A MotoGP-ben legendás helyszínek sora követi egymást, a motoros világ legjobbjai immáron a 13. állomásukra érkeztek meg. A helyszín San Marino, avagy ahogy a kétkerekes berkekben ismertebb, Misano. A '80-90-es években állandó helyszín bő két éve a Maláj GP-n tragikus versenykörülmények között elhunyt Marco Simoncelli nevét viseli.

Aktív az év 300 napján

Egy időre kikerült a versenynaptárból, de a technikai sportok egyik bölcsőjében nem állt meg az élet, ugyanis e környezet az autósport szerelmeseinek is ismerős, számos Forma 1-es futamot rendeztek itt, aztán az évek múlásával az olasz GP-vel azonosították, ezért újra a MotoGP felé nyitottak, 2007-re komoly feltételek mellett elérték az "örök tagságot". A 2008-as változtatások legfontosabb elemei a sikánátépítés, az új pit felhúzása és a vonalvezetés megváltoztatása volt. A pálya 4,2 km hosszú, 6 bal és 10 jobb kanyar alkotja, igazi versenypálya több előzési ponttal.

Lorenzo-Jorge-MotoGP-009

Jorge Lorenzo. Fotó: Luis Louro/Shutterstock.com

Világbajnok aspiránsok

Az idénykezdetet követően mindhárom szériában több potenciális világbajnok aspiránssal számoltak, aztán a nyár elejére szűkült a lista. Az ősz beköszöntével kettészakadt a mezőny, a legjobbak továbbra is maximális fordulatszámon pörögnek, míg számos kiscsapat befagyasztotta a fejlesztéseket. A Moto3-ban három versenyző csatázik, a nagytestvérnél Rabat és Kallio duójából kerül ki a győztes, míg a GP-ben Marc Marquez világbajnoki győzelme már csak matematikailag nem biztosított. 

A legjobbak a fedélzeten

Nico Terol orvosai tanácsára - a legyengült immunrendszere okán - kihagyta a legutóbbi nagydíjat, a brit állomást. A 125 kcm korábbi világbajnoka egész évben szenvedett a betegséggel, a rövidke szünetet követően pedig nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok pozitív eredménye és a feltöltődés után teljes mértékben kész a visszatérésre. A Silverstone utáni aragóniai tesztet követően érkezett meg a többség a csizmaországba, ahol már a hét közepén lehetett tudni, hogy az időjárás nem lesz kegyes. Ilyenkor West kapja a legnagyobb reflektorfényt az összes géposztályból, aki rendszeresen esős körülmények között éri el legjobb eredményeit. 

Az összes favorit bukott

A tengerentúli futamig Miller, Fenati és Alex Marguez triója állhatott a dobogó legfelső fokára. Az indianapolisi versennyel jelentős fordulat következett be: a Honda legyőzhetetlenné vált, ráadásul Masbou személyében új győztest is avattak. Az olasz pilóta teljesítménye továbbra is hullámzó. Vázquez sikerét követően mindössze 8 pontot gyűjtött, ezzel gyakorlatilag az éllovas ausztrál, a GP leendő világbajnokának öccse, illetve a jövő évben már a nagyobbik kategóriában versenyző, a legutóbbi nagydíj győztese, nem mellékesen kedvencem, Rins között zajlik a harc. Az időjárás megmutatta erejét: hatalmas eső hullott Riminire és környékére. A pénteki nap a tavalyi győztesnek sikerült a legjobban, igaz, hozzá kell tenni, hogy az összes favorit bukott, szombaton még a nedves körülmények dominálnak. 

Új győztes a királykategóriában?

Az olasz helyszín okán elsősorban a talján pilóták kerülnek előtérbe, Dovizioso a bukása után megnyerte a tréninget és Valentino Rossi egyre közelebb kerül Fortunához. A Repsol Honda, azon belül is Marc egyeduralma megkérdőjelezhetetlen, Pedrosa az egyetlen, aki csapattársán kívül nyerni tudott, de fejben továbbra is gyenge, ki-ki küzdelemből rendre alulmarad. A trónfosztás előbb-utóbb bekövetkezik, a Repsol Honda - Yamaha csatában egyre kisebb a különbség, a doktor az elmúlt futamokon látótávolságon belül került, illetve ott van Jorge Lorenzo, akinek egyik kedvenc helyszínére tér vissza, sorozatban negyedik sikerére készül. Esős időjárási viszonyok között a Honda jóval előrébb jár, de vasárnapra csontszáraz pályán mennek majd, ahol a Yamaha idén először legyőzi a konstruktőri pontversenyben éllovast.

A versenynaptárba visszakerülés óta a győztesek (sorrendben: 125 kcm/Moto3; 250 kcm/Moto2; MotoGP)

2007 Pasini, Lorenzo, Stoner
2008 Talmácsi, Bautista, Rossi
2009 Simon, Barbera, Rossi
2010 Marquez, Elias, Pedrosa
2011 Terol, Marquez, Lorenzo
2012 Cortese, Iannone, Lorenzo
2013 Rins, Espargaro, Lorenzo

Őszi Promóció - Nyerj 10€-t! Részletek ITT!

Kihagyhatatlan tipp

A legkisebbeknél megszokott, hogy minden futamon kiélezett küzdelem zajlik a kockás zászlóig. A száraz aszfaltcsík garantálja, hogy most is 5-10 fős élboly alakul ki, így valószínű, hogy ismét fej-fej melletti csatában kerül ki a győztes. 

Borítókép: Jorge Lorenzo. Fotó: Luis Louro/Shutterstock.com

Labdarúgás gyűjtő bónusz

Most még több bajnokságra és a Mindkét csapat szerez gólt piacra is érvényes.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Moto3 Tipp

    A győztes előnye kevesebb mint fél másodperc
    1.28 Bet365