Az elmúlt években komoly mélyrepülésbe kezdett a Juventus, aminek úgy tűnik, hogy eljutottunk a végpontjához. Legalábbis ezt remélik a torinói drukkerek, hiszen az elnökség hirtelen lemondott. Vajon miért tettek ilyet és milyen hatással lehet ez a klubra?

Agnelli túl sokat akart

Amikor van egy csapatod, amely három szezon alatt kétszer is eljut a BL-döntőig, de veszít mindkét alkalommal, akkor két dolgot tehetsz: átgondolod a vereségek okát vagy meggondolatlanul cselekedsz. Andrea Agnelli és a Juventus utóbbi mellett döntött, pedig jobb lett volna kicsit gondolkodni. Ez a két rivális ugyanis valószínűleg minden idők öt legerősebbje között ott van, így nem volt szégyen veszíteni. A Juventus azonban BL-t akart nyerni, ezért mindent megtettek, leigazolták Cristiano Ronaldót. A portugál klasszis új impulzusokra vágyott, míg a torinóiaknak kapóra jött, hogy egy aktuális szupersztárt megszerezhetnek. Mely klub nem tette volna ugyanezt?

Lehetséges, hogy alaposabban át kellett volna ezt gondolni, mert anyagilag ugyan hamar megtérült a Ronaldóra kiadott összeg, felkapott lett a Juventus, de olyan követmezényei lettek, amik hosszú időre a mélybe taszították a klubot. Cristiano Ronaldo egyértelműen rossz hatással volt a csapatra, Allegri, Sarri majd Pirlo sem tudott vele mit kezdeni. A portugál mögött nem volt olyan játékrendszer, mint a Real Madridnál, így kiderülhetett mindenki számára, más taktikai hadrendben nem igazán lehet sikert elérni Ronaldóval. Az eredmények nem jöttek, miközben a csapat kétes pénzügyi tranzakciókat hajtott végre. 

Az olasz könyvvizsgálók nézték az Arthur - Pjanic átigazolást, ahol több érdekességre is bukkantak, majd szisztematikusan kezdték el vizsgálni a többi Juventus transzfert is, így kezdődött az úgynevezett "plusvalenza": 

"A klubok tőkenyereséget regisztráltak a futballisták játékjogának értéke kapcsán, ezt az értéket a megengedettnél nagyobbra becsülték, és ezen műveletek segítségével tudtak megfelelni a szövetségi követelményeknek, amelyek nyomán megkapták a bajnokságban való szerepléshez szükséges engedélyt." 

Több olasz klub átigazolásait is elkezdték átnézni, végül 62 transzert érintett a vizsgálat, amiből 42 a Juventus csapatához köthető, köztük az említett Arthur - Pjanic ügylet is. A játékosmozgás során a Barcelona 60 millióért vette Pjanic játékjogát, míg Arthur 72 millió euróba fájt a Juventusnak. Papíron így csak 12 millió euró cserélt gazdát, de a valóságban 40 millió euró feletti "plusvalenza" keletkezett a Juventus könyvelésében. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ehhez az ügylethez az a Barcelona kellett, akinek akkori elnöke Josep Bartomeu volt, aki adócsalás miatt kénytelen volt távozni a katalánoktól, most a spanyol bíróság ítéletére vár. 

Miért mondott le a Juventus vezetősége?

Ez azonban önmagában még kevés lett volna, hogy az Agnelli, Nedved és a többi vezető távozzon. Ehhez kellett az úgynevezett "Prisma-nyomozás", ami esetében október végére lettek fejlemények. A Juventus vezetősége ugyanis meghamisította a könyvelést, megváltoztatta a játékosok szerződéseinek feltételeit, hogy papíron kedvezőbb anyagi helyzetben tüntetessék fel a klubot, miközben a játékosoknak feketén fizettek. A helyzetet sokan a 2006-os Calciopolihoz hasonlítják, elvileg itt is vannak lehallgatott telefonbeszélgetések, ráadásul nagyon hasonló módon, akkor a 2006-os ügy kirobbanása előtt szintén távozott  a Juventus akkori vezetősége. További érdekesség, hogy mindkét esetben pár évvel azután történt az ügy, hogy a Juventus elveszített egy BL-döntőt, majd rosszul építkeztek. 

Minden bizonnyal az ügyészség kezében olyan bizonyítékok vannak, amivel elitélhető Agnelli, Nedved és a többi Juventus vezető. Több felületen már olyan végkifejletet vizionálnak, mint 2006-ban, amikor a Juventus végül a Serie B-ben kötött ki. Ebben mi jelen helyzetben kételkedünk, Barcelona esetében sem történt leminősítés, ráadásul hiába a katalánoknál az adócsalás, az elnök került vád alá, így minden bizonnyal hasonló lesz a helyzet a Juventusnál is. Az már egy másik kérdés, hogy anyagilag milyen büntetésre számíthatnak, hiszen manipulálták a könyvelést. Amikor kiderül a klub valós anyagi helyzete, akkor nem lennénk meglepve, ha több játékostól is meg kellene válniuk. Ezzel jelentősen gyengülhet majd a torinóiak kerete, így nem erőltetnénk a bajnoki cím vagy dobogós fogadásokat velük kapcsolatban ebben a szezonban (de lehet a következőben sem). 

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Massimiliano Allegri (Fotó: ph.FAB/shutterstock.com)