Kijelenthetjük, hogy jól kezdődött a magyar csapatoknak az európai szereplése, mivel négyből négy klubunk abszolválta az első kört - ráadásul vereség nélkül. Ez azért is kiváló, mivel egyedül a MOL Fehérvár számított kiemeltnek, míg a másik három együttesünk koefficiens alapján erősebb csapatot búcsúztatott. Ezek után lelkesen várhatjuk a második kört az Európa Ligában - ahonnan kisebb csoda lenne, ha mindhárom együttesünk továbbmenne. Érdekesség, hogy mindhárom Európa Liga csapatunk kényszermegoldásként ideiglenes stadionban játssza az odavágót: méghozzá Felcsúton, Győrben és Alessandriában. Ezen a héten a fehérváriak felcsúti meccsét, illetve a Honvéd találkozóját vesézzük ki.

Másodosztályú csapat az ellenfél

A MOL Fehérvár (1.45) a Zeta elleni párharcot már az első meccsen eldöntötte (1-5) és valószínűleg most is hasonló szándékkal készül a Vaduz ellen. Nikolić mester irányításával kiválóan szerepelnek a piros-kékek a nemzetközi kupában, így furcsa lenne tőlük a blama a másodosztályú csapat ellen. A Zeta elleni 0-0-t kár elemezni, mivel semmi tétje nem volt a találkozónak és ez meg is látszott a hazaiak teljesítményén. Az előző körhöz hasonlóan most (és a harmadik fordulóban) is Felcsúton fogadják az ellenfelüket, miután a Sóstói Stadionban nem állt helyre a rend időben. Nem hiszem, hogy ez hátráltató tényező lenne számukra, mivel az utóbbi években többször játszottak az ideiglenes otthonukban, mint Fehérváron.

Elek Ákos (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az első körben felróttam a Fehérvárnak, hogy gyenge kezdők hírében állnak a nemzetközi kupákban. Nem csodálkozhatunk ezen, mivel rendre rövid volt a nyári szünet, pláne a válogatott játékosok számára. Amennyire döcögös szokott lenni a játékuk a kezdő körben, annyira sokat szokott javulni a következő részekre. Tavaly nagy meglepetésre a Ludogoretset (0-0, majd 1-0) verték a Bajnokok Ligája második körében, míg két éve a Nõmme Kalju (3-0, 0-0) jutott hasonló sorsra. Nikolić taktikája érezhetően az, hogy a gyengébb ellenfelek (Balzan, Kalju, Zeta) ellen már az első találkozón eldöntsék a párharc sorsát és ezt eddig sikeresen valósítják meg. Ráadásul a hazai pálya előnyével is élni szokott a MOL csapata a selejtezőben: a szerb mester vezetésével csak a Partizán és az AEK tudott győzni Magyarországon, míg emellett négy győzelmet és három döntetlent játszottak - ezek a döntetlenek azonban minden esetben továbbjutást jelentettek. A cél adva van: győzni kell az első meccsen, hogy Liechtensteinben ne kelljen kellemetlen perceket átélnie a csapatnak.

Labdarúgás gyűjtő bónusz


Válogatott ligáknál és bajnokságoknál érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A Vaduz (6.50) egy speciális helyzetben lévő csapat, miután a svájci másodosztályban szerepel, azonban a liechtensteini kupa végjátékában vesz részt. A miniállam egy csapatot delegál az Európa Liga selejtezőjébe, ami minden esetben a kupagyőztes. Mivel a Vaduz az egyetlen profi csapat az országban, így nem meglepő, hogy a legutóbbi 20 kiírásból 19-et megnyert. Tehát rutinosak a nemzetközi kupában, azonban ezért sokat nem is kell tenniük évről-évre – ez pedig meglátszik az eredményességükön. A rendszeres szereplés miatt az első körben kiemeltek szoktak lenni, míg a másodikban már nem és ez is szokott lenni a végállomás számukra. Tavaly - idén a Honvéd által búcsúztatott - Zalgiris Vilnius verte őket otthon 1-0-ra, míg otthon egy 1-1-et nyomtak le a felek. Azért láthattuk, hogy a litvánok nem egy világverő egyesület, ezért is gondolom, hogy a Fehérvárnak ez egy ideális sorsolás a harmadik körbe jutáshoz (1.50). Ami még a Vaduz eredményességéhez tartozik, hogy svájci másodosztályban is csak a középmezőnyhöz tartozik a klub (hatodik helyet értek el a tízből tavaly), míg az Európa Liga selejtezőjének első körében az izlandi Breiðablikot (0-0, 2-1) búcsúztatták. A 2000-es évek elején (2006) kiütötték az UEFA-Kupából az Újpestet, azonban most nem kellene nekik lapot osztani az előzetes esélyek alapján.

Nehéz helyzetbe kerülhet a Honvéd

Az eredmény alapján simán, a mutatott játék szerint viszont már döcögösen jutott tovább a Honvéd (2.90) az első körből. A visszavágó 1-0-s állásánál többször is megköszönhették a litván támadóknak a helyzetek elpuskázását, illetve Lefkovitsnak a védéseket. Most egy nehezebb ellenfél jön, aki az első körben kihasználtan a Səbail hibáit és kettős győzelemmel jutott be a második körbe. Kérdés, hogy képes-e Sannino mester egy hét alatt csodát tenni a védekezéssel és a taktikával?

David N'Gog gólt szerez (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

A tar mester egy hónapja kezdett el dolgozni a csapatnál, azonban sok munka nem látszik az együttesen. Érdekes, hogy a taktikusnak hitt olasz edző csapatán többször is keresztül rohantak a Zalgiris játékosok 1-0-s előnyben, vagyis amíg hittek a továbbjutásban. Mivel a meccsen sok néző nem volt, így végig lehetett hallani Sannino bekiabálásait. Nekem ebből az jött le, hogy a játékosok nem nagyon tudják, hogy mit is szeretnének tőlük; vagy az edző próbálta folyamatosan módosítani a taktikát, mert látta, hogy az nem működik. Egyik se vet jó fényt a Honvédra és már kicsit olyan érzése van az embernek, mint Van der Meer regnálása alatt. Nyilvánvaló, hogy a Kispest az előző évben túlteljesített Supka vezetésével. A nyáron ráadásul gyengült a csapat (Gróf, Holender, Danilo), mivel az új játékosok még nincsenek többnyire bevethető állapotban. Nehéz elképzelni, hogy a Vilnius után még egy kört menjen a Honvéd, és ebben az évben ne a második forduló legyen a végállomás.

Az Universitatea Craiova (2.35) két győzelemmel lépett tovább, azonban a gól gazdag meccsek (mindkétszer 3-2) bizakodásra adhatnak okot, mivel a védelem náluk se játszik hibátlanul. Az első meccs Magyarországon, pontosabban Győrben lesz. Ez nem éppen a Honvéd, vagy a nekik szurkolni vágyók legjobb helyszíne, azonban abban biztosak lehetünk, hogy gól fog kelleni a hazai csapattól. Emellett a Craiova már az első körben bemutatta, hogy jó a kapott/lőtt gólok tekintetében. Mivel egyelőre ugyanez jön le a Kispestről, így a mindkét csapat gólt lő (1.92), illetve a 2,5 over (2.25) felé mennék el.

Borítókép: Loic Nego (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

  • Budapest Honvéd FC - Universitatea Craiova Tipp

    Bp. Honvéd - Univ. Craiova; 2.0 over
    1.66 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org