Foci Sevilla FC LaLiga Cádiz

A Sevilla továbbra is küzd a bennmaradásért

Az ősz folyamán érkezett az argentin mester, Jorge Sampaoli a Sevilla kispadjára. A cél az volt, hogy kivezeti a klubot a válságból, de egyelőre sok változást nem érzékeltek a szimpatizánsok. Ahogyan korábban a Marseille kispadján, úgy most Sevillában is csodát fog tenni?

A Sevilla a gazdasági folyamatok csapdájába esett

Az elmúlt években mondhatni felnőtt a három nagy mellé a spanyol ligában a Sevilla. A negyedik erő ők lettek, így szinte biztosítva volt számukra a Bajnokok Ligájában való indulás. Amikor 2020 utolsó hónapjában közgyűlést tartottak az andalúziai klubnál, mindenki ünnepelt. A csapat megnyerte az Európa-ligát, Monchi kiválóan összerakta a csapatot, míg Julen Lopetegui vezetése alatt felértek a csúcsra. Hiába volt világjárvány, a Sevilla minimális profitot termelt, részvényesek elégedettek voltak. 

Minden rendben zajlott, egészen addig, amíg a részvényesek egy csoportja Andres Blazquez kizárását követelte a vezetőségből. Ezt az indítványt meg is szavazták (82%-os többséggel), de ami ezután következett, arra kevesen számítottak. Korábban egy amerikai befektetési alap ugyanis Blazquezt bízta meg, hogy tőkeinjekciók révén átvegye a klub irányítását, így került volna a 777 Partners kezébe a Sevilla labdarúgócsapata.

Jesus Navas - Sevilla 007
Jesus Navas (Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock.com)

A magántőkealap megérezte a pénzt szagát, illetve azt, hogy itt egy sikeres klub (négy nemzetközi trófea az elmúlt 10 évben), de nem tudnak jelentős profitot generálni. Ezért új vezetőségre van szükségük, akik maximalizálják a profitot. Befektetést ajánlottak a stadion felújítására, meccsek online terjesztésébe, illetve a megfelelő marketingre is. Ezen felül igyekeztek a kisebb részvényeseket felvásárolni, de ekkor gondba ütköztek. 

Családi viszályok Andalúziában

A Sevilla három legnagyobb részvényese ugyanis utálja egymást. Egyik a Del Nido-család, amelynek feje, José María korábban a klub elnöke volt, de le kellett mondania, mert börtönbe vonult sikkasztás miatt. A másik csoport a Castro-család, amely adja a jelenlegi elnököt (José Castro Carmonát), illetve a harmadik erő a Rafael Carrion, aki szintén korábbi elnök volt. Ez a három fél viszont nem hajlandó sem egymással, sem senki mással tárgyalni. 

Az amerikai 777 Partnersnek is állást kellett foglalnia, mert míg ők 12-14%-kal rendelkeznek, addig a másik három fél 15-21-24 százalékot birtokol. Időközben Del Nido fia szövetkezett Castro elnökkel, saját apja ellen fordult, így hiába papíron a Del Nido-család a többségi tulajdonos, nem érnek vele semmit. A 777 Partners így meglátta a lehetőséget, hogy a börtönből szabaduló José María del Nido mellett teszi le a voksát, cserébe az egykori elnök átengedi a klub vezetését a magántőkealapnak. 

A Sevilla eladta a legjobbjait

A belső viszályok miatt azonban olyan gazdasági szituáció jött létre, aminek következtében a csapat mozgástere eléggé szűkös lett az átigazolási piacon 2022 nyarára. Ez azt jelentette, hogy több fontos játékostól is meg kellett válnia a sportigazgatónak. Monchi neve egy igazi fogalom lett a szakmában, sok-sok cikk foglalkozik a zsenialitásával, de eljutottunk oda, hogy jelenleg mindenki a fejét követeli. 

Diego Carlos - Sevilla 004
Diego Carlos (Fotó: Saolab Press/shutterstock.com)

Arról viszont nem tehet, hogy pénzügyileg a padlón volt a klub, pont azon okok miatt, amikre az amerikai befektetők is figyelmeztettek (nem tudott jelentős profitot termelni a klub). Ezért a klubnak el kellett adnia a legjobb játékosait, köztük a klasszis védőpárost, akikre szinte az egész klub épült (Diego Carlos és Jules Koundé). Meg kellett szabadulni a nagy szerződéssel rendelkező Iscotól, így próbált Monchi kis lélegzetvételhez jutni. 

A hanyatlás kezdete

A védelem egyik napról a másikra szétesett, minőségi helyettes nem érkezett, ezért Lopetegui keze is meg volt kötve. A spanyol szakember a defenzív játékból indított kontrákra építette a játékát, de így nem volt stabil védekezés, ami meglátszott az ősz folyamán. A Sevilla sorra kapta a pofonokat, ez a keret pedig nem bírta a kettős terhelést, miközben néhány játékos fejben már a világbajnokságon járt.

Lopeteguit elküldték - hátha ez megoldja a problémákat -, de az egykori edző és "tűzoltó", Jorge Sampaoli sem tudott csodát tenni. A jelenlegi keret ugyanis nem megfelelő, sok a lyukas poszt, mindezt úgy, hogy többen is sérüléssel bajlódnak. A hétvégén a Sevillára a Cadiz vár, akik szintén a kiesőzónában tartózkodnak, így igazi derbire van kilátás, ahol kötelező lenne az andalúz csapatnak a győzelem. 

Március elejéig kifejezetten nehéz időszakra van kilátás, hiszen a Barcelona és az Atlético Madrid mellett még a PSV-t is le kéne győzniük az EL-ben. Ha Sampaoli nem talál ki valamit sürgősen, akkor az is megeshet, hogy a Sevilla jövőre a második vonalban kezdi a szezont, ami minden bizonnyal a klub végét jelentené, tekintve, mennyire számítanak az első osztályból származó bevételekre. Egy dolog menthetné meg őket jelenleg: ha minél előbb rendeződne a vezetőségi válság. 

Borítókép: Rafa Mir (Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock.com)


Hozzászólások 1

lazanyja
lazanyja
2023 jan 21. 16:30

A vendégcsapat jobb formában van. A vendégcsapat idegenben több pontot szerzett, mint a Sevilla otthon. Erre a meccsre, különösen a Sevillára egy forintot se raknék.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?