Egy hónap pihenő után vasárnap este Birminghamben, a Muller Grand Prix-val folytatódik az atlétikai Diamond League sorozat, amely immáron a tizenkettedik állomásához érkezett. Számtalan világbajnokot találunk a mezőnyben, illetve Baji Balázs is rajthoz áll, szóval remek késő délutáni csemegének ígérkezik.

Kőkemény visszavágó!

Kezdjük akkor rögtön Baji Balázzsal, aki a néhány napja véget ért londoni világbajnokság egyik legkomolyabb meglepetését szállította. A békéscsabai gátas azzal a céllal utazott az angol fővárosba, hogy döntőt szeretne futni. Ugyan pokoli erős volt a mezőny, de az elődöntőben futamgyőzelemmel tudott a legjobb nyolc közé kerülni. A döntőben már teljesen felszabadultan foglalhatta el a pozícióját a rajtgépben, a századok pedig vele voltak, így nem kis meglepetésre bronzérmes lett. Hatalmas dolog ez egy magyar sprintertől, de nem mondhatjuk azt, hogy ne lett volna a levegőben egy kiugró eredmény, hiszen idén háromszor is megjavította az országos csúcsot és már 13.15-nél jár. 

Baji Balázs

Baji Balázs (Fotó: MTI)

A mezőnyben többen is ott lesznek azok közül, akiket Baji a világbajnoki döntőben maga mögé tudott utasítani. Például London olimpiai bajnoka, Aries Merritt, Rió ezüstérmese, Orlando Ortega és az a Garfield Darien, aki két századdal kapott ki Balázstól. A franciának lehetett a legfájóbb a vereség, hiszen az utolsó métereken jött be elé Baji. Darien háborgott is, hogy volt olyan pillanat, amikor összeért a karjuk, ugyanis éppen egymás mellett futottak. Biztos vagyok benne, hogy a mezőnyben a gall gátas lesz az egyik legmotiváltabb, hogy visszavágjon.

Ennyiért megéri kockáztatni

A vb egyik, hanem a legnagyobb betlije Ryan Crouser nevéhez fűződik. A riói címvédő amerikai súlylökő az egész szezonban verhetetlen volt, úgy hajigálta a szert 22 méter fölé, hogy élmény volt nézni. Londonban viszont messze tudása alatt teljesített, 21.20 méterig jutott és csak a hatodik lett. Nem volt egyébként egy túl színvonalas döntő, Tomas Walsh ugyan 22.03-mal nyert, de az egész fináléban ez az egy 22 méter feletti dobás volt. Az ausztrál is ott lesz a mezőnyben, mint ahogyan Peking világbajnoka, Joe Kovacs is. Várhatóan közöttük dől el a győzelem, a többiek nincsenek 22 méteres formában. Crouserre a vb előtt nem túl jó oddsokon lehetett fogadni, annyira borítékolható volt a győzelme, most viszont 2.00-es oddsot adnak rá, amire megéri lecsapni. Biztosan csalódott a gyenge londoni szereplés miatt, de egyben a bizonyítási vágy is fűtheti.

Ez is izgalmasnak ígérkezik

Sifan Hassan

Sifan Hassan (Fotó: Wikipédia)

Nagy várakozás övezi a női 3000 méteres versenyt is, ahol Hellen Obiri személyében láthatjuk az 5000 friss világbajnokát, illetve Sifan Hassan személyében egy 1500 specialistát. A táv éppen köztes, ezért lesz borzasztó érdekes verseny. Hassan egyébként a fő számában nem tudott érmet nyerni Londonban, 5000 méteren viszont meglepetésre ő is felállhatott a dobogóra. Obiri más ligában játszott, de így is nagy dolog volt ez Hassantól. Obiri egész szezonban nagy formában futott, ezért egyáltalán nem volt meglepő, hogy világbajnok lett. 1500-tól 5000-ig bármilyen távon ütőképes, kellően gyors a végén, így nehéz vele mit kezdeni. Hassan gyorsasága is sokat fejlődött, de azért egy hajrában inkább Obirire tennék. Nem csak rájuk kell viszont figyelni, a mezőnyben ott lesz Margaret Chelimo Kipkemboi, Agnes Jebet Tirop, Shannon Rowbury és Eilish McColgan is, aki hazai pályán versenyezhet. Nagyon erős futók, akik 8:30 körül tudnak, éppen ezért a 8:33-as Gyémánt Liga rekord simán megdőlhet.

Sztárparádé

Utoljára hagytam a női 100 métert, ami az est legnagyobb durranását ígéri. A mezőnyben találjuk a 100 ezüst és bronzérmesét, azaz Dafne Schippers-t és Marie-Josée Ta Lou-t, a 200-as harmadik Shaunae Miller-Uibo-t, és a 100 gát világbajnokát, Sally Pearsont. És akkor még nem esett szó a riói címvédő Elaine Thompsonról, aki egyébként Crouserhez hasonlóan hatalmasat betlizett Londonban. A jamaicai sprinter annyira meggyőző volt a szezonban, hogy kevesen merték megkérdőjelezni a győzelmét Londonban, de az év legfontosabb futását csúnyán elgörcsölte. Meglátjuk mennyire maradt ez meg benne, mindenesetre ilyen nevekkel rossz verseny nem lehet. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Férfi súlylökés: Crouser nyer
    2.00 Unibet