A darts naptári évében mindig különlegesnek számít a Grand Slam of Darts névre keresztelt nagytorna, ahol a PDC játékosai mellett a félprofinak számító BDO-s playerek is részt vesznek! A verseny szombat délután veszi kezdetét, s a küzdelmek bő egy héten át állandó programot szolgáltatnak a sportág szerelmeseinek! Nézzük, mit is kell tudnunk tehát az aktuális kiírásról!

Lesz-e negyedszer is címvédés?

A Grand Slam of Darts tornát legelső ízben 2007-ben szervezte meg a PDC, s az eltelt bő tíz év alatt mindössze négy különböző győztest avattak a kiírások végén! Kezdetben Phil Taylor dominanciája volt megfigyelhető, míg az elmúlt években az aktuális világelső Michael van Gerwenről szól a fáma. Taylor hegemóniáját anno egy-egy alkalommal Raymond van Barneveldnek, valamint Scott Waitesnek sikerült megtörnie. Utóbbi sikere azért is történelmi, s egyedülálló napjainkig, mivel mindmáig ő az egyetlen BDO-s játékos, aki meg tudta nyerni a kiírást!

Scott Waites máig az egyetlen BDO-játékos, aki Grand Slamet tudott nyerni. (Fotó: 13bobby/Flickr)

2015-től kezdve azonban minden évben Michael van Gerwen nyeri a tornát, így a legfőbb kérdés az, vajon a holland zsenit ezúttal meg tudják-e állítani? A bukik - ahogy az lenni szokott - természetesen őt tartják idén is toronymagas favoritnak (1.90), azonban érdemes megjegyeznünk, hogy Mighty Mike idei major-tornái enyhén szólva sem a dominanciájáról szóltak! Márciusban rögtön az első körben kizúgott az UK Openen, továbbá szintén idejekorán búcsúzott a júliusi World Matchplaytől is! A kiemelt tornákon való pechszériát aztán az október eleji World Grand Prix bezsebelésével szakította meg. Ennek ellenére szorzójában nem igazán van érték, amíg a mezőnyben ott van az idén parádésan dobáló Gary Anderson (6.00), illetve akár James Wade-re is érdemes lesz figyelnünk, aki kisfia megszületése óta kezd régi fényében dobálni. Az angol az utóbbi egy hónapban három verseny döntőjébe is odaért, amiből kettőt be is húzott! Esetleges újabb tornagyőzelmére pedig igencsak kövér, 21.00-es oddsot adnak a fogadóirodák!

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A verseny menete, illetve a csoportok

A Grand Slamre kvalifikációt nyert 32 játékos közül 24 a PDC, 8 pedig a BDO égisze alatt dobálja a nyilakat. A playereket nyolc darab négy fős csoportba sorsolták, annyi kitétellel, hogy minden csoportban a negyedik helyre beosztott delikvens BDO-s játékos lehet. A kvartettekben 5 nyert legig tartó körmérkőzéseken döntik el a felek, hogy ki az a kettő, aki a nyolcaddöntős, egyenes kieséses szakaszba kerülhet!

Véleményünk szerint talán a halálcsoportnak a Suljovic-Bunting-Schindler-Mitchell fémjelezte G-kvartett minősül, azonban az F-csoportban is szoros befutója lehet a Whitlock-Price-Gilding-Durrant kombónak. Durrantre alapból érdemes lehet odafigyelni a torna során, hiszen egyértelműen ő a BDO-s játékosok közül Mitchell mellett a legnagyobb húzónév, aki tavaly a negyeddöntőig menetelt, a csoportban elverve például Peter Wrightot. Esetleges csoportgyőzelmére pedig egész kövér szorzót kínálnak nekünk (2.50).

Wade-re fókuszálunk

Mint ahogy mostani beharangozó posztunkban már említettük, a torna egyik legnagyobb kérdése, hogy a parádés formába lendülő James Wade vajon ezen a major-versenyen is nagyot tud-e alkotni? A szemüveges angol a C-csoportba került, melyet első ránézésre abszolválnia kellene. A Brown-Webster duó jelenlegi formáját tekintve közelébe sem ér Machine-nak, míg a BDO-s Wesley Harms kissé sötét lónak számít. Amennyiben mentálisan jó periódusban kapja el a tornát, papíron hoznia kellene a kvartettet a korábban már kétszer döntőző játékosnak (1.53).

Wade kapcsán pedig maradva a jó periódus megtartásánál, illene győzelemmel kezdenie a tornát Wesley Harms ellen (1.40). Pláne azért is, mert Machine egyrészt rutinosabb, tapasztaltabb. Mellette szól, hogy jobban megszokta a PDC milliőjét. A BDO-nál nemigen szeretik a nézőtéri hangoskodást, ami esetleg szokatlan lehet majd Harms számára. Mindemellett a fiatal holland legutóbb "tétmeccset" október elején játszott a World Mastersen, ahol a 32 között kiesett Eddie Mordica ellen, 81.96-os átlagot dobva, ezzel szemben Wade a PDC szoros versenynaptára miatt szinte minden hétvégén tábla előtt állt tétmeccsek sorát abszolválva. Úgy véljük jó esélye van folytatni győzelmi sorazatát, s sikerrel kezdi meg az idei Grand Slam versenyét.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org