Világbajnokság előtti utolsó állomásához érkezett a biatlon világkupa-sorozat. Ezúttal Norvégia a helyszín, ahol az oslói versenypályán az egyéni indításos futammal kezdődik meg a program.

Dahlmeier-Laura-biatlon-002

Laura Dahlmeier. Fotó: Iurii Osadchi/Shutterstock.com

A lövészet a fontos

Az egyéni indításos formátum manapság már ritkának számít, ebben az évben ez a második alkalom. A női indulók tizenöt, míg a férfiak húsz kilométert teljesítenek négy lövészettel. Ami különbség a sprinthez képest az az, hogy itt nincs büntetőkör, hanem egy percet hozzáadnak minden egyes lövőhibáért a versenyző idejéhez. A táv nagyon hosszú, ami a jó futóknak előnyt jelent, viszont a lövőhibákért kapott időbüntetések még ennél is fontosabbak. Aki hibátlanul lő az szinte biztosan dobogós, de nagy esélye van a győzelemre is. Az időjárás nem fog beleszólni a versenybe. Meleg van a Holmenkollenben található pályán, 8 oC-t is mértek, de a pálya minősége - egyelőre - megfelelő . Az időjárás jelentés szerint hasonló hőmérséklet és szélcsend várható. Ellenben maga a lőtér már jobban megviccelheti a sílövőket. Ebből a tekintetből az egyik legrosszabb szerkezettel rendelkező pálya és évekre visszamenően azok közé sorolható, ahol a lövőhibák száma magas.

Dahlmeier ismét nyerhet

Ha valamikor nem a Domracheva-Makarainen duó számít a favoritnak, akkor ez a versenyszám. Jobban átszámolva, egy átlagos futással hárommal kevesebbszer kell annak hibáznia, aki meg akarja fogni a világkupa két éllovasát, míg egy aránylag jó futással kettő is lehet ez a szám. Laura Dahlmeierre oda kell figyelni. Az egyik legjobb formában lévő versenyző jelenleg, az utolsó két helyszínen (Antholz, Nove Mesto) sprintben egy bronz és egy aranyérmet, míg üldözésesben egy tizenharmadik és egy harmadik helyet ért el. Lábon is a legjobbak közé tartozik, lövőszázalékban viszont messze a legelső az elől lévő versenyzők közül, a maga 92.87%-os (fekvő 90%, álló 95,7%) teljesítményével. Számomra ő a favorit a mai napon. A bet365 húzott egy érdekeset és betette párosításban amellé a Hildebrand mellé, aki ugyan jól síel, de állva úgyis körbelövi a táblát. Még adtak hozzá egy nagyon baráti 1.61 szorzót is, ami számomra a nap fogadása. Valj Semerenkót szeretném még kiemelni, hiszen nem a véletlennek köszönhető az összetettben a 3. helyezése. A teljesítménye nagyon egyenletes, amellett hogy az erős futók közé sorolhatjuk lövészetben sem különb (90.2% fekve, 83.3% állva). Arra van a legnagyobb esély, hogy eközül a négyes közül kerül ki a végső győztes, ahol én Dahlmeierre látom a legnagyobb esélyt.

Juliya Dzhyma teljesítménye érdekes lehet. A fiatal ukrán mindig a top 20 körül settenkedik, néha besikerül egy top 10 szereplés is. Ezúttal inkább a második felé hajlok, mert lőni nagyon jól tud. Futásban biztosan sokat fog kapni az élmenőktől, de ezt kompenzálhatja egy szokásos jó lövészettel és nem lennék meglepve, ha még egy 5. helyre is be tudna jönni. Benne van, hogy ismét „csak” egy húsz körüli eredmény jön össze, de a vele párban lévő Glazyrinánál így is jobbnak kell lennie. 1.72 szorzót kínálnak rá, szerintem ez is megéri.

Fourcade-Martin-biatlon-006

Martin Fourcade. Fotó: Valeri Potapova/Shutterstock.com

Fourcade a favorit

Nove Mestóban sokat jelentett cseh versenyzők számára a hazai pálya. Ilyen szempontból a holmenkolleni pálya a norvégok számára jó lehetőség, hogy örömet szerezzenek a kilátogató szurkolóknak. Erre a férfiaknál van nagyobb esély. Björndalen és Tarjei Boe ugyan kénytelen kihagyni a versenyt, de Johannes Boe és Svendsen személyében még így is van kiben reménykedni. Mivel Johannes Boe nem olyan jó lövészetben, így utóbbinak lehet komolyabb esélye a győzelemre. Svendsen saját bevallása szerint is szereti a számot, nem véletlen hogy már van belőle egy olimpiai aranya, illetve a világkupa eddigi egyetlen egyéni indításos versenyszámát is ő nyerte. Jól síel, de még inkább támaszkodhat a legjobbak közé sorolt lövészetére. Nem csak a norvégok azok, akiknek ismerős lehet a helyszín. A francia Martin Fourcade Oslóban él így szinte hazai pálya ez számára. Minden tekintetben a legjobb pár versenyző között van, ezért is ő a világkupa első helyéért folytatott küzdelem két résztvevője közül az egyik. A kristálygömbért Simon Schemppel kell harcbaszállnia, akivel szemben már csak hat pont az előnye. Közöttük a különbség futásban Simon, míg lövészetben Martin oldalára billen, de nem jelentős egyikük hátránya sem. Ez a hármas számít a legnagyobb esélyesnek. Az ismerős környezetet és a szezonbeli teljesítményt figyelembe véve Fourcadeot tartom a befutónak, amit a fogadóirodák is hasonlóan vélnek. Nem szabad megfeledkezni arról a Jakov Fakról sem, aki - megnyerve a sprintet és az üldözéses futamot is - tökéletes hétvégét produkált Nove Mestóban. A síteljesítményével nem volt gond a szezon során, viszont a pontosságával akadtak gondok, főleg állva. Kérdés, hogy képes lesz-e még egyszer olyan teljesítményt nyújtani, mint Csehországban. Szerintem az ottani környezetet vagy épp a pályát érezte nagyon és az egyéni indításos futamon inkább a dobogóért lesz harcban, mintsem a győzelemért.

Jó helyezést jelenthet a precizitás

Egy olyan személy van még, aki nagyon jól lő, egészen pontosan a legjobban a mezőnyből, viszont lábon gyengébb teljesítményt nyújt. Ő a svéd Fredrik Lindström, aki ezzel a teljesítménnyel a világkupa 11. helyét foglalja el. Ugyan sokat kell síelni, de a precizitásának köszönhetően akár egy top 5 helyet is megcsíphet magának. Párosításban a szebb napokat megélt Andreas Birnbacherrel került össze. A német fiú mögött egy hosszú és sikeres karrier áll, de manapság már be kell hogy érje a szerényebb helyezésekkel. Ott van a világkupa 15. helyén így is, de Lindström messze előtte áll jelenleg teljesítményben és kétlem, hogy képes lenne megfogni a svédet. Ezt 1.66 oddsért tehetjük meg.

Borítókép: Martin Fourcade. Fotó: Valeri Potapova/Shutterstock.com

Tenisz gyűjtő bónusz

Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Párosítás: Dzhyma - Glazyrina (Dzhyma)
    1.72 Bet365
  • Párosítás: Dahlmeier - Hildebrand (Dahlmeier)
    1.61 Bet365
  • Párosítás: Lindström - Birnbacher (Lindström)
    1.66 Bet365