Három-karrier-amely-ideális-fogadásokra-2022-10-13

Három karrier, amely ideális fogadásokra

2023 márc 10. 10:39 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek kockázat karrier gamer trader mtg

Három olyan szakmát mutatunk be, amely a sikeres fogadáshoz szükséges tulajdonságokkal vértezi fel az embert. Ha a trió valamelyike a te jelenlegi napi munkád, akkor máris előnyt élvezhetsz a profitszerzésben. Ugyanígy a feltörekvő fogadóknak, akik olyan munkát keresnek, amely kiegészíti és fejleszti a fogadási érzéküket, érdemes lehet elgondolkodniuk a karrierváltáson.

Aktuárius: bukméker álruhában

Amikor egy aktuárius a "Szóval, mivel foglalkozik?" kérdésre kell válaszoljon, valószínűleg kissé értetlenkedő reakció fog születni. Bár talán nem sokan tudják, hogy mit csinálnak az aktuáriusok, az ő dolguk nem más, mint a kockázatok pénzügyi hatásainak elemzése.

Az aktuárius feladata a várható élettartam megjóslásától kezdve annak méréséig terjed, hogy mennyire vagy jó sofőr. Statisztikákat állítanak össze és elemzéseket készítenek a biztosítási kockázatokról: lakás, autó, élet, orvosi stb. kockázatok kiszámításához, valamint annak megállapításához, hogy milyen díjakat kell felszámítani a nyereséges biztosítási üzletág működtetése érdekében. Ez a munkaköri leírás nagyon ismerősen fog hangzani egy bukméker fogadóirodában dolgozó oddsmester számára, az egyetlen valódi különbség a kontextusban van.

A bukméker is kockázatokat értékel

A bukmékerek összeállítják és elemzik a sportesemények statisztikáit, kiszámítják a mögöttes kockázatot vagy valószínűséget, majd a nyereség elérése érdekében margin (prémium) hozzáadásával növelik a nyereséget. Az iparágak hasonlósága abban is megmutatkozik, ahogyan a fogyasztók összehasonlítják a termékeik értékét, ezért valójában kevés különbség van az odds vs. biztosítást összehasonlító oldalak között. Mivel azonban ezek a hasonlóságok nem annyira nyilvánvalóak a fogyasztók számára, gyakran előfordulhat, hogy jobban odafigyelnek arra, hogy a legjobb biztosítási ajánlatot kapják, mégis megelégednek a rossz értékű esélyekkel.

Mindkét iparágban a sikert gyakran a kockázatértékelés pontossága határozza meg, és mivel a potenciális kötelezettségek valójában összetettebbek és változékonyabbak az aktuáriusok esetében, ez egy olyan szakma, amely minden bizonnyal jól alkalmazható a sikeres fogadások esetében.

Pénzügyi kereskedő: a fogadások eszközosztályként való felfogása

A Trader/Kereskedő elnevezés egyidős magával a kereskedelemmel, hiszen bárkire alkalmazható, aki nyereségvágyból vásárol és elad. Bár ez a fajta hagyományos, fizikai termékekkel folytatott piaci kereskedés kihalt, a kifejezés ma már a pénzügyi termékekkel való kereskedés szinonimája.

A kereskedők számos területen tevékenykedhetnek: részvények, devizák, árucikkek, csomagolt adósságok, például CDO-k, a lista végtelen. Végső soron mindegyikben ugyanaz a céljuk: nyereségesen vásárolni és eladni. Természetesen a fogadások is alapvetően erről szólnak: esélyek vásárlásáról és eladásáról. 

A tradelés sportfogadásban

Az oddsmesterek kereskedőként azonosítják magukat és a kereskedelmi analógia a terminológiára is kiterjed. Amikor az oddsok csökennek, úgy írják le őket, hogy "drágulnak" (többet kell fogadni, hogy ugyanannyit nyerjünk), amikor pedig növekednek, akkor "olcsóbbak".

A kereskedés kifejezés is népszerűvé vált a bukmékerekkel teljes munkaidőben foglalkozó fogadók egyre növekvő csoportja körében. Ezt a csoportot az jellemzi, hogy egyre kifinomultabb módon próbálnak előnyre szert tenni, ami tükrözi azt, amit a pénzügyi kerítés mindkét oldalán - intézményi és független - kereskedők csinálnak.

A 2008-as pénzügyi összeomlás és az azt követő alacsony hozamú befektetési környezet egyik következménye az volt, hogy a városi kereskedők a fogadási kereskedők közé mozdultak, az említett okok miatt, valamint azért, mert ez potenciálisan magas hozamot kínál - az arbitrázs egy jó példa erre valamint adóelőnyökkel is járhat. További lehetőség a pénzügyi kereskedők számára a fogadástőzsde.

Ez a tendencia egyesek szerint arra enged következtetni, hogy a nem túl távoli jövőben a sportfogadást a szabadidős fogadásoktól teljesen elkülönülő eszközosztályként (asset class) fogják elismerni, és ekkor a fogadás és a kereskedés konvergenciája teljes lesz.

Profi gamerek: akik mindig egy lépéssel előttünk járnak

A fentiekben leírtak szerint azok a szakmák, amelyek kifejezetten a kockázatelemzésre és kezelésre összpontosítanak, viszonylag nyilvánvalóan a sikeres fogadók vagy kereskedők táptalaja. Általánosabb értelemben azonban olyan gondolkodásmódról beszélünk, amely alkalmas a bizonytalansági körülmények közötti racionális döntéshozatalra. Van azonban egy másik típusú szakma, ahol ez elengedhetetlen a sikerhez: a profi játékosok, azaz gamerek.

Például a Pinnacle kereskedőcsapatának nagy része a profi Magic the Gathering színtérről érkezik. Az MTG egy rendkívül népszerű kártyajáték, amely ötvözi a hagyományos kártyagyűjtés és kereskedelem, a stratégia és a játékelmélet elemeit, valamint a szerepjátékok fantáziadinamikáját.

MTG játékosok előnyben

Mintegy 20 millió aktív játékosával ez egy hatalmas műfaj, és a sikeres, profi MTG tulajdonságai egyértelműen egybeesnek a tradinggel. Ezek a profik nem csak szimbolikus értelemben vett magas szintű játékosok, hanem a versenyeken jelentős, hat számjegyű nyereményalapokat is elnyernek!

Mivel az MTG alapvetően egy kártyajáték, ugyanazok a játékos-tulajdonságok érvényesülnek az olyan ismertebb kártyajáték-formákban is, mint a bridzs és a póker, amelyek ugyanúgy készségalapúak, hasonlóan az olyan stratégiai társasjátékokhoz, mint a backgammon. Az ezekben a játékokban való jártasság olyan gondolkodásmódot feltételez, amely összeegyeztethető a fogadással, míg az oldschool fantázia társasjátékok digitális hibridjeit, mint a Dungeons and Dragons-t, ugyanígy kell tekinteni.

Az MTG-ben jártas kereskedők az eSportok, például a Dota és a League of Legends felé is elvándoroltak, olyan játékok felé, amelyek ötvözik a finommotorikus készségeket, a nyomás alatti higgadtságot és a másodpercek töredéke alatti stratégiai gondolkodást. Az utóbbi kettő minden bizonnyal a fogadási kereskedő munkaköri leírásában szereplő kívánatos tulajdonságok között szerepel, és ugyanígy ideális tulajdonságok egy hatékony fogadós számára is.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek