Elég annyi a Dortmundnak a hegemónia megtöréséhez, hogy a Bayern München elveszítette legjobbját? Egyáltalán lehet valakinek esélye a bajor sztárcsapattal szemben? Innentől már örökre övék a bajnoki cím? Unalmas lett a Bundesliga, miközben olyan izgalmas projektek vannak a ligában, az Eintracht Frankfurt?

Lewandowski és Haaland nélkül

A liga elveszítette két legjobb játékosát, akik szórták a gólokat. Megpróbálkoztak a klubok a pótlásaikkal, de értelemszerűen ezt így nem lehet megoldani. A Bayern München helyzete volt az érdekesebb, ugyanis semmi sem indokolta, hogy Robert Lewandowski távozik, de új impulzusokra volt szüksége. A bajorok kiváló összegért szabadultak meg tőle - szokásos agresszív átigazolási politika -, de érdekes módon a pótlását nem egy az egyben próbálták megoldani. Sadio Mané ugyanis nem középcsatár. 

Akad korábbi tapasztalata a térségből (Ausztriában játszott), így a német bajnokság sem lesz számára idegen, viszont valószínűleg egy olyan dolgot várnak tőle, ami egy teljesen új felfogáshoz vezet. A bajorok részéről is furcsa helyzeteket szülhet ez, ugyanis nyolc éven át biztosan tudták, ha felpasszolják előre, esetleg jön a szélről a beadás, akkor Lewandowski ott lesz, de most már nincsen. 

A felkészülés pedig bizonyította, hogy klasszikus kilences nélkül a bajorok játéka sem az igazi, márpedig Sadio Mané nem középcsatár. Hiába gyors, de emellé a poszthoz mérten alacsony, nem fogja úgy megtartani a labdákat, mint Lewandowski. A bajorok a védelmi problémákra is próbáltak megoldást, leigazolták Matthijs de Ligtet. Ez önmagában azonban nem oldja meg a helyzetet, ugyanis szerkezeti gondjaik vannak. 

Noussair Mazraoui érkezésével lett ugyan egy szélsőhátvédjük, akivel már használható a három belső védős, illetve két szélsőhátvédes rendszer, de továbbra sincsen elől középcsatáruk. Ez kiszámíthatatlan játékhoz vezet, ami olykor ütős eredményekben manifesztálódik (Leipzig elleni 5-3-as kupagyőzelem), de sokszor megbosszulhatja magát a kiszámíthatatlanság. A bajorok tehát hiába igazoltak jól, szerkezeti gondjaik lesznek, így ebben a szezonban a leginkább sebezhetőek, de kihasználhatja ezt a BVB?

Masszív Sárga Fal?

A bajorokat érintő kérdésekre a szezon során kaphatunk választ, mindenesetre bátor Nagelsmann, hogy klasszikus (és rutinos) középcsatár nélkül vág neki úgy a szezonnak, hogy a bajor klub majd egy évtizeden át ehhez a rendszerhez igazodott. A Dortmund és Edin Terzic előtt komoly feladat tornyosul, ugyanis a Bayern München verhető, de a klub elveszítette a legjobbját, a norvég óriást. 

Erling Braut Haaland nélkül nehéz dolga lesz a BVB-nek, de kiválóan igazoltak. A védelmet olyan szinten megerősítették (Süle és Schlotterbeck érkezett), hogy 30 év alatti játékosokból nincsen hiány, minden posztra minimum ketten vannak, lehet rotálni. A középpályáról távozott Axel Witsel, de kiválóan sikerült itt is a fiatalítás az elmúlt években. A védelemben és középpályán azért egyaránt akad egy-egy rutinos pont, gyakorlatilag klublegendák (Hummels és Reus).

A lesújtó hír azonban közvetlen a szezon előtt érkezett. Hiába sikerült Ajax gólzsákját nyáron megszerezniük, Sebastien Hallernél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, kemoterápiára lesz szüksége az elefántcsontparti támadónak. Legjobb esetben is hónapokat hagyhat ki, de most a legfontosabb a teljes felépülés az esetében. A Dortmund négy támadóval kezdte volna meg a szezon, Haller lett volna a legrutinosabb, nélküle viszont az Adeyemi - Malen - Moukoko triónak kell bizonyítani. 

