Lassan nincs hét haugesundi elemzés nélkül, ami annak köszönhető, hogy az utóbbi időben nagyon kiszámíthatóan szerepel a helyi csapat. Ezúttal a világ legészakabbra fekvő első osztályú csapata, az az a Tromsø látogat hozzájuk.

Nem lett jobb a helyzet

Hiányzókkal teli (Stølås, Wadji, Karamoko, Horneland, Nilsen) az FK Haugesund (1.85) kerete továbbra is és a pad pedig nem hosszú. Nem tudták megoldani a csatár pozíciót, amit Ibrahima Koné megkapott két meccsre, de nem talált be egyik alkalommal se. A védelem kezd stabilizálódni viszont, amit annak árán tudtak megoldani, hogy a szélsővédők egyre kevesebb részt vállalnak a támadásokból. Apró siker, hogy Ibrahim (csatár) kölcsönszerződését meg tudták szakítani az izraeli Beni Sakhninnal. No, nem ragaszkodtak hozzá nagyon azért, miután a bajnokságban 11 meccs alatt egy gólt sem lőtt. Előtte hasonlóan színvonalasan szerepelt az Eliteserienben is (bár párszor bepattant róla a labda), így kíváncsian várhatjuk, hogy mennyit fejlődött. Másrészről ez a kölcsön megszakítás azt is jelzi, hogy Wadji dopping ügye nem halad túl pozitívan és könnyen lehet, hogy 2019-ben már nem látjuk a pályán. Emellett másfél hónapja nem gyűjtötték be a három pontot a bajnokságban, így nem véletlenül jelezte az edzőjük, hogy ez lesz számukra a szezon legfontosabb mérkőzése.

Haugesund - Coleraine (Európa Liga selejtező, első forduló, 2017/2018) - az Európa Liga most is rányomhatja a bélyeget a csapat teljesítményére.
Fotó: gavrilo14

Azonban a helyzetük a hétvégén még ennél is bonyolultabb lesz. Csütörtök este még Észak-Írországban volt jelenésük, ahol egy - a helyi beszámolók szerint - rendkívül fizikális csatát kellett vívniuk a Cliftonville ellen. Több norvégnál is elszakadt a cérna, így Konét már az első félidőben le kellett hozni mielőtt kiállítatja magát, míg Kallevågot a 79. percben küldte le zuhanyozni a játékvezető.  Egyébként Grindheim góljával 1-0-ra nyertek a norvégok, így jó helyzetből várhatják a visszavágót.  A vasárnapi Tromsø elleni meccsre, viszont csodálkoznék, ha topformában lennének. A pad a sérültek nélkül se elég hosszú a rotációhoz, a fontos kiesőket pedig látványosan nem tudják pótolni. A vasárnapi kezdő tizenegy szerintem maximum kettő (Knudsen és Pedersen bekerülhetnek) helyen fog eltérni a csütörtökitől, vagy Grindhaug mesternek lejjebb kell adni a minőséget. Péntek délelőtt ért haza a csapat Belfastból, míg a Tromsø múlt vasárnap játszott utoljára. Ez egy olyan komoly faktor, amire érdemes építenünk. Érdekes összehasonlítás lehet ilyen téren, hogy miként szerepeltek a norvég kupa szerdai találkozói után a haugesundi játékosok: egy győzelem és három vereség - pedig ezeket a meccseket egy nappal korábban játszották, illetve gyakran a hétvégi ellenfelük is színre lépett hétközben!

Finnek vezetésével érkeznek

Közel sem tragikus idén a helyzet a Tromsønél (4.60). Megszokhattuk, hogy a kiesés ellen harcolnak, azonban 2019-ben egyelőre négy ponttal a vonal felett vannak és ez a 10. helyre elegendő. Az FKH egy ponttal és egy hellyel áll előttük, tehát semmi szégyenkeznivalója nincsen Simo Valakari csapatának. Ha már Valakariról van szó, akkor mindenképpen meg kell említeni remek munkáját. A finn edző 2017 júliusában érkezett és mentette meg a klubot a másodosztálytól. Pedig elég nehéz idecsábítani a focistákat, mivel a város mindentől messze van, hideg van, illetve kimagasló fizut sem tud adni a játékosoknak. Valakari kinevezése óta, minden évben megjelenik egy-egy új finn labdarúgó is a csapatnál. Olyanok, akik hazájuk ligáját már kinőtték, viszont a top bajnokságokhoz nem elég jók. A sort Robert Taylor kezdte 2017-ben, majd a következő szezonban követte Onni Valakari, aki az edző fia, végül ’19-ben Juha Pirinen zárja eddig sort. Taylor és Pirinen már felnőtt válogatott is volt, míg Onni csak 19 éves és halad az utánpótlás válogatottakban felfelé. Mindhárman fontos tagjai a csapatnak és kiegészítve olyan emberekkel, mint a Premier League rutinnal rendelkező Morten Gamst Pedersen vagy a csapatkapitány Simen Wangberg, elégnek kell lennie a minőségnek az Eliteserien tagság megőrzéséhez.

Vannak hiányzók egyébként vendégoldalon is. Runar Espejord válogatott is lehetne már, ha nem töltene több időt az orvosi szobában, mint a pályán. Év elején sérült volt, majd játszott hat meccsen, most pedig újra az oldalvonal szélére kényszerült. Mellette Sigurd Grønli szintén sérült, Marcus Pedersen az utánpótlás válogatottal van, míg Anders Jenssen eltiltott. A legnagyobb fejtörést utóbbi okozhatja, mivel a középsővédő csak egy meccsen nem kezdett eddig. Őt Artem Sokol pótolhatja, míg a többi hiányzó nem játszott meghatározó szerepet eddig az idei kampányban.

Összességében tehát van egy - a bukik szerint - erős hazai csapatunk, amelyik viszont nincs jó formában annak köszönhetően, hogy számos kulcs játékosa hiányzik. Ráadásul csütörtök este vívtak egy kemény meccset Belfastban, így a felkészülésre és a regenerálódásra kevés idejük volt, rotációra pedig minimális lehetőségeik vannak. Ennek tükrében semmiképpen se mennék el a hazai csapat felé, hiába játszanak rendre jól a Haugesund Stadionban. Ha döntetlenre biztosítjuk magunkat tromsøi oldalon, még akkor is elég magas oddsokat foghatunk: X2 (2.00), DNB/2 (3.35). Emellett a gólok számánál nem nagyon tudtak dönteni a bukik, így 1.92-ért húzható meg mind az over, mind az under 2,5 gól. Nehéz ezek között dönteni, viszont én inkább az utóbbira szavaznék. Ami talán a leginkább javasolt a meccsre, az az elő fogadás. Biztos vagyok benne, hogy a második félidőre el fog fogyni a hazai csapat, így esetleg egy hazai vezető gól után lehet nyomni az X2-t, vagy a második félidőben a vendégeket, ha a meccsképe a vártnak megfelelően alakul!

Borítókép: Tromsø szurkolók. Fotó: Øyvind Andreassen/Flickr

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • FK Haugesund - Tromsø IL; X2
    2.00 Unibet