Marc Marquez személyében világbajnokot avatott a Japán Nagydíjon a MotoGP, ám a száguldás tovább folytatódik. Rabat első összetettbeli győzelmére készül a Moto2 sorozat 16. állomásán, Phillip Islanden, míg a legkisebbeknél 19-re húz lapot a Miller-Rins duó.

Marquez-Alex-moto-001

Alex Marquez. Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

Örömmámorban a pilóták

Ausztrália 17 éve állandó versenyhelyszínére (a 2006-os kiírást leszámítva) hagyományosan októberben, a szezon hajrájában érkezik meg a világbajnokság mezőnye. Az aszfaltcsíkot mindössze 7 bal, és 5 jobb kanyar alkotja, de ez a versenyzők Európán kívüli kedvenc helyszíne, mely az izgalmas vonalvezetés mellé fantasztikus természeti csodákkal párosul.

Háromesélyes küzdelem

A Moto3 kategóriában matematikailag mindössze öt versenyzőnek maradt esélye a világbajnoki cím megszerzésére, azonban az elmúlt futamok hullámzó teljesítménye után a Fenati-Vazquez kettős gyakorlatilag kiszállt a küzdelemből. A pontversenyt jelenleg a királykategória legjobbjának öccse vezeti, előnye immáron egy futamgyőzelemnyi a hazai versenyére készülő és az év elején megállíthatatlan Millerrel szemben, míg csapattársa már az ausztrállal szemben is 12 pont hátrányt halmozott fel.

Alex Marquez kiegyensúlyozottságot tekintve toronymagasan kiemelkedik, a silverstone-i hétvégével kezdődően háromszor is másodikként zárt, a holland futam óta tartó nyeretlenségi széria a múlt heti Japán Nagydíj során aratott győzelmével megszakadt, Marc újabb vb diadala hatalmas inspiráció az öccs számára. 

Jack Miller év eleji menetelését követően potenciáis világbajnokká lépett elő, aztán a Hondások föléje nőttek, a sebesség szentélyében körről-körre változott az éllovas kiléte, végül Indianapolisban 3. helyen zárt, ezt az európai futamokon mindössze egyetlen egyszer tudta teljesíteni, de azon futam Marquez és Rins öldöklő párharcáról szólt. 

Alex Rins a világbajnoki pontverseny harmadik helyezettje, azonban hátránya futamról-futamra növekszik. A legfeltűnőbb változás, hogy amíg az év első felében a kiélezett szituációkban higgadt tudott maradni, addig a szezon végén már-már nagyítóval kell keresni jó döntéseit. Versenyképes motor van alatta, ami abszolút mellette szól, hogy a tavalyi futamot megnyerte. 

A három pilóta jövője egyaránt biztosított, a világbajnoknak egyértelműen a következő géposztályba lépés a cél, melyre már a laikus is rájött, hogy Alex Marqueznek 1.28 van a legnagyobb esélye. A többiek sem tétlenkednek tovább a legkisebbeknél, a legnagyobb és egyben legkockáztatosabb lépést az ausztrál lépte meg, ő ugyanis - még vb-éllovasként - az egyik hónapokkal ezelőtti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyből a királykategóriába szerződik.

Őszi Promóció - Bet365

   Regisztrálj általunk a bet365-re október 31-ig és részt vehetesz a sorsoláson! Részletek ITT!

Csökkenteni a különbséget

Jövőre a királykategóriában, a visszatérő Suzuki pilótájaként versenyző Vinales múlt héten Luthi mögött másodikként végzett, de mindössze bő 2 másodperccel előzte meg a 3. helyre befutó Rabatot, így a pontverseny éllovasával szemben 70 pont hátránya maradt, ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a spanyol pilóta nem szól bele Kallio és honfitársa világbajnoki csatájába. A csapattársak miniháborúja már futamok óta tart, melyet Indianapolisból Európába érkezve kivétel nélkül Esteve Rabat 1,025 nyert, rendszerint 1. és 2. helyen futott be a két pilóta. A realitás azt sugallja, hogy a hátralévő futamokon csak a világbajnoki cím bebiztosításának időpontja kérdéses. A Japán Nagydíj Luthi parádéval kezdődött, aztán a második szabadedzéstől a bemelegítő tréningig Rabat mindent behúzott, de a svájci futamgyőzelmével körbefoglalta a hétvégét, a legnagyobb vesztes Kallio lett, aki nyomába sem került istállóbeli társának.  

