Nyugodtan írhatom, hogy az utóbbi évtizedek legerősebb döntő jött össze 1500 méteren a nőknél. 4-5 versenyzőnek reális esélye van nyerni, szinte előfutamról-előfutamra változott az erősorrend, így nagyon nehéz eldönteni, hogy ki is az igazi favorit, de egy kísérletet teszünk rá. Kalapácsvetésben egy lengyel arany biztosnak tűnik, már Thompson is kikapott 100 méteren. 

Kalapácsvetés: Wlodarczyk aranya

A lengyel Anita Wlodarczyk első helye nagyon simának tűnik. Nem tudom elképzélni, hogy kikapjon. Idén majdnem világcsúcsot dobott, simán nyert tavaly Rióban, ő a vb-címvédő is. A selejtezőben csak a második eredménnyel jutott tovább, de ez ne tévesszen meg senkit, bőven a mezőny előtt jár. 1.01-es szorzója a győzelemre jól tükrözi az esélyeit. Itt a nagy harc az ezüstért lesz. Az egyik legnagyobb kieső Gwen Berry volt, így jó esély nyílik két lengyel éremre is. Wlodarczyk honfitársa Malwina Kopron legjobb eredménnyel került döntőbe, de nála nagy kérdés, hogy tud 75 méternél nagyobbat, mert a dobogóra jó eséllyel annyi kell majd (2.00). Az igazán nagy szenzáció viszont Sophie Hitchon harmadik helyen való kvalifikációja volt, 3.00-as oddsa a dobogóra első sorban a hazai pályának szól majd. Ugyan bronzérmes volt tavaly Rióban, jó versenyzőalkat (ezt mutatja az utolsó dobásra szerzett érmet az olimpián), de idén nem volt csúcsformában. 

1500 méter: Minden idők legjobb döntője lehet ezen a távon

Elnézve az előfutamokat nagyon várom a finálét, ugyanis igazi sztárparádéra van kilátás. Tavaly az olimpián Genzebe Dibaba végig dominálta a selejtezőket, majd a döntőben kikapott Kipyegontól. Idén már az előfutamok is nagyon izgalmasra sikeredtek. Dibaba ugyanis pénteken még a legjobb időt produkálta, nagyon magabiztosan futott. Szombati elődöntőben pedig majdnem kiesett. Látszott, hogy nincsen formában, rosszul is mozgott, megindulni se tudott. Szerencséjére az ideje elég volt a döntőhöz, de ezt is egy fiatal német tehetségnek köszönhette. A vb eddigi nagy drámája ugyanis a 20 éves Konstanze Klosterhalfené. Öngyilkos stratégiát választott az elődöntők során, ugyanis óriási iramban elszakadt a többiektől, de Hassan időben kapcsolat és megkezdte az üldözést. Hiába alakított ki nagy előnyt a németek ifjú tehetsége, a végére teljesen besavasodott és kiesett.

Sifan Hassan atlétika 001

Sifan Hassan. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Pedig a taktika kiváló volt, a megvalósítás kevésbé. A már említett Sifan Hassan is rögös utat járt be, ugyanis dominálta a Diamond League versenyeket, de a pénteki selejtezők során egyáltalán nem mozgott jól. Ellenben szombaton újra a régi Hassant láthattuk. Ebből a szempontból tehát a formaidőzítés nagyon fontos. Nagyon sokan arra kíváncsiak, hogy a 800-as zseni Caster Semenya mire képes. Azért lássuk be, hogy ilyen testalkattal nagyon nehéz 1500-at futni. Ha komolyabb a tempó, akkor Semenya jó eséllyel érmet sem szerez, hiába nagyon erős az utolsó 800-a. Ő abban bízhat, hogy lassabb első 700-800 méter lesz, utána pedig lazán tudja verni a többieket. Talán, ha egy komolyabb ellenfele lenne, akkor ez megvalósítható, de így nem. Túl sok a különböző típusú versenyző, ez pedig nem az ő malmára hajtja a vizet. Hassan nem futott rosszul szombaton, de engem eddig nem győzött meg. Nekem van egy olyan érzésem, hogy túl korán volt ő csúcsformában idén. Kipyegon itt az igazi favorit (4.50), de én nem írnám le Dibabát sem. Ha valaki pénteken tud egy 4.02-es időt, akkor a szombati teljesítménye szerintem csak valami kisiklás lehet. 2.50-es szorzójában az éremre viszont bőven lehet érték. Ezt így nem lehet kihagyni, mert reálisan olyan 1.70 körül kéne lennie. A hazaiak kedvence Laura Muir is kiváló formában van. Hassan mondta róla, hogy láthatóan nagyon erős. Idén fedettpályás eb-győztes, a forma tehát rendben, végig stabilan futott. Ha egy igazán nagy szorzót kéne választani, akkor az ö érme lenne az (3.50).

Borítókép: Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 1500: Dibaba dobogós
    2.50 Unibet