Koszovó végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a selejtezők során. Egyetlen vereségük „a még belefér” kategóriába tartozik: Anglia elleni idegenbeli 5:3. Montenegro viszont teljesen lúzerként viselkedik a csoportban. Nyert meccs nélkül három nyomorult döntetlennel a háta mögött, sok jóra nem számíthat ma este Pristinában.

Mentálisan saját magát tette padlóra vendégcsapat tavasszal. A hazai Anglia elleni kiütéses vereséget követően (1:5), szerb kapitányuk nem volt hajlandó leülni a padra Koszovó ellen. Az indok egy baromság volt: Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, kvázi az ország és a válogatott sem létezik, mert az Szerbia része. A montenegrói szövetség menesztette a trénert, s akkor pontot raboltak Berisha-ék Podgoricából. Jött a Csehek elleni két 3:0-s fiaskó előbb a beugró Dzudovic-al, majd ősztől Hadzibegic-el. Gyakorlatilag önmagát végezte ki a jugoszláv utódállam, s hétvégi 0:0-ról (Bulgária hazai pályán) már nem is érdemes szót ejteni. Beszédes adat, hogy a válogatottjuk értékét 60 millió euróra taksálják, ebből Savic (Atletico Madrid belső védője) 35, míg Marusic (lazio) 7 millát kostál. Tehát nélkülük egy átlagos nb1-es csapatot képzelhetünk el….

Koszovó egészen más attitűddel érkezik a mérkőzésbe. Bulgária és Csehország legyőzése után egy újabb 3 ponttal megérkeznének a csehek seggébe (a 12 pontos riválisuk mögé 11 ponttal). Növeli a Montenegro elleni ütközet tétjét – s a megszerezhető 3 pont értékét -, hogy a következő körben, Prágában ki-ki meccset játszhatnának közvetlen riválisukkal. Valóban roppant stabil a hazai gárda, eddig minden selejtezőjén kapott és szerzett is gólt! Gyakorlatilag 10:10-es gólaránya öt meccsen azaz átlagban 4.00. Bernard Challandes mester, pengés játékosokkal számolhat, legnagyobb értéke Rashica (Werder), de a többek sem akárhol pallérozódnak: Muriqi a center a Fenerben; Valon Berisha a Lazióban; Rhamani a Veronában. Jelentős légiós kontingenst lehet felfedezni hazai oldalon, van egy erős Championship felhozatal: Muric (Nottingham), Hadergjonaj (Huddersfield), Celina (Swansea), Nuhiu (Scheffield Wed). Játszik három kerettag a svájci élvonalban, továbbá Bundesliga2-ben, holland, belga, norvég első osztályú csapatokban! Irigylésre méltó felhozatal, s ráadásul óriási lehetőség előtt állnak!

Alapban jónak tűnik a koszovói győzelem lehetősége (1.61), ők a motiváltabbak számukra az összecsapás jelentős téttel bír. „A mindkét csapat szerez gólt” opciót sem törölném ki a fejekből, hiszen ez mindig előfordult eddig, ha Challandes pályára küldte az övéit. Azonban biztonságra megyek a szokásos (vélhetően) könnyen leeső 1,5 overrel. Hazai közönség előtt a publikumnak is játszik majd Koszovó, ráadásul a politikai feszültségek miatt Montenegro mindent megtesz majd azért, hogy betartson vendéglátójának.

Kosovo - Montenegró: Gólok száma - Felett/alatt tipp