Bő egy hete véget ért a 25. PDC Világbajnokság, sőt azóta a második kategóriában, a BDO-nál el is indult a Lakeside-i kiírás, viszont úgy véltük, hogy decemberben, a torna alatt tapasztalt jelenségek mellett nem mehetünk el szó nélkül! Több olyan érdekes eredménynek, illetve jelenségnek is szemtanúi lehettünk, amelyeknek okai a kulisszák mögött is keresendők! De hogy mik is ezek a jelenségek? Azt azt alábbi posztban próbáljuk vitaindító témaként pedzegetni!

Az új jelenségekről

Talán érdemes a legfőbbel kezdeni! Egy tavaly év végén még amatőr kategóriában dobáló illető nyerte meg a PDC világbajnokságot! Bár Rob Cross meséje nyomokban hasonlít a fociban a Leicester sikerére, de mégsem lehet egy kaptafára venni a kettőt. Crosst a fogadóirodák már a tornát megelőzően is titkos esélyesnek kiáltották ki, amit a 7.00-ás odds sejtetett, illetve a Rókákkal ellentében valószínűsíthetően a tar fejű angol, vagy ahogy Wayne Mardle nevezte az "új Taylor" meg fog ragadni az elitmezőnyben, hiszen isten áldotta tehetség! Gyakorlatilag első profi évében az eddigi fejlődési teóriákat megcáfolva bebizonyította, hogy az ember képes lehet akár rögtön megszokni azt a milliőt, ami a PDC versenyein tapasztalható, igaz olyan kötélidegekkel kell rendelkeznie hozzá, ami talán egymillióból egy illetőnek adatik meg!

Embed from Getty Images

A Cross-jelenségen kívül feltűnő volt, hogy megérkezett az új generáció a PDC színterére! Elsősorban gondolok itt ugyebár Rob Crossra, Jamie Lewisra, Dimitri van den Berghre, valamint Michael Smith évek óta ott toporog a legjobbak küszöbén, míg van Gerwen gyakorlatilag négy éve uralja a PDC világát. Ami viszont a legérdekesebb, hogy a nagy öregek közül Taylor és Barneveld még tudta tartani a lépést velük, leginkább a harmincas korosztály szerepelt alul ezen a tornán. Chisnall, Lewis, illetve Wade is csúnyán leszerepelt a tornán, utóbbi kettő igazából egész évben! Mindezek következtében az utóbbi években nem megszokott módon az idei Premier League mezőnye durván átalakul az előző évhez képest.

Globális népszerűség

Évek óta tapasztalható, hogy a darts terjed, mint a pestis! Világszinten elmondható, hiszen Európán kívül a Távol-Keleten és Ausztráliában is óriási a népszerűsége, illetve idén Brazília is kvalifikált első ízben játékost a világbajnokságra a tehetséges Diogo Portela személyében! Az egyre nagyobb népszerűség hatására az emberek nem csak követni kezdik a játékot, hanem előbb-utóbb ki is próbálják azt! Magyarországon is tapasztalható, ha nem is rohamtempóban, de a versenyek színvonala emelkedik, s pl. egy amatőr versenyen is akár a sok gyakorlásnak köszönhetően a jobbak megközelítik akár az országos profik mutatóit! Magyarul világszinten sokkal több tehetség tűnhet fel idővel, elég csak az ausztráliai, pontosabban a Tasman-szigetekről származó Corey Cadbyre gondolnunk! Bár ő most pont nem szerepelt ezen a VB-n, viszont tehetsége és a benne rejlő potenciál elvitathatatlan! Valószínűsíthetően egyre több ilyen szupertehetség fog idővel megjelenni a PDC színpadán, kérdés mennyien fogják tudni állni a sarat Crosshoz hasonlóan?

Darts népszerűség 

Növekvő pénzügyi háttér

A népszerűség mellett jelentős mozgatórugó lehet az évről évre emelkedő pénzdíjak tényezője! Továbbá a nézettség miatt a szponzorok révén a játékosok kasszájába beáramló támogatás! A héten jelentették be, hogy például a jövő évi világbajnokság összdíjazása 2,5 millió font lesz, ami óriási ugrás az idei 1,7 millióhoz képest, s ebből a győztes 500 ezret kaszírozhat, s ez csupán a világbajnokság! Azon játékosok, akik egyre több versenyre tudnak eljutni, a szponzorok segítségével egyre inkább megengedhetik majd maguknak, hogy felhagyjanak civil állásukkal, s a dartsnak szenteljék életüket! Ismét csak Rob Crosst lehet itt megemlíteni, de Kelet-Európából Suljovic után, a lengyel Kristof Ratajski egyre inkább megszokott játékosává válik a tornáknak! Véleményem szerint tehát fokozatosan a Brit Királyság és Hollandia játékosainak hegemóniája ha nem is szűnik meg, de le fog csökkenni, s ennek kezdeti jelei az idei világbajnokságon is mutatkoztak!

Természetesen oldalakat lehetne írni ezekről a jelenségekről, s kíváncsi várjuk, hogy nektek mi a véleményetek, esetleg meglátásotok az alábbi okfejtegetésről! Annyi bizonyos, hogy a PDC világa szépen fokozatosan kinövi a hagyományos Nagy-Britanniai szférát, csak kérdés, mennyiben válik az elit-darts ha nem is globális, de legalábbis európai méretűvé?

Üdvözlő bónusz


Regisztrálj az Unibet fogadóirodához, mert egy 20.000Ft-s üdvözlő bónusz, és több mint 30.000 élő közvetítés vár rád.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Fogadj kötésben 30%-s nyereménynövelővel

Három futball eseménnyel a fogadószelvényeden extra nyereményt nyerhetsz akár 1 500 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org