Lehet-e még példakép Novak Djokovic?

Admin
2022 jan 12. 14:21
Szólj hozzá!

Tenisz Novak Djokovic GOAT Grand Slam Australian Open

Pár nap és rajtol a főtáblával az Australian Open férfi egyese, de még mindig nincsen rá garancia, hogy Novak Djokovic is ott lesz a pályán, hiába első kiemelt. Mi történik, ha nyer? Ő lehet a GOAT? Hogyan viszonyulnak hozzá a szurkolók?

Djokovic, a sportember

Novak Djokovic minden idők egyik legjobb teniszezője, eddig 20 Grand Slam tornagyőzelme van, ami már önmagában rekord, ha megnyerné a 21. GS-t is úgy, hogy Federer és Nadal nem nyer többet, egyedüli rekorder lehetne. Ehhez párosul a 80% feletti győzelmi ráta, legtöbb hét a világranglista 1. helyén, "Career Golden Masters", 37 egyéni Masters győzelem, de lehetne napestig sorolni a rekordjait. 

Kivételes eredménysor, ennek kapcsán már bőven ott tarthatnánk, hogy Novak Djokovic minden idők legjobbja, anélkül, hogy "nyernie kéne" egy újabb Grand Slamet. Olyan rekordokat állított fel, amiket nem valószínű, hogy a közeljövőben megdöntenek. Ha szimplán a sportban elért eredményeit nézzük, akkor valószínű, hogy minimum ott a helye a legjobbak között, de benne van, hogy Ő a legjobb. Az éremnek azonban két oldala van. 

A pályán kívüli ember

Kezdjük a pozitívumokkal, ugyanis Novak Djokovic adakozó, mindamellett milliók kedvence, még az olimpiai faluban is a szerb volt a szupersztár és a vicces ember. Alapítványai több tízezer gyermeket támogatnak, iskolákat építettek számukra, de emellett további karitatív feladatokat is ellát (UNICEF Jószolgálati Nagykövete). Összegezve, kiemelkedően sokat adományozott a saját vagyonából az évek során. 

Az Instagram felületén közel 10 milliós követői bázissal rendelkezik, emellett a tokiói olimpiai faluban különböző sportágakba "fogott bele", illetve rendkívül sok sportoló akart a szerb teniszezővel szelfit készíteni. Valószínűleg Djokovic volt a legnépszerűbb az ötkarikás faluban úgy, hogy nem is ott lakott, hanem egy szállodában. Jól látható, hogy a szerb klasszisnak van egy nagyon pozitív és humoros oldala, ami miatt joggal imádják milliók világszerte. 

Miért kétes a megítélése Djokovicnak mindezek ellenére, miért megosztó figura? Sok a furcsa dolog vele kapcsolatban, úgy érezhetjük, nem következetes. Rendkívül erős benne a megfelelési kényszer, hogy szeressék, elismerjék, minimum egy szintre, de inkább magasabbra helyezzék, mint a Federer - Nadal duót. Az ezekből való kettősség miatt, azonban nem lehet egyértelműen pozitívan megítélni a Djokovic-jelenséget. Többször került már ellentmondásba, mind a viselkedése, mind a nyilatkozatai alapján, lássuk ezeket:

  • Járvány: Djokovic a koronavírus első hullámának kezdeti időszakában (2020. március) 1 millió eurót ajánlott fel a koronavírus elleni harcra, majd utána pár héttel később az első hullám "csúcspontján" tenisztornát szervezett több, mint 4000 nézővel, akikkel közös fotózkodás volt, ölelkezés, majd ezt egy hatalmas buli követte. Az eredménye az esetnek: sok-sok fertőzött, mindezt a járvány kellős közepén. 
  • Pályán mutatott magatartás: Az egyik pillanatban egy rendkívül laza és vicces ember, aki mókázik a labdaszedőkkel, majd utána véletlenül labdával eltalálja őket (amikor nem tudja kontrollálni viselkedését). Többször ordítozott, teátrális mozdulatokat tett a pályán, szétverte az ütőjét. Abba meg inkább ne menjünk bele, hogy pályafutása korábbi szakaszaiban előfordultak olyan mérkőzések, amiket a nagyobb vereség elkerülése érdekében, inkább feladott. 
  • Női teniszezők: Az ESPN oldalán megjelent egy cikk 2016-ban, amiben Djokovic arról beszél, hogy a nők nem érdemelnek ugyanolyan juttatást, mint a férfi teniszezők, mondván, nem annyira nézett a női tenisz, mint a férfi. A negatív felhang után, később többször is kiállt a női játékosok mellett, támogatási alapot hozott létre, illetve a kínai Shuai Peng eltűnése kapcsán a leghangosabb szószólója volt, hogy mielőbb tisztázódjon a kínai teniszező ügye. 

