A nők is elkezdik a világbajnokságot, ahol először a hétpróbával foglalkozunk. Elvileg már előre át lehet adni a győzelemért az aranyat, de azért végig kell csinálni azt a hét számot, hogy győztesként hírdethessük ki Nafissatou Thiamot. Van valakinek esélye egyáltalán megszorítani őt? 

Egyeduralkodó lehet

Az egykori világ és olimpiai bajnok Jessica Ennis-Hill visszavonult 2016 végén. Dominálta az elmúlt éveket, de azért ő is már 31 éves, ráadásul felmérte, hogy jön a fiatal generáció, így még egy olimpia már nem lenne benne. Azóta már gyereket is vár a brit klasszis, így jöhet az utánpótlás. Tavaly épp Ennis-Hill ellen nyert szoros versenyben a belga Nafissatou Thiam. A visszahúzódó Thiam eléggé nagy reflektorfénybe került, amitől annyira nem is volt boldog. Ez viszont nem volt kihatással az olimpia óta nyújtott teljesítményére, ugyanis hét és ötpróbán is dominálta a mezőnyt. A 6900 pont környékét most is stabilan tudja, amivel simán meg lehet nyerni a londoni világbajnokságot is (1.14). Idén átlépte a 7000 pontos határt is, ami a kontintensen a második legjobb eredmény volt a történelemben. Amiben fejlődött, az a 100-as és 200-as ideje, ami nagyon fontos, mert futásban nem volt elit a belga. A téli alapozás során nagyon sokat gyorsult, ezzel pedig ott van a legjobbak között. Ez volt az egyik Achilles-sarka.

Nafissatou Thiam atlétika 001

Nafissatou Thiam. Fotó: Aleksandar Kamasi/Shutterstock.com

Amiben még rengeteget fejlődött, az a gerelyhajítás. Nem 1-2 méterről beszélünk itt, hanem hatról! Majd 60 métert tud, amivel a mezőnyben az egyik legjobb. Még mindig 22 éves, gyakorlatilag hosszú évekre bebiztosíthatja helyét a sportág trónján. Úgrószámokban már így is a mezőny legjobbja. Elég csak a magasugrás gondolni, ahol a "rendes" mezőnyben is éremesélyes lenne. Szerintem óriási meglepetés lenne, ha nem ő nyerné ezt a számot. Ha elkapja a fonalat, akkor pedig Európa rekordot is dönthet. Klüft 2007-es eredménye nem elérhetetlen, ha csúcsformában lesz, de akár egy 7100-as eredmény sem lehetetlen tőle. 

Nagy harc a dobogóért

Az egyik legnagyobb rivális az ifjúsági világ- és Európa-bajnok Carolin Schafer. A német versenyző évről-évre szépen fejlődik, tavaly az olimpián 6540 ponttal ötödik volt, idén viszont már 6800 pont felett is tudott. Legnagyobb erőssége a stabil és egyenletes teljesítmény, amivel jó eséllyel érmes is lehet. Erős a futószámokban, ebben ő az élcsoportban van, ahogyan súlylökésben is. Amire viszont nagyon rágyúrt az elmúlt egy évben, az a távolugrás. A 2015-ös világbajnokságot három rontott kisérlet miatt nem tudta befejezni, idén viszont majd 40 centit javított az egyéni csúcsán. Ott van közvetlenül Thiam mögött ebben a számban. Magasugrás a gyengesége, ebben kell komolyabb hátrány nélkül lehoznia a versenyt, ha ez összejön neki, akkor az érem is megvan (1.55). 

Sokan a hazaiak reménységét, a brit Katarina Jonhson-Thompsont várják még dobogóra. Elsősorban a hazai pálya, ami erre predesztinálja őt, de azért ne írjuk le, mert 200 és 800 méteren a legjobbak között van a mezőnyben, ahogyan távolugrásban is. Magasugrásban is ott van szorosan Thiam mögött, de neki a dobószámok azoik, melyek óriási hibafaktort jelenthetnek. Mind súlylökésbe, mind gerelyben nagyon gyenge, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon meg kell szenvednie a dobogóért (1.45).

Akivel nagy harcban lehet az éremért, az nem más, mint Laura Ikauniece-Admidina. A lett versenyző idén megdöntötte egyéni rekordját, 6800 pont felett tud tehát ő is. Nem tudom, hogy ezt egy vb-n is tudja-e. Ő gerelyben és 200-on nagyon erős, illetve 800-on hozhat sokat a többieken. Ő lehet a nevető harmadik, ugyanis szép csendben a harmadik helyre bejöhet (1.55). 

Szurkoljunk a Magyaroknak!

Két magyarnak is szurkolhatunk ebben a számban. A 24 éves Krizsán Xénia most már kellő tapasztalattal rendelkezik egy vb-re is, így tőle realitás lehet egy top10-es helyezés. Valamiért én meglepetést várok tőle, talán egy top8 sem elképzelhetetlen. A rutint képviseli Zsivóczky-Farkas Györgyi, aki idén harmadik lett a fedett pályás EB-n ötpróbában. Nagyon jó versenyzőalkat, hatalmas küzdő, amivel még egy szép eredményt is szállíthat. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org