A világbajnokság előtt egy magyar éremben gondolkodhattunk, aztán jött Baji Balázs fantasztikus futása, ami teljesen felülírta az egészet. Ugyanis Márton Anita révén meglehet a második magyar érem is az idei világbajnokásgon, ami hatalmas teljesítmény lenne a magyar kontingenstől. 

Kalapácsvetés: Új bajnokot avatnak

A magyarok által egyik legjobban várt szám a súlylökés. Reális éremesélyünk van Márton Anita révén, de egyelőre még a kínai és amerikai riválisaival foglalkoznék. Kihulottak a nagy riválisok Gong Lijiao elől, ezzel ő a legnagyobb favorit (2.25), viszont ő is verhető és kevésbé jó versenyző alkat. Nincs már az új-zélandi Valerie Adams és a német Christina Schwanitz sem. Ennek ellenére az elmúlt években is megvoltak a jó eredményei Gongnak, de nem tudott világversenyt nyerni. 2012-ben olimpiai ezüztérmes, ahogyan a legutóbbi vb-n is csak a második hely jutott neki. Tavaly Rióban épp Márton Anita taszította le őt a dobogóról. Hiába az évközi jó teljesítmények, ha eljön egy komolyabb verseny, akkor valamiért nem tud ott lenni fejben 100%-ig. Megmondom őszintén nem hinném, hogy ez sokat változott volna, pedig most óriási esélyt kapott egy vb-címre. Nagy riválisa az amerikai olimpiai bajnok Michelle Carter. Tavaly legyőzte a riói döntőben Valerie Adamst, ez pedig meghozhatja a karrierjében a várt áttörést. Idei eredményeket tekintve ugyan első háromban sincs, viszont a selejtezőkben jól kezdett Londonban. Ő az, aki igazán fel tudja szívni magát a nagyobb versenyekre, képes ő is 20 méter feletti dobásra, viszont nem biztos, hogy szükség lesz egy óriási dobásra az aranyhoz. Ugyanis nincs jó idő Londonban, eső is esik és hideg is van. Ezek a körülmények pedig annyira nem kedveznek egy 20 méter feletti versenynek. 

Itt az esély egy nagy eredményre

Természetesen lesz bennem némi elfogultság, mikor Márton Anitáról írok, de azért igyekszem objektív lenni. Az idei harmadik legjobb eredménnyel rendelkezik a magyar lány, tavalyi olimpián már említettem, hogy bronzérmes volt, ami óriási teljesítmény. Évről-évre fokozatosan fejlődik, szerintem a legjobb versenyző alkat a mezőnyben. Maximálisan tud koncentrálni egy fináléban, teljesen ott van fejben, ami viszont még fontosabb, hogy képes magából a legjobbat kihozni. Tavaly Rióban 19.87-es országos csúccsal lett bronzérmes, de az elmúlt három évben ötször dobott országos csúcsot valamelyik kontinens vagy világverseny döntőjében! Nem tudom, hogy erre hányan voltak rajta kívül képesek ebben a szakágban, de szerintem nem túl sokan. Ez lehet a fő előnye a finálében is.

Márton Anita

Márton Anita (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Elmondása alapján kicsit feszült volt a selejtezők előtt: „Azt kell mondjam, egy kicsit ideges voltam a verseny előtt, mert emlékeztem a fedettpályás Európa-bajnokság selejtezőjére. Akkor problémás volt kvalifikálnom magamat, ezért ijedtem meg egy kicsit. De a 18,76 után jól érzem magam, azt hiszem, a formám jó az éremre" – nyilatkozta a selejtező után. Ennek ellenére elsőre a harmadik legjobb eredményt dobta, ami nagyon bíztató lehet a szerda esti döntőre. Így tehát nem is kellett hosszan selejteznie, nyugodtan várhatja a finálét. Az idei éve jól sikerült, hiszen fedett pályás EB-n aranyérmet szerzett. A Diamond League versenyeken annyira nem villogott, de a vb előtti Gyulai István Memorialon már 19.48-al nyert. Itt már nagyon bíztató volt a teljesítménye, szerintem a csúcsformát pont a vb-re hegyezték ki. Elkerülték a sérülések, jól ment az erőnléti felkészülése is. Állítása szerint az olimpia előtti időszakban nem lökött stabilan ilyen jól, mint ebben az évben a vb-t megelőzően. Ismeri a londoni pályát (2012-es ötkarikás játékokról, illetve Diamond League versenyekről), ennek ellenére már sokkal előbb kiutaztak, hogy a különböző időjárási körülmények között meg tudják tekinteni a dobókört és a pályát. Ez jól is jöhet a már fentebb említett rossz időjárási körülmények miatt. Én nagyon bizakodó vagyok Anitával kapcsolatban. Az érem összejöhet (1.35), de egy aranyat sem zárok ki, ami óriási szenzáció lenne (4.75).  

Borítókép: Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

bet365 Játékok: 25% visszafizetés 7.500 Ft-ig

Szerezzen 25% visszafizetést akár 7.500 Ft értékben a kiemelt játékokon megtett tétekből származó veszteségei alapján a májusi hétvégéken tartó feljogosító időszakokban.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org