Roger Federert és Stanislas Wawrinkát, a két svájci többszörös Grand Slam-győztest bármennyire is köti össze a barátság (na meg egy 2008-as pekingi olimpiai arany érem párosban és egy 2014-es Davis Kupa-győzelem), nem lesznek azért még előzékenyek egymással a roppant izgalmasnak ígérkező meccsükön a kaliforniai tenisz oázisban.

Míg Roger a 100. tornagyőzelme (Dubai) után a 4. helyen áll az ATP-világranglistán, honfitársa csak a 40. Stan felépülése után sok hónapot küszködött egy folytonos játékszínvonal eléréséért és ennek tartásáért, de nem úgy alakultak a dolgok ahogyan éppen remélte.

március 13., szerda

Ennek ellenére, jelen pillanatban már egyre erélyesebben kopogtat ismét az élvonal kapuján. Erre az is bizonyíték, hogy a Marius Copil ellen Szófiában elveszített meccsén kívül mind olyan játékosoktól kapott ki az idén, akik hihetetlenül jó formát fogtak ki az illető tornákon (pl. Raonictól az Ausztrál Openen, az Elina Svitolina karjaiban újjászületett Monfilstól Rotterdamban és a Nadalt is legyőző Kyrgiostól Acapulcóban). Tehát, az eredményektől elnézve, az összkép azt mutatja, hogy jó az út amin halad, csak tudja tovább tenni a lépéseket (ami szerintem enyhén kérdéses).

Roger sérthető

Bár nem a legacélosabban kezdett a háromszoros Grand Slam-bajnok Indian Wellsben, van olyan játéka, amellyel sérteni tudja híresebb honfitársát főleg, hogy Roger is bizonytalanul indult az amerikai Masters-tornán. Az adogatás mindkét játékosnál elég gyengén működött és egy ilyen összecsapáson a szervának kulcsfontossága lehet. Wawrinka négy alkalommal veszítette el adogatását Fucsovics Marci ellen, Roger pedig majdnem elszúrt egy reméltnél is könnyebbnek látszó meccset Peter Gojowczyk ellen a végeredmény számai ellenére (6-1, 7-5). Roger hullámvölgyét az említett meccsen nagyon jól tükrözi az a két statisztikai adat, miszerint a második játszmában csak 53%-ban(!)  tudta pályára tenni első szerváját és négy kettős hibát is követett el. Mégis, Roger játékában a hosszabb labdamenetek most az aggasztóbbak. Túl hamar kerül szenvedő helyzetbe ilyenkor és túl gyakoriak a rövid, lágy labdák (és a ki nem kényszerített hibák).

Roger Federer (Fotó: action sports / Shutterstock.com)

A játékkép

Federernek fontosabb lesz minél előbb átvenni a labdamenetekben az irányítást, mert a hosszabb labdamenetekben honfitársas jobban teljesít. Stan ki tudja használni azokat a helyzeteket, amikor ellenfele támadásai nem a legélesebbek, ezért Roger elővigyázatos kell maradjon és óvakodjon egyúttal a bivalyerős ellentámadásoktól. Bár 2017-ben ugyanennek a tornának döntőjében Federer egy célegyenesen támadó (gyakori szerva-röpte) játékkal verte Wawrinkát, most nem úgy látszik, hogy képes erre eredményesen. Ezért ezen a meccsen Federernek szüksége lesz változatosabban játszania mint az utóbbi időben tette, mert Wawrinkát nem feltétlenül az erős labdák sértik (amennyiben eléri őket), hanem inkább az irányváltások, rövid labdák, egyszóval a ritmustörés. Persze ha/amint meglesz a magbiztosság, akkor jöhetnek a röpték.

Stan sem fogja visszafogni magát és teljes gőzerővel fog előre hajtani, de elsődleges célja a mélyen helyezett labdák kellene, hogy legyenek, mert így parton tarthatná Federer támadó játékát. Talán az erő helyett inkább labdahelyezésre figyelve a jelen körülmények között többet hozhat ki a mérkőzésből.

És a számok

Az eddigi 28 hivatalos és bemutató jellegű egymás elleni mérkőzésből Wawrinka csak hármat nyert, de ennek a statisztikának, az én véleményem szerint nem sok jelentősége lesz. Nincs Rogernek különösebb mentális fölénye, mivel Wawrinka mindig egy külön kihívásnak tekinti meccseit Roger ellen. Tudja, hogy Roger a jobb szakember és ezért felszabadulva tud játszani és most a tét sem a legnagyobb. A fontosabb adat inkább az, hogy Stan the Man a három győzelmét Federer ellen mind salakon szerezte (Monte-Carlo 2005, 2014 és Roland Garros 2015). A bukmékerek esélyese nyilvánvalóan Roger, de meglepődnék ha a 20-szoros Grand Slam-győztes nem veszítene játszmát ezen a mérkőzésen. Egy több mint 19 játékszámot igénylő (1.29), három szettes meccs (2.55) forgatókönyv most valószínűnek látszik.

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.03.11. (12:47).

Borítókép: Roger Federer és Stanislas Wawrinka (Fotó: Brenda Linskey / Shutterstock.com)

bet365 Kaszinó: Ingyen pörgetés növelő

Akár 100 ingyen pörgetéshez juthat.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

április

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

bet365 Kaszinó: Ingyen pörgetés növelő

  • Akár 100 ingyen pörgetéshez juthat.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

ATP Indian Wells

hubika88 hozzászólt
2019 márc 16. 10:36
hja, elég érdekes volt a mozgása, ha kacsa hozta volna a második szettet sztem feladja nadal

másikra mit mondtok? sztem thiem, van ahol 2,50-ért is lehet rakni
alexthebest hozzászólt
2019 márc 16. 10:05
Lesz egyaltalan meccs? Nadalt tegnap eleg kemenyen apoltak, nagyon meg volt fove, a terdet hajlitani sem nagyon tudta. Ha Kacsanak lett volna agya, ma o jatszana Federerrel.

Jo kis torna ez is, a mezony egy resze megbetegedett (tobbek kozott a ket Williams, Zverev, Popyrin), az eszmeletlen formaban jatszo Monfils tegnap lepett vissza, Nadal talan ma fog.  ???
SPF Előzetes hozzászólt
2019 márc 16. 09:23

Kapcsolódó cikkek