A konstruktőri cím sorsa is eldől

A MotoGP-nél az egyéni küzdelem után a csapatbajnoki küzdelem kerül előtérbe. A Honda előnye 60 pont a legutóbbi három futamon diadalmaskodó Yamaha csapatával szemben. A pontszámítás speciális, ugyanis a pontversenybe a gyárak legjobb pilótáinak pontjai számítanak bele, tehát a hátralévő három versenyhétvégén maximálisan 75 pont szerezhető, a tetemes előny garantálja, hogy Phillip Islanden az egyetlen nyitott kérdésre is pont kerül.

A pénteki történések

A legkisebbeknél mindkét szabadedzésen 1:38-as köridő alá 17 pilóta került, az erőviszonyok egyelőre nem tisztázottak, meglepetésre a nyitótréning nyertese, a két spanyol világbajnoki aspiráns, és Kornfeil, Ajo kettőse sem tudott javítani az első edzéshez képest. A középső kategóriában a második tréningre alaposan megcsappant az esélyesek száma, Rabat űridőket körözött, de Cortese és a múlt heti győztes is jelentőset javított. A tavalyi évben óriási különbség volt a befutón, most is nagy különbségre számítok. A királykategóriában a top6 közül Pedrosa helyét Aleix vette át, az állandó ötösből a pénteki etap után Yamaha - Ducati párharc van kinézőben, de Marquez jó pár alkalommal csak a szombati első edzésen durrantott.

A legutóbbi 10 futam nyertese

Phillipp Island száraz körülmények között is kihívással teli, óriási presztízs megnyerni az ausztrál GP-t, de azon versenyző, aki megérezte a győzelem ízét, számos alkalommal a következő évben is a legjobbként zárt. Az elmúlt évek legnagyobb sikerszériája az azóta már visszavonult hazai kedvenc, Casey Stoner zsinórban aratott hat győzelme.  

2004: Dovizioso / Porto / Rossi; 2005: Luthi / Pedrosa / Rossi; 2006: Bautista / Lorenzo / Melandri; 2007: Pesek / Lorenzo / Stoner; 2008: Di Meglio / Simoncelli / Stoner; 2009: Simon / Simoncelli / Stoner; 2010: Marc Marquez / De Angelis / Stoner; 2011: Cortese / De Angelis / Stoner; 2012: Cortese / Pol Espargaro / Stoner; 2013: Rins / Pol Espargaro / Lorenzo.

Érdekel az NBA? A Délkeleti-csoport esélyeiről itt olvashatsz!

Kiemelt figyelem

A Moto2 és a Moto3 pontverseny legjobbjai hosszú hetek óta a világbajnoki címért küzdenek, most a keleti féltekés roham második állomásán már az időmérő edzésnek is óriási jelentősége van, ezért az eddigi futamtippek mellé bekerül a MotoGP-ből H2H időmérős fogadás is. 

Pedrosa - Rossi: A Honda egyértelműen a mezőny fölé nőtt, de Pedrosát rendre elnyomta csapattársa, míg a Yamaha a San Marino-i GP óta valamennyi futamon diadalmaskodott, a doktor pénteken az élboly végére került, de jó pár tizeddel Dani előtt zárt, akinek most is nehezen indul a hétvégéje. Szombaton 1,90 és vasárnap 1,80 is a 46 rajtszámú pilóta végez előrébb kettőjük párharcában.

Dovizioso  - Iannone: A Ducati új motorjának debütálása óta a pénteki és szombati napon Dovizioso 1,72, míg a futam napján Iannone 2,50 szárnyal. Most a Pramac pilótájának jobban kijött a lépés, de a hétvége további részében minden az eddig megszokott mederben történik.

Borítókép: Alex Marquez. Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

Európai kosárlabda korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 18 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • Moto3 Tipp

  Moto3: Alex Rins dobogós helyen ér célba
  1.66 Bet365
 • Moto3 Tipp

  Moto2: A győztes előnye több mint 3.001 másodperc
  2.00 Bet365
 • Moto3 Tipp

  MotoGP - időmérő: Rossi előrébb végez mint Pedrosa
  1.90 Bet365