól a 70. perc után, ebben az intervallumban 1,15-öt átlagolt. Idén is hasít a csapat, hiszen a találkozóinak gólátlaga 3,8!, és a kapura lövéseik átlaga 18,2. Kellőképp veszélyes is a hazai gárda hiszen xG mutatóinak meccs átlaga 2,146, az öt fordulóban csak egyetlen alkalommal volt 2,00 alatt. Mindenesetre Roger Schmidtnek nem hinném, hogy álmatlan éjszakéi lennének, mert Di María már négy gólnál tart, Musa jó center és a cserecsatár Cabral sikeres svájci karrier után, a Fiorentina érintésével, nagy rutinnal szálhat be a BL-ben is.

Automatikus főtábla a jutalma a Salzburg tematikus minőségi munkájának. Simán esélyes ez a csapat is a csoport első két helyére, és fel is fogja venni a ritmust Lisszabonban. Megint van egy tehetséges edzőjük Struber személyében, és megint van egy raklapnyi 23 év alatti, de 10 millió euró feletti értékkel bíró játékosuk. Bolond, aki azt gondolja, hogy ez véletlen! Most Konaté(19-ves), Susic (21), Dedic (21), Gloukh (18), Koita (23) robbanhat be a nemzetközi fociba, s a szörnyű az, hogy fel lehetne még sorolni simán 5-6 olyan nevet, akiben valós potenciál van a topliga elérése, egy sztárcsapatban! Természetesen ezek mellett, szemtelen támadófoci, sebesség és baromi jó számok az adatbázisban – ez az idei Salzburg! Hét forduló alatt az osztrák bajnokságban 18 szerzett gól, az összes találat átlaga 3,14, kapura lövéseinek átlaga 17,14. Lövéseik 15%-ból lesz gól, ami még nem elég erős, azonban a szezon korai szakaszában, főleg a többi adat tükrében jó előjel!

A hazaiak képesek fordítani a mérkőzéseik hajrájában, ezért bátran vállalnak majd kockázatott. A osztrák bajnokban mindig, mindenhol és bárki ellen benne van a gól, sőt inkább a gólok lehetősége. Mivel a csoportkör most nyit, ezért simán egymásnak esnek a felek, mert nincs mit veszíteni. Az adatok alapján itt könnyedén leesik majd a három gól, és a szemben álló felek is felvállalják majd a támadójátékot.

Benfica - Red Bull Salzburg: Gólok száma - Felett/alatt tipp