A nők is elkezdik a világbajnokságot, ahol először a hétpróbával foglalkozunk. Elvileg már előre át lehet adni a győzelemért az aranyat, de azért végig kell csinálni azt a hét számot, hogy győztesként hírdethessük ki Nafissatou Thiamot. Van valakinek esélye egyáltalán megszorítani őt? 

Egyeduralkodó lehet

Az egykori világ és olimpiai bajnok Jessica Ennis-Hill visszavonult 2016 végén. Dominálta az elmúlt éveket, de azért ő is már 31 éves, ráadásul felmérte, hogy jön a fiatal generáció, így még egy olimpia már nem lenne benne. Azóta már gyereket is vár a brit klasszis, így jöhet az utánpótlás. Tavaly épp Ennis-Hill ellen nyert szoros versenyben a belga Nafissatou Thiam. A visszahúzódó Thiam eléggé nagy reflektorfénybe került, amitől annyira nem is volt boldog. Ez viszont nem volt kihatással az olimpia óta nyújtott teljesítményére, ugyanis hét és ötpróbán is dominálta a mezőnyt. A 6900 pont környékét most is stabilan tudja, amivel simán meg lehet nyerni a londoni világbajnokságot is (1.14). Idén átlépte a 7000 pontos határt is, ami a kontintensen a második legjobb eredmény volt a történelemben. Amiben fejlődött, az a 100-as és 200-as ideje, ami nagyon fontos, mert futásban nem volt elit a belga. A téli alapozás során nagyon sokat gyorsult, ezzel pedig ott van a legjobbak között. Ez volt az egyik Achilles-sarka.

Nafissatou Thiam atlétika 001

Nafissatou Thiam. Fotó: Aleksandar Kamasi/Shutterstock.com

Amiben még rengeteget fejlődött, az a gerelyhajítás. Nem 1-2 méterről beszélünk itt, hanem hatról! Majd 60 métert tud, amivel a mezőnyben az egyik legjobb. Még mindig 22 éves, gyakorlatilag hosszú évekre bebiztosíthatja helyét a sportág trónján. Úgrószámokban már így is a mezőny legjobbja. Elég csak a magasugrás gondolni, ahol a "rendes" mezőnyben is éremesélyes lenne. Szerintem óriási meglepetés lenne, ha nem ő nyerné ezt a számot. Ha elkapja a fonalat, akkor pedig Európa rekordot is dönthet. Klüft 2007-es eredménye nem elérhetetlen, ha csúcsformában lesz, de akár egy 7100-as eredmény sem lehetetlen tőle. 

Nagy harc a dobogóért

Az egyik legnagyobb rivális az ifjúsági világ- és Európa-bajnok Carolin Schafer. A német versenyző évről-évre szépen fejlődik, tavaly az olimpián 6540 ponttal ötödik volt, idén viszont már 6800 pont felett is tudott. Legnagyobb erőssége a stabil és egyenletes teljesítmény, amivel jó eséllyel érmes is lehet. Erős a futószámokban, ebben ő az élcsoportban van, ahogyan súlylökésben is. Amire viszont nagyon rágyúrt az elmúlt egy évben, az a távolugrás. A 2015-ös világbajnokságot három rontott kisérlet miatt nem tudta befejezni, idén viszont majd 40 centit javított az egyéni csúcsán. Ott van közvetlenül Thiam mögött ebben a számban. Magasugrás a gyengesége, ebben kell komolyabb hátrány nélkül lehoznia a versenyt, ha ez összejön neki, akkor az érem is megvan (1.55). 

Sokan a hazaiak reménységét, a brit Katarina Jonhson-Thompsont várják még dobogóra. Elsősorban a hazai pálya, ami erre predesztinálja őt, de azért ne írjuk le, mert 200 és 800 méteren a legjobbak között van a mezőnyben, ahogyan távolugrásban is. Magasugrásban is ott van szorosan Thiam mögött, de neki a dobószámok azoik, melyek óriási hibafaktort jelenthetnek. Mind súlylökésbe, mind gerelyben nagyon gyenge, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon meg kell szenvednie a dobogóért (1.45).

Akivel nagy harcban lehet az éremért, az nem más, mint Laura Ikauniece-Admidina. A lett versenyző idén megdöntötte egyéni rekordját, 6800 pont felett tud tehát ő is. Nem tudom, hogy ezt egy vb-n is tudja-e. Ő gerelyben és 200-on nagyon erős, illetve 800-on hozhat sokat a többieken. Ő lehet a nevető harmadik, ugyanis szép csendben a harmadik helyre bejöhet (1.55). 

Szurkoljunk a Magyaroknak!

Két magyarnak is szurkolhatunk ebben a számban. A 24 éves Krizsán Xénia most már kellő tapasztalattal rendelkezik egy vb-re is, így tőle realitás lehet egy top10-es helyezés. Valamiért én meglepetést várok tőle, talán egy top8 sem elképzelhetetlen. A rutint képviseli Zsivóczky-Farkas Györgyi, aki idén harmadik lett a fedett pályás EB-n ötpróbában. Nagyon jó versenyzőalkat, hatalmas küzdő, amivel még egy szép eredményt is szállíthat. 

Borítókép: Fotó: Aleksandar Kamasi/Shutterstock.com

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org