A Fehérvár harmadszor, avagy az Újpest tizenegyedszer? Ez a legnagyobb kérdése a Magyar Kupa hétfő este rendezendő döntőjének! A Puskás Arénában sorra kerülő finálén úgy tűnik, hogy korlátozott számban már nézők is részt vehetnek, mely tényező jelentős plusz motivációt adhat mindkét együttes számára! A kupadöntő kapcsán immár a hagyományoknak megfelelően podcasttel is készültünk, melyet az előzetesben lentebb meg is hallgathattok!

 Mentené a szezont a Fehérvár

A bajnokságot tekintve bizonyára a fehérvári szurkoló többsége keserűszájízzel nyilatkozna. A Videoton ebben a pontvadászatban régen látott gyatra színvonalat produkált összességében, ám úgy tűnik Szabics Imre munkába állásával kezdi újra megtalálni magát a piros-kék alakulat! A dobogó legalsó foka ha matematikailag még nem is, de gyakorlatilag zsebben van Nikolicséknak, ám egyértelműen attól függ ennek a szezonnak a megítélése, hogy a második számú sorozatot be tudják-e húzni?

Jó előjel számukra, hogy a gyatra bajnoki szezon ellenére idén az Újpest rendkívül kellemes ellenfélnek bizonyult a Fehérvár számára. Mindhárom szezonbeli meccsüket óriási fölényben nyerte a piros-kék alakulat, gólfesztivált rendezve a fővárosi csapat ellenében! Ősszel is csúnyán elverték a Lilákat, míg 2021-ben eddig egy 5:0, valamint Szabiccsal egy 4:0-lás zakót mértek az aktuális riválisra. Kérdés, vajon ennyire lefutott lehet ez a döntő, mint amit az előzetes számok, és statisztikák jósolnak nekünk? Mindenesetre az Unibetnél egyértelműen igen a válasz a szorzók alapján, hiszen a toronymagas favoritnak tartott Fehérvár rendes játékidőbeli sikerére mindössze 1.60-as értéket kínálnak nekünk, míg az underdog Újpest oddsa az egekben leledzik (4.50).

Többre hivatott ez a klub

Semleges szurkolóként is rossz látni, hogy egy olyan patinás egyesület, mint az Újpest, évről évre szenved az élvonalban, s lassan már szezonról szezonra az a cél, hogy ne essenek ki az első osztályból. Felettébb dühítő volt hallani Michael Oenning DVTK ellen elért 0:0 utáni nyilatkozatát, hogy a Lilák nem titkolt szándéka volt ponttal távozni Miskolcról, hiszen akkor két fordulóval a bajnokság vége előtt már matematikailag is megvan a biztos bennmaradás.

A fővárosiak nagyrészt egy egészen vállalható, február közepétől április közepéig terjedő ciklusnak köszönhetik bennmaradásukat, ám ezen időszakot eltekintve roppant gyenge szezont zár a csapat. A pontvadászat során végig az az érzésem volt, hogy ez a keret játékosokat tekintve többre lenne hivatott, ám mégis az egyik legnagyobb gyengesége, hogy a légiósokkal teletűzdelt keret nem tud ütőképes csapatot alkotni. Különösen a védelemmel vannak problémáik, amit jelez, hogy az utóbbi meccseken megint átjáróház volt a lila-fehérek védelme. Talán ennek is köszönhető, hogy Banait Oenning legutóbb már pihentette a kapuban, s Pajovic kezdett helyette. Igazából a közelmúltban mutatott játékteljesítmény és forma alapján számomra óriási meglepetés lenne, ha az Újpest meg tudná nyerni ezt a döntőt.

Illusztráció egy korábbi Fehérvár-Újpest összecsapásról (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

Nehezen találunk értéket

Rögtön érdemes leszögezni, hogy fogadási szempontból a kimeneteles szorzókban nincsen érték. Mégiscsak egy kupadöntőről beszélünk, ahol bármi megtörténhet, ennek fejében a Fehérvárra adott szorzó igencsak alacsony, míg az Újpest pocsék formája veti el az összes opciót a vendégekben.

Ahogy a fenti podcastben is hallható én személy szerint egy BTTS lehetőségen vacciláltam (1.72), ami ellen szól, hogy tényleg pocsék az utóbbi pár meccsen az UTE támadójátéka, ráadásul a Videoton ellen három meccsen mindössze egyetlen dugót tudtak vállalni. Tehát messze nem erős a tipp, viszont valahol reménykedem benne, hogy a kupadöntőre megrázza magát a csapat, s akár Tallo, vagy a házigólkirály Beridze villan egyet, de akár a csapatkapitány Simon Krisztián is veszélyt jelenthet Kovács kapujára.

Beszélgetőtársam, gavrilo14 ezzel szemben az ázsiai piacon egy fantáziadús lehetőséget szúrt ki! Véleménye szerint a Fehérvár -1.0-lás határon történő sikerére több, mint kecsegtető oddsot kínálnak nekünk az Unibetnél (2.10). Való igaz, hogy a korábbi eredmények alapján, valamint a jelenlegi teljesítményekből kiindulva van annyira lendületben Szabics Imre csapata, hogy akár kettő gólnyi különbség is legyen a csapatok között a rendes játékidőt követően!

Nagy kérdés tehát, hogy ezúttal egy már előre lefutott, fölényes fehérvári győzelemmel végetérő döntő előtt állunk, avagy megrázza ezúttal magát az Újpest, s a legfontosabb pillanatban képes meglepetést okozni, s egy gyenge szezon végén trófeával megörvendeztetni szurkolóit? Különösen várjuk a Ti véleményeteket, tippjeiteket kommentben, mert ahogy a podcastben is hallható, előzetes fogadások terén nehezen tudtunk mit kezdeni a mostani döntővel! Akárhogy is, hétfőn késő estére már okosabbak leszünk!

Esély a hosszabbításban

Minden rögbi liga és rögbi unió mérkőzésen, ahol hosszabbítanak.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org