Mindig érdekes, ha volt jugoszláv tagállamok csapatai kerülnek egymással szembe, bármilyen labdajátékban. Szombaton Szerbia a Nemzetek Ligájának „C” osztályában, Montenegró válogatottjával játszik hazai pályán. A tét nagy! A két gárda ugyanis a csoport első helyéért teper, jelenleg Mitrovicéknak 9, míg a vendégeknek 8 pontjuk van. Két körrel a vége előtt a napnál is világosabb a helyzet: ha a szerbek otthon tartják mindhárom pontot, akkor feljutnak a „B” divízióba, és egyúttal fix helyet vívnak ki a rájátszásban, ami EB részvételt érhet. Gyakorlatilag minden a hazaiak sikerét vetíti előre.

Bizonyára mindenki emlékszik a 2015-ös U20 vb-győztes szerb válogatottra. Most már több játékos helyet követel a felnőtt csapatban: Makszimovic, Veljkovic és a kapus Rajkovic kezdett Románia ellen. Mellettük többen top bajnokságban alapemberek: Gacinovic (23, Frankfurt), Kostic (26, Frankfurt Milenkovic (21, Fiorentina), Mitrovic (24, Fulham), Milinkovic-Savic (23, Lazio). De nem csak egy generációs Szerbia! Todic az Ajax profija már hét gólnál tart a szezonban, Rukavina az Aszatanával vitézkedik az EL-ben, míg a Bajnokok Ligájában bravúrokat elérő Cvena Zvezda is képviselteti magát: Jovocic, Rodic. Szóval egy rendkívül bő, minőségi kerettel operálhat Mladen Krstajic.

Ne feledjük a fiatal átlagéletkorú csapat hatalmas rutinnal rendelkezik. Egyrészt megjárta az oroszországi világbajnokságot, ahol Svájc és Brazília is megizzadt ellenük, Costa-Ricát pedig megverték. Másrészt a korosztályos csapataikban is sikert-sikerre halmoztak azok a játékosok, akik nem mellesleg hétről-hétre top bajnokságokban edződnek. Egy hónappal ezelőtt Montenegróban diadalmaskodott déli szomszédunk, őszi hadjáratukra most tehetik fel a koronát.

A vendégek kerete olyan „magyaros”: lengyel, török, cseh ligában pallérozódó légiósok, francia 2-ben védő kapus, sérültlistán lévő „menők” – Vukcevic (Levante), Jovetic (Monaco). Egyedüliként Marusic a bevethető nagy név, aki a Lazióban hol játszik, hol nem.

Összegezve adott egy lendületes, fiatal sikeréhes hazai csapat; egy éles tétre menő mérkőzés; bivalyerős szerb és halovány montenegrói keret. Még ezen a szorzón is ajándék a hazai győzelem, jobb ma egy veréb alapon!

Szerbia - Montenegró: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp