Stöger egy teljesen új filozófiát és játékstílust próbál hozni a Fradihoz. Rebrov után nem könnyű az örökség, mert az ukrán minimális kockázatvállaláson alapuló rendszere rendkívül eredményes volt. Semleges szemmel nézve kimondottan rossz focit játszott a Ferencváros, viszont az eredmények az „oroszos” iskolát igazolták. A litván labdarúgástól nem kell hanyatt dobni magunkat, hiszen függetlenné válásuk óta se válogatott, se klubszinten sincsen semmilyen kiugró eredményük. Aki ebből a párharcból továbbjut, az minimum Konferencia Liga csoportkörös, így szerintem odapakolja nagyon magát a magyar bajnok.

Két éve a Honvéd simán búcsúztatta az Európa Liga selejtezőjében a Zalgirist. A 2019-es pesti 3:1-re végződő mérkőzést emlékeim szerint egy olasz panzióban néztem az m4sport streamjén. Az akkori csapatból két játékos maradt: Uzena, aki a Honvéd ellen a hosszabbításban csereként állt be és gólt szerzett, illetve a jobb oldali védő szerepét betöltő Mikoliunas aki meg a múlt héten Észak-Írországban szerezte a litván bajnok első gólját. Érdekes, hogy Belfastban két Zalgiris játékos is a kiállítás sorsára jutott a már említett Uzena mellett a szenegáli Diaw szándékos kezezés miatt bűnhődött. Így a Fradi ellen két belső védővel kevesebbel számolhat Vladimir Cheburin!. ..és akkor Cheburin! A Suduva edzőjeként 2019 augusztusában összecsapott a Fradival, s bizony ráijesztett kétszer is akkor Rebrov csapatára. Az emlékezetes 4:2-es meccsen az Európa Liga volt a tét. A kazah tréner 2021 januárjában vette át a vilniusiakat bajnokként, s most is vezetik az „A Lyga”-t. Háromcsatáros felállásuk némileg meglepte a Linfield együttesét és 5:2-es gólaránnyal jutottak be selejtezők negyeddöntőjébe.

Összességében azt gondolom, hogy könnyebb ellenfelet kap a magyar bajnok, az előző kör koszovói bajnokánál. Stöger megint felpörgeti csapatát, akivel hat meccsen százszázalékos. Érezhető, hogy egy előre irányban védekező, támadó focit előtérbe helyező játékot akar felvállalni az osztrák szakvezető. Maga a mutatott teljesítmény sok szurkolót elkeserít. Azt gondolom, hogy igen, akadozni fog a gépezet, akár egész ősszel, de a leggyengébb nemzetközi kupában, vagy az EL-ben felépítheti az együttest Stöger. A bajnokságban - látva a Videotont - megint nem lesz ellenfele a Ferencvárosnak (hacsak nem a Puskás!). Üdvös, hogy a Ludogorets és a Legia hálóját is több, mint egy góllal terhelte a Fradi, látható viszont, hogy a magyar játékosok még annyi szerepet sem kapnak majd, mint Rebrovnál. Uzuni múlt heti mesterhármasa lehet az egyik bizakodást keltő jel. Wingo, Mak és Somalia is több szerepet kap most az új edzőnél. Az őszi szezont döntően befolyásoló lesz a Zalgiris elleni párosmeccs, ahol az első találkozón biztossá vállhat a csoportkörös részvétel.

Azt gondolom, hogy nem lesz egy sétagalopp az odavágó sem. Cheburin meg fogja próbálni sokkolni az FTC-t, a Zalgiristől szerintem egy gólra minimum számíthatunk kontrából. Viszont a nagyobb érték és egyéni tudás felül fog kerekedni a litvánokon, s két gól kelleni fog a győzelemhez. Látható, hogy fizikálisan a koszovóiak is megtörtek a meccs hajrájában Budapesten, s talán hasonló szinten áll a vilniusi együttes is kondiban. Lesz valós esély az overezésre, és a két hazai gólra is!

Ferencváros - Žalgiris Vilnius: Ferencváros által szerzett összes gól - Felett/alatt tipp