Vasárnap két férfi számban osztanak érmeket a londoni atlétikai világbajnokságon. Súlylökésben Ryan Crouser az olimpia utána a vb-aranyat is begyűjtheti, míg a maratoni futóknál egy sokesélyes versenyt láthatunk délelőtt. Érdemes lesz a selejtezőkre, elődöntőkre is figyelni, ugyanis Baji Balázs révén lesz magyar, akiért szurkolhatunk. 

A verseny, ahol legalább tízen nyerhetnek

Igen, a maratoni futásról van szó. A híres maratonikon is általában nehéz megjósolni, hogy ki lesz a befutó, a nagy világversenyeken pedig kis túlzással lehetetlen. Olimpián és világbajnokságon ugyanis nincsenek nyulak, senkit nem érdekel az időeredmény, így nem feltétlenül csak a leggyorsabb futók rúghatnak labdába. Pekingben 2 óra 12 perc volt a győztes idő, míg előtte Moszkvában 2 óra 9 perc. Természetesen ezek is rettentő erős idők, de ezzel egy évközi nagy hagyományokkal bíró maratonin dobogó közelébe sem nagyon lehet kerülni. A lényeg tehát, hogy legalább 8-10 atlétával nyugodtan számolhatunk. 

Geoffrey Kirui 001

Geoffrey Kirui. Fotó: Erik van Leeuwen/Wikipédia

A bukmékereknél az idei Dubai maratonit pálya rekorddal nyerő Tamirat Tola és a London maratonin kisebb meglepetésre diadalmaskodó Daniel Wanjiru a két legesélyesebb. Ezeknek az eredményeknek például pont nincs nagy jelentőségük, egy maratoni futónak egyébként sem könnyű egy évben többször is csúcsformát időzíteni. Ezért nálam az egyik favorit Geoffrey Kirui, aki idén elsősorban a világbajnokságra készült. A legtöbb irodában Stephen Kiprotich nevével is találkozhatunk, aki London olimpiai bajnoka és igazi világverseny specialista, viszont a visszaeső formája miatt kimaradt az ugandai csapatból. Helyette a riói nyolcadik Solomon Mutai és a májusi düsszeldorfi maraton győztes Robert Chemonges képviseli az ugandai színeket. Előbbire 41.00-es oddsal simán oda kell figyelni, hiába csak egy 2 óra 9 perces futó, két évvel ezelőtt Pekingben is odaért a dobogóra. Lehetne itt még az etióp, kenyai és a többi afrikai neveket felsorolni, de én azt mondom, hogy lesz "európai" a dobogón. Méghozzá a török színekben versenyző Kaan Kigen Özbilen, aki egyébként kenyai születésű. Tavaly Rióban nem tudott meglepetést okozni, de akkor futott előtte maratonit, most viszont a világbajnokságra készült. 

Erős mezőny, de csak egy győzhet

Azt az egyet pedig Ryan Crousernek hívják. Rió olimpiai bajnoka, a 203 centis amerikai óriás úgy hajigálja a 22 méter feletti dobásokat, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga. 11 (!) verseny óta veretlen, az idei világranglistát 22.65 méterrel vezeti. A selejtezőben sem sokat szöszölt, egy nagyon laza dobással rögtön abszolválta a kvalifikációs szintet. Nagyjából azokkal kell farkasszemet néznie, akikkel Rióban is, azaz honfitársával a címvédő Joe Kovaccsal és az ausztrál Tomas Walsh-al, akik ebben a sorrendben állhattak fel a nyári játékokon a dobogóra Crouser mögött. A mezőnyben ott lesz még az a Davis Storl, aki Teguban és Moszkvában sem talált legyőzőre, tehát kétszeres világbajnok. Rajtuk kívül talán még a moszkvai ezüstérmes Ryan Whiting lehet képes 22 méter körüli eredményre, de Storlhoz hasonlóan ő sincs csúcsformában.

Baji Balázs 001

Baji Balázs. Fotó: Herbert Kratky/Shutterstock.com

Hajrá Baji!

Megkezdik a küzdelmeket a gátasok is, 110 méteren Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Baji Balázs is rajthoz áll. Baji nagy reményekkel utazott Londonba, egyértelmű célja, hogy végre világbajnoki döntőt futhasson. 2017-ben háromszor javította meg az egyéni csúcsát, legutóbb a székesfehérvárvi Gyulai Memorialon, immáron 13.15-tel tartja az országos rekordot. Ez azért már egy figyelemre méltó idő és ezzel sokra hivított. Jó lenne, ha ennek közelében tudna futni - vagy megjavítaná -, mert akkor reménykedhetnénk. Sajnos a mezőny nagyon sűrű, legalább 14-16 futónak reális esélye van a döntőre. Ez semmiféleképpen sem segíti a békéscsabai gátasunkat, de igazából neki nem is kell ezzel foglalkoznia. Ki kell hoznia magából a legjobbat és akkor elégedetten vonulhat le a pályáról. Rióban nagyon csalódott volt, az a verseny mentálisan nem jött össze neki.

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Atlétika vb 2017 Tipp

    Férfi maraton: Özbilen dobogón végez
    5.50 Unibet