Vasárnap véget ér a 2017-es budapesti vizes-világbajnokság, de nem maradunk magyar érdekeltség nélkül az utolsó napon sem. A hölgyeknél Hosszú Katinka Róma, Barcelona és Kazany után a Duna Arénában is felcsücsülhet 400 méter vegyesen a világ trónjára.

Nincs ellenfele!

Riói királynőnk meglehetősen hullámzó teljesítményt mutatott az elmúlt egy hétben. Voltak meggyőző és kevésbé meggyőző úszásai, de ahogyan Hosszú Katinka elmondta, a formájával egy pillanatig sem volt probléma, inkább mentálisan jelentett hatalmas nyomást a hazai pálya. Összességében sem ő, sem mi nem lehetünk elégedetlenek a budapesti szereplésével, hiszen 200 vegyesen megvédte a címét, 200 háton egy bődületes országos csúccsal ezüstérmes lett, míg 200 pillangón a bronz jutott neki.

Hosszú Katinka Budapest 002

Hosszú Katinka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És még az utolsó napon egy arannyal megfűszerezheti az éremkollekcióját, ugyanis csak most következik a kedvenc száma, a 400 vegyes, ahol három világbajnokságon, három Európa-bajnokságon és Rióba sem talált legyőzőre. Bátran ki lehet jelenteni, hogy ebben a számban nincs ellenfele a világon. Természetesen, amikor erről kérdezték, akkor nagyon óvatosan fogalmazott, nem akart elkiabálni semmit. Csak az illendőség kedvéért, én is megnézem, hogy ezúttal mégis kiknek kell majd megküzdeniük a Katka által generált hullámokkal.

Jakabos Zsuzsanna

Jakabos Zsuzsanna (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kazanyban és Rióban egyaránt az amerikai Maya DiRado volt a legnagyobb ellenfele, pontosabban övé lett az ezüst, ugyanis bajai klasszisunktól méterekre volt. DiRadóval ezúttal nem kell számolnunk, az olimpia után 23 évesen úgy gondolta, hogy nem folytatja tovább. Az USA-t így Leah Smith és Elizabeth Beisel képviseli majd. Előbbi igazi gyorsúszó specialista, itt Budapesten 400-on és 800-on nyert érmet, neki az utolsó 100 lesz a legerősebb. Beisel nagy név a szakmában, London olimpiai és Shanghai világbajnoki aranyérmese ebben a számban. Akkor volt karrierje csúcsán, még mindig csak 24 éves, de a barcelonai bronzérme óta nem tudott odaérni a dobogóra, pedig több döntőben is megfordult. Nevek alapján nem említésre méltó Yui Ohhashi, viszont az idei 4:31.42-es ideje figyelemre méltó, ezzel konkrétan vezeti a világranglistát, ha pedig ezt ismét megússza, azzal érmet nyerhet. Jó formát mutatott 200 vegyesen is, 2:07.91-gyel ezüstérmet nyert. Ő lehet az első számú kihívója Katkának. Beszélni kell Mireira Belmonte-ről is, aki itt Budapesten 200 pillén nyert, 1500-on pedig ezüstérmes volt, a 400 vegyes pedig egy erős száma, tavaly Rióban bronzérmet nyert. Ne feledkezzünk el arról, hogy Jakabos Zsuzsanna is ott lesz a mezőnyben, bár tőle már az is szép eredmény lenne, ha döntőbe tudna jutni. 

Katinka más ligában játszik - nagyon oddsot sem adnak a győzelmére -, igazából csak az órával fog versenyezni, bár ebben a számban ő a világcsúcstartó - méghozzá pokoli erős, 2:26.36-os idővel -, szóval szétszaggatnia sem kell magát, a legfontosabb a biztos arany. Amúgy is Rióban ezt az első úszó napon úszta, teljesen frissen, tehát szinte lehetetlen, hogy felvegye vele a versenyt. Mögötte Ohhashi, Belmonte és Beisel harcolhatnak az éremekért, esetleg még Smith és Hannah Miley. 

Brutális mezőny

A nap egyik legjobb döntőjének ígérkezik a női 50 méter mell. Az aranyért várhatóan a 100-on világcsúccsal aranyat nyerő Lily King és a 200-as bajnok Yuliya Efimova harcolhat. Hatalmas formában vannak mindketten, a rövidebb táv inkább Kingnek kedvez, de az oroszt sem lehet leírni. Már az elődöntőben nagy időket úsztak, közel lesznek, de akár meg is dönthetik annak a Ruta Meilutyte-nek a 29.48-as rekordjárt, aki szintén tagja a döntőnek. Katie Meili is nagy formában van, a Duna Arénában 100-on nyert ezüstöt, 50-en pedig már három tizedet lekapott az egyéni legjobbjából. És akkor a címvédő Jennie Johanssonról még nem is esett szó. Kinget és Efimovát nehéz lesz megfogni, mögöttük viszont elképesztően sűrű a mezőny és 50 méterről beszélünk, tehát simán dönthet a benyúlás.

Borítókép: Hosszú Katinka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org