Foci tippek serie a Juventus Atalanta BC

Juventus - Atalanta: Csalás miatt óriási bajba került az Öreg Hölgy!

Massimiliano Allegri, a Juventus edzője karriere talán legnehezebb pillanatában. Fotó: sbonsi/Shutterstock

Míg a Juventus öt gólt kapott Nápolyban, addig az Atalanta előbb nyolc, majd öt gólt szerzett az elmúlt mérkőzésein. Ha ez nem lenne elég, akkor a Juventustól 15 pontot vontak le számviteli csalás miatt, így szinte biztosan elúszott a szezonjuk. Mi várható így a vasárnapi derbin?

Új kezekben a Juventus

Andrea Agnelli távozása a Juventus éléről egy korszak végét jelenti, meghatározó vezetője volt a legendás klubnak, de csak romokat hagyott maga után. A csapat elmúlt évei egy hullámvasúthoz hasonlíthatóak, akadtak jobb periódusok, de leginkább lefelé ment a szerelvény. Egy kiváló győzelmi szériának köszönhetően volt esélyük a bajnoki címre, de miután 15 pontot vontak le tőlük számviteli csalás miatt, így a harmadik helyről a tizedikre estek vissza

Prisma-nyomozás: Ebben a cikkben írtunk bővebben, részlet belőle: "A Juventus vezetősége ugyanis meghamisította a könyvelést, megváltoztatta a játékosok szerződéseinek feltételeit, hogy papíron kedvezőbb anyagi helyzetben tüntessék fel a klubot, miközben a játékosoknak feketén fizettek." Időközben lezajlott a nyomozás, ami alapján elítélték a csapatot, a Juventus korábbi vezetői eltiltást kaptak, mint például Andrea Agnelli és Pavel Nedved is. 

Innentől kezdve a Juventus számára a Bajnokok Ligája indulás sem realitás, jó, ha az EL-helyekre odaérnek. A Napoli ellen derbi pedig arra adott választ legutóbb, hogy amúgy sem lett volna esélyük a bajnoki címre. Ezen a mérkőzésen megsemmisítették a torinói csapatot, megmutatkozott minden hiányosságuk, kész csoda, hogy Allegrit nem rúgták ki azonnal a mérkőzés után. A torinóiaktól Ángel Di María volt a legjobb, előbb kapufát rúgott, majd gólt szerzett, igaz, akkor már 2-0-ra vezettek a nápolyiak. 

A Juventus védelme nem tudott mit kezdeni a középre ívelt labdákkal, sok hibát követtek el. A második gól előtt Kvaratskhelia üresen kapta a labdát a tizenhatoson belül, egyszerűen nem maradt rá embere a Juventusnak. A Kvaratskhelia - Osimhen duó gyakorlatilag elrendezte a győzelem kérdését, kiváló volt közöttük az összhang, önzetlenül és pontosan passzoltak. 

Allegri szezon végéig kapott ultimátumot

Lehet már nem is annyira meglepetés, de az új vezetőség sem akartak megbolygatni a jelenlegi felállást, így maradt Massimiliano Allegri az edző, míg Federico Cherubini a sportigazgató. Allegri tényleg minden bizalmat megkapott most már a klubtól, de kérdéses, hogy tud-e élni vele. Látszólag már évek óta nem képes a saját árnyékán átlépni Allegri és fejlődni, akadnak jobb időszakok, de utána a visszaesés megint állandósul. 

Ha őszinték akarunk lenni, akkor idén egyetlen reális nagy trófea jöhetne szóba a Juventusnak: az Európa-liga. Ehhez a sorozathoz mérten a keret nem rossz, sérüléssel bajlódó játékosok többsége addigra visszatérne, mire az érdemi szakaszába kerülne az egyenes kieséses sorozat. A jelenlegi Nantes nem kéne, hogy gondot okozzon a torinóiaknak, érdemesebb lenne a Serie A helyett, inkább erre a sorozatra fókuszálni. 

A szokásos Atalanta parádé

Szinte nem telik el úgy év, hogy a bergamói csapat minimum egy kiütéses sikert ne érjen el. Ebben az évben kiemeltük, hogy Gasperini mester arculatot váltott, fontos lett a védekezés is, ami többször a támadójáték rovására ment. Erre cáfoltak rá januárban, amikor pár nap leforgása alatt 13 gólt szereztek! Elképesztő volt, ahogyan 8-2-re megsemmisítették a Salernitanát, majd négy nappal később ötöt rúgtak az amúgy nem rossz formában lévő Speziának.

Ruslan Malinovskyi - Atalanta 007
Ruslan Malinovskyi (Fotó: sbonsi/Shutterstock.com)

Az ilyen időszakok visszatérő elemei Gasperini edzősködésének, hiszen olyan rendszert dolgozott ki, amiben bármikor benne van, hogy 5-6 meccs erejéig bárkit képesek kiütni. A Juventus szempontjából talán a legrosszabb pillanatban találkozik a két csapat, hiszen míg a torinóiak mélyen vannak, addig a bergamói csapat szárnyal. Ebben nagy szerepe van a dán óriásnak, Rasmus Hojlundnak. 

Végre megkapta a kezdőcsatár szerepkörét - igaz, hogy kényszerűségből -, újra van egy olyan támadója Gasperininek, akire lehet építeni. Hojlund pedig meghálálta a bizalmat, jót tett neki a világbajnoki szünet is, hiszen Bergamóban rendezték a sorokat, kiosztották a feladatokat. Hojlund januárban négy meccsen, négy gólt szerzett. Eddig azonban csak a kisebb csapatok ellen brillírozott. 

Gasperini - Allegri ütközet

A két szakvezető jól ismeri egymást, hiszen ez lesz a jubileumi 25. egymás elleni mérkőzésük! Az eddigi statisztika Allegri fölényét mutatja, de ez elsősorban a kezdeti évek dominanciájának köszönhető. Az elmúlt négy évben Allegri nem tudta legyőzni Gasperini csapatát, fordult a kocka, sőt, több alkalommal az Atalanta tudott nyerni. A jelenlegi formákat elfigyelve, nem lennénk meglepve, ha Allegri megint nem tudna nyerni, de idegenben benne lehet a döntetlen is, a sima bergamói siker mellett.

A Juventus bajnoki álmainak lőttek, könnyedén lehet, hogy a sérülésektől sújtott keret összeomlik, de van egy másik lehetőség is: dacból összeszedik magukat és épp ez lesz Allegri nagy sikere. Ennek azért nem adnánk olyan nagy esélyt, mindenesetre érdemes óvatosan bánni ezzel a mérkőzéssel!

Borítókép: Fotó: sbonsi/Shutterstock


Hozzászólások 1

grof19
grof19
2023 jan 22. 09:17

Jó nagy gondban van a Juventus kaparja is a fejét Allegri. Szerintem több gólos mérkőzés várható hiszen küzdeni kell a feljebb kerülésért. Jelenleg a bet365 (2.5 felett) az odds (2.00) ami igen jó és jönni kell egy ilyen eredménynek.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?