A férfi 200 méteres hátúszás döntője kerül középpontba, ahol két magyar is úszik, nem irreális cél a dobogó sem, bár egyelőre nagyon outsiderként kezelik Telegdy Ádámot és Kovács Benedek Bendegúzt. 

Két magyar döntős

Az orosz Evgeny Rylov kényszerű távolmaradásával megnyílt az út Ryan Murphy előtt, hogy végre egyéni világbajnoki címet szerezzen. Kissé hihetetlen, hogy egy négyszer olimpiai és világbajnok még sosem szerzett egyéniben aranyérmet, de így van. A 200 hátról két ezüstérme van, mindhárom döntőben (két vb és egy olimpia) egyaránt Rylov volt a "mumus", de így is van egy darab egyéni olimpiai bajnoki címe, még 2016-ból. 

Valószínűleg erődemonstránció volt épp emiatt a szerdai középdöntő, ahol majd egy másodpercet vert a többiekre, szinte biztos az aranyérme (1.12). Minket viszont jobban foglalkoztat, hogy Telegdy Ádám és Kovács Benedek Bendegúz hányadik helyen végez, mire képesek a Duna Arénában. Azt már megtapasztalhattuk, hogy a hazai pálya mire képes az úszóinkkal, hiszen 2017-ben Budapesten Bernek Péter országos csúccsal végzett a 6. helyen ennek a számnak a döntőjében. 

Hiába 24 éves, viszonylag "új" úszóról beszélhetünk Kovács Benedek Bendegúz személyében, aki tavaly a vegyesváltó tagjaként képviseltette magát az olimpián. Most világbajnoki döntős 8. idővel, még a középdöntőben is tudott faragni az eredményein, de már ez is egyéni rekord volt. A döntőben még tovább kéne javítani ezt a csúcsot, gyakorlatilag be kéne férnie 1:57 alá, hogy realitás legyen a pontszerző hely. 

Telegdy Ádám esetében már "elvárás" a top6, nála inkább már (mi) a dobogós helyekben gondolkodunk. Ádám 5. helyen végzett tavaly Tokióban az olimpián, ha "kivesszük" Rylov és Metford eredményeit, akkor ez dobogó. Azért ez így erős, hiszen közben Shane Casas már 1:55-ös idővel rendelkezik, tavaly még döntőbe sem kerülő Brodie Williams pedig már 1:56 elejét tud. 

Mire számíthatunk?

Kovács Benedek Bendegúz esetében szerintem már a 7. hely is nagyszerű eredmény lenne, de egyáltalán a döntőbe jutás kiváló teljesítmény. Telegdy Ádám rutinos döntősnek mondható, hiszen előző vb-n is fináléba jutott (7. hely), tavaly az olimpián is, jelenlegi döntős mezőnyből csak a két nagy favorit, Murphy és Greenbank volt erre képes. Tavaly az olimpián egyéni csúcsot úszott a döntőben, most is erre készül. 

Elmondta a szerdai úszása után is, reménykedik benne, középdöntős ideje még nem feltétlenül jelenti azt, hogy képes lehet rá, de igyekezni fog. Azt mondta, maradt még benne (1:56:80-at úszott), Williams is most került csúcsformában, de valószínűleg, akikben még maradt, az Greenbank és Casas. Minden bizonnyal spórolhattak, képesek ők is 1:55-ös időre, így az éremhez 1:55 kell. Reméljük ez benne van Telegdy Ádámban, de a realitás inkább a 4-6. hely (1.30).

Mi amiben látunk ugyanakkor értéket, hogy Ádám előrébb végez, mint a francia Tomac. A 20 éves fiatal egyéni legjobb eredményt produkált, valószínűleg határon úszott a középdöntőben, így a döntőben közel sem biztos, hogy képes lesz javulni. Ádámban valószínűleg még maradt, képes lehet 1:56 eleji időre, még ehhez Tomacnak jelentősen javulnia kéne. 

Borítókép: Tokió, 2021. július 29. Telegdy Ádám a 200 méteres hátúszás elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 29-én. A magyar versenyző bejutott a döntőbe. MTI/Ko

  • Tipp

    Férfi 200 hát: Telegdy előrébb végez, mint Tomac
    2.70 TippmixPro

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org