Sosem lehet tudni, hogy Djokovic melyik arcát veszi elő (lehetne még mondani pár ügyet), hiszen egyik pillanatban a kenyérre lehet kenni, kedves és viccelődő mindenkivel, utána viszont magából kikelve ordít a bíróval vagy a labdaszedővel. Ebbe a képbe illett bele a legújabb botrány, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot, majd ezekből próbált menekülni Djokovic. 

A tenisz Harvey Dentje

Az ügy tökéletes jellemzése a Djokovic-jelenségnek, megjelenik az a fajta kettősség, ami egész karrierje során végigkíséri. Ezek miatt talán már meg sem lepődünk az eltitkolt decemberi pozitív koronavírus teszten, ahogyan azon sem, hogy lehet ez a teszt eredetileg negatív volt, csak elcsalták az eredményt utólag, ezzel kibúvót nyújtva a szerb játékos számára.

Abban viszont biztos vagyok: ez egy kétes ügy volt a kezdetektől fogva, Djokovic pedig rekordot akart dönteni, ezért bármit bevállalt. Ő akar lenni a legjobb, de ez most komoly áldozatokkal járt. Lehetséges, hogy a szerb lesz a világ legjobbja a sporteredmények alapján, de a magatartásbeli problémái miatt senki sem fogja őt annak tekinteni. Az egész sztoriban ugyanúgy felelős az ausztrál politika is, akik a pénz és felhajtás érdekében, bármire képesek voltak. 

Harvey Dent / Kétarc: A Batman képregények, sorozatok és filmek szereplője, akit okkal neveztek Kétarcnak. Harvey Dent kerületi ügyész volt, hitt az igazságban, támogatta az embereket, de amikor savat öntöttek az arcára, majd elváltozott a fél arca, előtört belőle a másik személye, az agresszív és gonosz, akit gyerekként rengeteg trauma ért. 

Röhejes az ügy kapcsán, ha nincsen Djokovic posztja a reptérről az Instagram oldalán, akkor valószínűleg simán bejuthat Ausztráliába. Abban is biztos vagyok, hogy Nadal vagy Federer hasonló kockázatot nem vállalt volna be a 21. Grand Slamért, valószínűleg oltás nélkül inkább otthon maradtak volna, mintsem lerombolják az évek alatt tudatosan felépített karrierjüket. Lehetséges, hogy a szerbnek is ezt kellett volna tennie, készülnie a másik három GS-re, aztán lehet, év végén már 23-nál járna. 

Eddig Ausztrália a szíve csücske volt, hiszen a szerb diaszpóra eléggé komoly a kontinensen, de még ez is kevés lehet, hiszen akkora lett a gyűlölet Djokovic irányába, hogy olyan lesz, mintha a pokolban játszana. Könnyen megeshet, hogy épp ebből merít majd erőt, hiszen ezen a tornán - ha elindul - az egész világgal harcol majd kis túlzással. A dolog bökkenője, hogy nem nyerhet, még akkor sem, ha magasba emeli a trófeát. 

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez, s máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

  • A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez, s máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair útmutató
betfair regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Ausztrál Open 2022

Admin hozzászólt
2022 jan 30. 21:12
@Latzka

Nem tilt itt senki senkit, csupán maradjatok a témánál. A személyeskedés nem engedélyezett. Ok?
Latzka hozzászólt
2022 jan 30. 20:44
IdézetSzerintem eleget offoltunk Lackó, fejezzük/fejezd inkább be. :)

OFF vége

Jövőre remélem nem szól bele a politika a dologba, és teljes mezőnyben jöhet az újabb Djoko-siker. Neki ez szinte hazai pálya ;)

Ha azt írod Tibike, hogy OFF vége, akkor utána miért húzod alá pirossal Nadal azon vereségeit, melyeket nem is a hirtelen általad istenít
TiB hozzászólt
2022 jan 30. 20:40
Idézetet írta: MessiÁs Dátum január 30, 2022, 20:21:38A hazaküldes nem járt 3eves vizum megvonással? Mert akkor bele fog szólni a politika.

Szerintem ez jó kis reklám lehet, ha ezt az ügyet majd a következő Aus Open előtt húzzák-vonják, kap vízumot, nem kap vízumot, most is nagyot szólt. Még olyan lapok is foglalkoztak a témával, ahol a sport csak mellékszál.

Még több Tenisz