Spanyol turnén van a Zalgiris, amelynek első állomásán meglepetésre győzni tudott Valenciában. Tipizálható, hogy akkor, amikor heti két Euroliga meccset játszanak a csapatok, akkor kevesebb figyelem marad a védekezésre a csütörtök/pénteki játéknapokon. A Barcelona is beleszalad ilyenkor egy-egy overes meccsbe, és ezt szeretném most számszerű profitra váltani.

Sorra nyeri a meccseit a Real, a mezőny pedig lohol utána és próbálja tartani a lépést. Elvileg a katalánoknak be kellene húzniuk a 21. fordulós hazai mérkőzésüket, azonban nem lesz ez annyira sima dolog, mint azt az 1,2-as szorzó mutatja. Nézzünk a 157,5 ajánlott over tipp mögé az adatok alapján. Az Unibet 162,5-re lövi be a fordulót (1,91-ér adja az overt és az undert is), a csapatok átlagai azonban csak 161,5-et adnak ki. A Barca meccsein átlagban 163,6, a litvánokén 159,95 pont születik, azaz ez 161,78 és over tipp esetén érdemes lefelé kerekíteni. A felek egymás elleni két meccse 154 pontot ad ki, így valós lélektani határ a 157,5. Rendelkezésemre állnak épített adattábláimból a negyedekre lebontott pontátlagok csapatonként, melyek átlagai a következőképp alakulnak: 42,41,39,38 azaz összesen 160. Ha melléteszem a legutóbbi kaunasi egymás elleni csörtéjüket 80:85 (50,57,36,22), akkor megállapítható, hogy az átlagok/átlagai csak a 3. negyedre közelítenek, azonban a pontelosztást leképezik: erős első és még erősebb második negyed, egyre kevesebb ponttal a második félidőben. Így aztán adja magát egy giga under lehetősége a szünetben élőben. A pontok elosztását egyébként a felek dobószázalékainak összege negyedekre bontva is alátámasztja, főleg vendégoldalon. Tehát a Zalgiris dobószázalékainak átlagai negyedekre bontva az adattábláim szerint: 53,08%; 50,2%; 47,36%; 42,67% - szinte rajzolható a trendvonal, ami a Barca szempontjából viszont nem ennyire egyértelmű: 56,64%, 47,3%; 49,77%; 44,8%. Azonban, ha a két csapat dobószázalék átlagait összeadjuk akkor megint kiadja magát az, hogy a félidőben érdemes lehet underezni ezt a mérkőzést.

A fentiek tükrében azt állapítom meg, hogy tisztességes szorzójú overt csak az esemény előtt tudunk majd kötni, akkor viszont kell, mert aztán az élő piac el fog szállni, ha az adatok alapján indul el a meccs. Magyarul oda kell ülni és fel kell ismerni az under lehetőségét. S, hogy ezek után miért ajánlom pre tippként a 157,5 overt? Az egyik ok, hogy ezt a határt szerintem csak a mérkőzés előtt kapjuk meg ezen a szorzón az rendelkezésre álló adatok alapján. A másik indokom az az előfordulási százalék! Mindkét csapat Euroligás mérkőzéseinek 65%-ban jött a 158 pont, azaz a felek egységesen 13/20-as mutatóval bírnak. Maga a szám is jó, hiszen ha lefordítom. akkor a tipp megvalósulásának esélye 65% a rendelkezésre álló adatok alapján! Látni kell azt is, hogy mivel mindkét együttes produkálja ezt a számot, azaz kiegyensúlyozott az egymáshoz mérhető adat, s nem arról van szó, hogy két szélsőséges érték átlaga alapján jön ki ez a mutató.

Összegezve, adott egy pont átlagok átlagára és a dobószázalékok átlagának összegére épülő trendvonal. Van egy jó előfordulási arányszámunk, és a tény, hogy a meccsterhelésben kevésbé tudják megvalósítani a védekező taktikájukat a felek. Röviden ennyi, hogy az adatok elemzése, miért mutat pre tippként a 157,5 over irányába.

FC Barcelona - Žalgiris Kaunas: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp