Lassan nincs hét haugesundi elemzés nélkül, ami annak köszönhető, hogy az utóbbi időben nagyon kiszámíthatóan szerepel a helyi csapat. Ezúttal a világ legészakabbra fekvő első osztályú csapata, az az a Tromsø látogat hozzájuk.

Nem lett jobb a helyzet

Hiányzókkal teli (Stølås, Wadji, Karamoko, Horneland, Nilsen) az FK Haugesund (1.85) kerete továbbra is és a pad pedig nem hosszú. Nem tudták megoldani a csatár pozíciót, amit Ibrahima Koné megkapott két meccsre, de nem talált be egyik alkalommal se. A védelem kezd stabilizálódni viszont, amit annak árán tudtak megoldani, hogy a szélsővédők egyre kevesebb részt vállalnak a támadásokból. Apró siker, hogy Ibrahim (csatár) kölcsönszerződését meg tudták szakítani az izraeli Beni Sakhninnal. No, nem ragaszkodtak hozzá nagyon azért, miután a bajnokságban 11 meccs alatt egy gólt sem lőtt. Előtte hasonlóan színvonalasan szerepelt az Eliteserienben is (bár párszor bepattant róla a labda), így kíváncsian várhatjuk, hogy mennyit fejlődött. Másrészről ez a kölcsön megszakítás azt is jelzi, hogy Wadji dopping ügye nem halad túl pozitívan és könnyen lehet, hogy 2019-ben már nem látjuk a pályán. Emellett másfél hónapja nem gyűjtötték be a három pontot a bajnokságban, így nem véletlenül jelezte az edzőjük, hogy ez lesz számukra a szezon legfontosabb mérkőzése.

Haugesund - Coleraine (Európa Liga selejtező, első forduló, 2017/2018) - az Európa Liga most is rányomhatja a bélyeget a csapat teljesítményére.
Fotó: gavrilo14

Azonban a helyzetük a hétvégén még ennél is bonyolultabb lesz. Csütörtök este még Észak-Írországban volt jelenésük, ahol egy - a helyi beszámolók szerint - rendkívül fizikális csatát kellett vívniuk a Cliftonville ellen. Több norvégnál is elszakadt a cérna, így Konét már az első félidőben le kellett hozni mielőtt kiállítatja magát, míg Kallevågot a 79. percben küldte le zuhanyozni a játékvezető.  Egyébként Grindheim góljával 1-0-ra nyertek a norvégok, így jó helyzetből várhatják a visszavágót.  A vasárnapi Tromsø elleni meccsre, viszont csodálkoznék, ha topformában lennének. A pad a sérültek nélkül se elég hosszú a rotációhoz, a fontos kiesőket pedig látványosan nem tudják pótolni. A vasárnapi kezdő tizenegy szerintem maximum kettő (Knudsen és Pedersen bekerülhetnek) helyen fog eltérni a csütörtökitől, vagy Grindhaug mesternek lejjebb kell adni a minőséget. Péntek délelőtt ért haza a csapat Belfastból, míg a Tromsø múlt vasárnap játszott utoljára. Ez egy olyan komoly faktor, amire érdemes építenünk. Érdekes összehasonlítás lehet ilyen téren, hogy miként szerepeltek a norvég kupa szerdai találkozói után a haugesundi játékosok: egy győzelem és három vereség - pedig ezeket a meccseket egy nappal korábban játszották, illetve gyakran a hétvégi ellenfelük is színre lépett hétközben!

Finnek vezetésével érkeznek

Közel sem tragikus idén a helyzet a Tromsønél (4.60). Megszokhattuk, hogy a kiesés ellen harcolnak, azonban 2019-ben egyelőre négy ponttal a vonal felett vannak és ez a 10. helyre elegendő. Az FKH egy ponttal és egy hellyel áll előttük, tehát semmi szégyenkeznivalója nincsen Simo Valakari csapatának. Ha már Valakariról van szó, akkor mindenképpen meg kell említeni remek munkáját. A finn edző 2017 júliusában érkezett és mentette meg a klubot a másodosztálytól. Pedig elég nehéz idecsábítani a focistákat, mivel a város mindentől messze van, hideg van, illetve kimagasló fizut sem tud adni a játékosoknak. Valakari kinevezése óta, minden évben megjelenik egy-egy új finn labdarúgó is a csapatnál. Olyanok, akik hazájuk ligáját már kinőtték, viszont a top bajnokságokhoz nem elég jók. A sort Robert Taylor kezdte 2017-ben, majd a következő szezonban követte Onni Valakari, aki az edző fia, végül ’19-ben Juha Pirinen zárja eddig sort. Taylor és Pirinen már felnőtt válogatott is volt, míg Onni csak 19 éves és halad az utánpótlás válogatottakban felfelé. Mindhárman fontos tagjai a csapatnak és kiegészítve olyan emberekkel, mint a Premier League rutinnal rendelkező Morten Gamst Pedersen vagy a csapatkapitány Simen Wangberg, elégnek kell lennie a minőségnek az Eliteserien tagság megőrzéséhez.

Vannak hiányzók egyébként vendégoldalon is. Runar Espejord válogatott is lehetne már, ha nem töltene több időt az orvosi szobában, mint a pályán. Év elején sérült volt, majd játszott hat meccsen, most pedig újra az oldalvonal szélére kényszerült. Mellette Sigurd Grønli szintén sérült, Marcus Pedersen az utánpótlás válogatottal van, míg Anders Jenssen eltiltott. A legnagyobb fejtörést utóbbi okozhatja, mivel a középsővédő csak egy meccsen nem kezdett eddig. Őt Artem Sokol pótolhatja, míg a többi hiányzó nem játszott meghatározó szerepet eddig az idei kampányban.

Összességében tehát van egy - a bukik szerint - erős hazai csapatunk, amelyik viszont nincs jó formában annak köszönhetően, hogy számos kulcs játékosa hiányzik. Ráadásul csütörtök este vívtak egy kemény meccset Belfastban, így a felkészülésre és a regenerálódásra kevés idejük volt, rotációra pedig minimális lehetőségeik vannak. Ennek tükrében semmiképpen se mennék el a hazai csapat felé, hiába játszanak rendre jól a Haugesund Stadionban. Ha döntetlenre biztosítjuk magunkat tromsøi oldalon, még akkor is elég magas oddsokat foghatunk: X2 (2.00), DNB/2 (3.35). Emellett a gólok számánál nem nagyon tudtak dönteni a bukik, így 1.92-ért húzható meg mind az over, mind az under 2,5 gól. Nehéz ezek között dönteni, viszont én inkább az utóbbira szavaznék. Ami talán a leginkább javasolt a meccsre, az az elő fogadás. Biztos vagyok benne, hogy a második félidőre el fog fogyni a hazai csapat, így esetleg egy hazai vezető gól után lehet nyomni az X2-t, vagy a második félidőben a vendégeket, ha a meccsképe a vártnak megfelelően alakul!

Borítókép: Tromsø szurkolók. Fotó: Øyvind Andreassen/Flickr

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • FK Haugesund - Tromsø IL; X2
    2.00 Unibet