Ez a hármas összesen 60 éves (20-23-17), hiába van már BL-tapasztalatuk, de azért közel sem biztos, hogy olyan szintet képviselnek, mint  korábban Haaland vagy épp Haller. A BVB-nél tehát minden adott volt, hogy megtörjék a bajorok egyeduralmát, de a Hallerrel történt tragikus eset után, erősen kérdéses, hogy a kettős terhelés miatt a második hely meglesz-e nekik. Kiderül a szezon során, hogy mennyire masszív az a Sárga Fal. 

Eljött Glasner ideje?

Az Eintracht Frankfurt stábjának és természetesen a vezetőségnek döntenie kell a szezon előtt: bajnokság vagy nemzetközi kupa? A tavalyi szezonban megnyerték az Európa-ligát, így Oliver Glasner felért a csúcsra, megérte neki a csapatváltás. Hiába a kérők, keretet sikerült nagyjából egyben tartani, de ez a játékosállomány még mindig nem BL-szint, hiába indulhatnak ott az EL-győzelemnek köszönhetően. Azt kell felmérnie az edzői stábnak, hogy mennyire van szüksége a klubnak mondjuk egy BL-nyolcaddöntőre, esetleg egy újabb EL-menetelésre? 

Hiába igazoltak nyáron, hiába lett mélyebb a keret, ez önmagában kevés, ugyanis egy Manchester City, Liverpool, Real Madrid vagy épp PSG esetében jóval komolyabb keretekről beszélhetünk, amivel nem veheti fel a versenyt a német csapat. Megint jöhet egy EL-győzelem? Glasner taktikája tökéletesen működik a kupasorozatokban, hiszen mélyen és stabilan védekeznek, jól kontráznak, mernek és tudnak is távolról lőni. Ez így használható, de csak az EL-ben. A keret viszont alkalmas lenne arra, hogy valami nagyot érjenek a bajnokságban, ha "leadják" a nemzetközi kupát. 

A bajorok nem olyan acélosak, Dortmundnál szintén gondok lehetnek Haller kiválásával, illetve a Leipzig is sebezhető lehet Mukiele és Adams távozásával. A Frankfurt kerete alkalmas, hogy versenyben legyen a dobogóért, Oliver Glasner pedig korábban bizonyította, hogy a Wolfsburg gyengébb keretével is képes harcolni a dobogóért. Ennek fényében kissé érthetetlen, hogy miért a 2.25-ös szorzót arra, hogy top6-ban végez a Frankfurt? Még a dobogó sem irreális, de minden attól függ, elengedik-e a kupasorozatokat. Ha igen, akkor a 2.25-ben komoly érték van. 

Seoane kiváló helyzetben

Az embernek csalóka lehet az emléke a Leverkusen kapcsán. Olyan csapat, mint akik mindig ott vannak a dobogón, esetleg 4. helyen, miközben Gerardo Seoane tavalyi érkezése előtt, legutóbb 2016-ban végeztek top3-ban. Mindezt úgy, hogy az elmúlt években olyan tehetségeik voltak, mint Kai Havertz. A svájci tréner jött, egyből dobogóra vitte a klubot, de ez csak a kezdet lehet. A Ferencváros miatt a magyarok is jól ismerhetik a német csapatot, akikben jóval több van annál, mint amit tavaly mutattak. Az alapozás jól sikerült, ami viszont ennél is fontosabb, sikerült megerősíteni a keretet. 

Lucas Alario távozott, de nem illett a csapat elképzeléseibe, helyette érkezett a fiatal cseh szélső, Adam Hlozek. Az Európa-ligában már megmutatta a tehetségét, de ennél fontosabb, hogy a Leverkusen gólvágójával, Patrik Schickkel már játszott együtt a válogatottban több alkalommal is. Ha beválik ez a duó, akkor Schick szórhatja a gólokat (17,5 gól felett: 1.65), nem lenne meglepő a gólkirályi címe sem (9.00). A Leverkusen bajnoki címére 26.00-os szorzót adnak, ami már inkább egy hosszabb befektetés is lehet, főleg akkor, ha a gyógyszergyáriak tényleg jól rajtolnak és elengedik a nemzetközi kupákat. Ebben az esetben komoly meglepetést okozhatnak. 

Borítókép: Robert Lewandowski (Fotó: Saolab Press/Shutterstock.com)

 • Bundesliga Tipp

  Patrik Schick gólkirály lesz
  9.00 Unibet
 • Bundesliga Tipp

  Bayer Leverkusen top4-ben végez
  1.70 Unibet
 • Bundesliga Tipp

  Bayer Leverkusen bajnok lesz
  26.00 Unibet
 • Bundesliga Tipp

  Eintracht Frankfurt top6-ban végez
  2.25 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org